Belviq, noul medicament pentru scadere in greutate

iun. 28, 2012 | 1 comment | Obezitate, Slabire, belviq, medicament

Mai mult de unul din trei americani adulţi este obez. Nici noi nu stăm prea bine, fiind pe locurile “fruntaşe” la obezitate, în Europa.

Ceea ce veți citi în continuare nu este publicitate – nici plătită, nici mascată. Este doar o informare asupra unui posibil ajutor pe care noi, nutriționiștii l-am putea avea în curând. 

Sigur, imediat vor sări “naturiștii” să critice că medicii nu știu decât să prescrie chimicale și că otrăvim lumea bla-bla-bla… De ani de zile propovăduiesc stilul de viață sănătos, alimentația corectă, mișcarea și sportul, totuși există situații, și nu puține, în care pacienții au nevoie de un ajutor sub forma unui medicament. Din nefericire, în problema obezității suntem aproape descoperiți în ceea ce privește intervenția medicamentoasă. De-a lungul timpului au existat câteva medicamente, însă acestea au avut o viață relativ scurtă, fiind la un moment dat retrase de pe piață din cauza efectelor secundare.

Recent, US Food and Drug Administration sau pe scurt, FDA, adică autoritatea care dă ok-ul pentru tot ce înseamnă medicamente şi alimente în SUA a anunţat că a aprobat medicamentul numit Belviq, destinat scăderii în greutate pentru adulţi obezi sau supraponderali, ca parte a managementului obezităţii cronice, care include o dietă hipocalorică şi exerciţiu fizic.

Belviq, medicament ce are substanţa activă clorhidratul de lorcaserin, a fost conceput de compania elvetiana Arena Pharma, şi este primul medicament destinat scăderii în greutate care primeşte aprobare în ultimii 10 ani în SUA. Acesta acţionează prin activarea receptorilor de serotonină 2C de la nivelul creierului, având ca efect instalarea senzaţiei de saţietate după consumarea unei cantităţi mai mici de alimente.

FDA spune că medicamentul a fost aprobat pentru a fi utilizat la adulţi obezi sau supraponderali şi au cel putin o afecţiune aflată în relaţie cu excesul ponderal, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala sau dislipidemiile. 

Conform FDA, recomandarea de utilizare a Belviq este pentru persoane cu IMC>27. Dacă după 12 săptămâni de administrare nu se înregistrează o reducere a greutăţii corporale mai mare de 5%, pacienţii trebuie să oprească utilizarea medicamentului. 

Pentru a ajunge la decizia de aprobare, FDA a analizat siguranţa şi eficacitatea medicamentului în trei studii. Acestea au fost randomizate, placebo controlate, au durat între 52 şi 104 săptămâni şi au implicat aproape 8000 de participanţi supraponderali şi obezi, dintre care unii sufereau de diabet zaharat tip 2.

Participantii au primit fie Belviq, fie placebo, ca parte a unui program de modificare a stilului de viata, care a inclus, de asemenea, dieta hipocalorică şi consiliere pentru a creşterea nivelului de activitate fizică.

Rezultatele au aratat ca participantii care au primit Belviq timp de până la 12 luni au scăzut cu 3 – 3,7% mai mult din greutatea lor corporală iniţială, fată de participanti care au primit placebo.

Dintre participanţii trataţi cu Belviq, fără diabet de tip 2, 47% au pierdut cel puţin 5% din greutatea corporală, comparativ cu doar 23% dintre omologii lor trataţi cu placebo.

Rezultate similare s-au înregistrat şi la pacienţii cu diabet zaharat tip 2: 38% din cei care au primit Belviq pierdut cel puţin 5% din greutatea corporală, comparativ cu doar 16% dintre cei care au primit placebo. Pacienţii cu diabet zaharat ce au primit Belviq au  înregistrat şi modificări favorabile ale glicemiei. 

Cele mai frecvente efecte secundare la pacienţii non-diabetici au fost oboseala, uscăciunea gurii, greaţă, dureri de cap, ameţeli şi constipaţie. Pentru diabetici cele mai frecvente efecte secundare au fost hipoglicemia, dureri de spate, dureri de cap, tuse şi oboseală. 

Belviq nu ar trebui să fie utilizat în timpul sarcinii, spune FDA. Poate provoca tulburări de atenţie sau de memorie, şi poate provoca, de asemenea, efecte secundare grave, atunci când este administart simultan cu anumite medicamente, cum ar fi unele folosite în tratamenul depresiei şi migrenei, care cresc nivelul de serotonină. FDA recomandă a se proceda cu prudenţă atunci când se prescrie Belviq pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă. 

Belviq este primul dintre cele două medicamente pentru scăderea în greutate pe care FDA urma să le aprobe. Al doilea este Qnexa de la Vivus. Qnexa este conceput pentru a ajuta persoanele obeze să piardă 10% din greutatea corporală, ca parte a unui program care include dieta şi exerciţiu fizic. 

Experţii în sănătate publică se aşteaptă ca cele 2 medicamente să producă o schimbare importantă asupra felului cum este văzută şi tratată obezitatea în SUA, în zilele noastre, în sensul că acestea vor fi acoperite de companiile de asigurări, iar medicii le vor prescrie pe scară largă, tratând obezitatea ca pe o afecţiune cronică. 

Acum vă rog să nu daţi buzna în farmacii, căutând acest medicament. El abia a fost aprobat în SUA. O să mai treacă ceva timp până ajunge în Europa… dacă se va întâmpla acest lucru.

Rămâne de văzut pe viitor care sunt şansele lui pe piaţă, dacă nu i se descoperă cine ştie ce hibe ascunse, așa cum s-a întamplat cu “defunctul” Reductil, un medicament intens promovat, eficient după părerea mea, însă care a fost restras de pe piața europeană după ce s-a constatat că ar avea anumite efecte secundare importante.

(imaginea cu pilulele este cu titlul de decor; nu stiu cum vor arata pastilele de Belviq)
12 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.004 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. diana dan
    iunie 29, 2012

    asta fac medicii in general prescriu medicamente, se pare ca acesta este marele defect profesional :))))

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.