De ce ar trebui sa evitam dietele de infometare?

mart. 15, 2012 | 0 comments | dieta, infometare, restrictie calorica

Una dintre greșelile clasice și frecvent întâlnite atunci când vine vorba de scădere în greutate este înfometarea. Mulți gândesc că dacă își restricționează drastic alimentația timp de câteva zile, sau mai mult, vor pierde rapid kilogramele în plus, și astfel se rezolvă problema. Din păcate se înșeală.

A te înfometa este o mare capcană și ar trebui evitată cu orice preț. Odată intrat în această capcană îți reduci drastic șansele de a reveni la greutatea normală. Organismul nostru este adaptat să reacționeze prompt la înfometare, acesta fiind unul dintre mecanismele noastre esențiale pentru supraviețuire.

Dacă ne hazardăm să îi transmitem organismului mesajul fals că există un deficit de hrană, el va face tot ce îi stă în putință pentru a se proteja și pentru a-și menține resursele de energie pe termen lung. Mai exact își va limita „arderile” și va stimula depozitarea grăsimii. Adică exact ceea ce nu ne dormim.

Iată câteva argumente fiziologice pentru a vă convinge să evitați dietele cu restricție calorică mare, prin aceasta înțelegând un aport caloric mai mic de 800 kcal/zi:

1. Dietele cu restricție calorică mare produc iniţial rezultate bune, însă acestea sunt de scurtă durată. După acest răspuns inițial bun, în organism se declanșează o cascadă de mecanisme de protecție, care blochează scăderea în greutate.

2. Dietele cu restricție calorică mare  încetinesc rata metabolismului. După pierderea în greutate iniţială, urmatorul lucru care apare în cazul uni deficit energetic sever este reducerea ratei metabolismului, cu 20-30% sau chiar până la 45%. Acesta este motivul pentru care după o dietă de lungă durată pacienții ajung să mănânce foarte puțin și totuși să nu scadă în greutate.

3. Dietele cu restricție calorică mare favorizează proasta funcționare a unor organe. Organismul folosește puținele calorii pe care le primește pentru funcțiile esențiale ale corpului. Acesta este motivul pentru care unele femei experimentează efecte secundare la nivel hormonal.

4. Dietele cu restricție calorică mare induc pierderea masei musculare. Practic organismul își „canibalizează” propriile structuri proteice pentru a fi folosite în procesul numit gluconeogeneză, adică producția de glucoză din alte substraturi, cum ar fi proteinele. Deși pe cântar se poate remarca o scădere în greutate, analiza compoziției corporale va arăta că o parte importantă a kilogramelor pierdute este dată de fapt de masa musculară.

5. Dietele cu restricție calorică mare stimulează activitatea enzimelor cu rol de depozitare de grăsimii şi reduce activitatea enzimelor ce au rol în metabolizarea ei. Lipoproteinlipaza, principala enzimă cu rol în stocarea grăsimii în țesutul
adipos va fi produsă în exces. Cu alte cuvinte, atunci când mănâni prea puțin îți pregătești corpul pentru a fi gata să stocheze mai multă grăsime în viitor.

6. Dietele cu restricție calorică mare induc scăderea producţiei de hormoni tiroidieni. Glanda tiroidă este responsabilă de reglarea ratei metabolice bazale. Când corpul primește prea puține calorii, se observă o reducere corespunzătoare și a
producţiei de hormon tiroidieni (T3). Rezultatul este o scadere a ratei metabolice și deci mai puține calorii arse.

7. Dietele cu restricție calorică mare măresc riscul de a creşte din nou în greutate după terminarea dietei. Aproape toată lumea scade în greutate la început cu o dietă restrictivă, însă atunci când toate mecanismele de mai sus se declanșează, scăderea în greutate se oprește, oamenii devin frustrați și renunță. Revenind la o alimentație normală sau excesivă kilogramele încep să se acumuleze, mai ales că acum vorbim de un metabolism mai lent și masă musculară mai puțină. Cu fiecare astfel de episod de scădere în greutate metabolismul devine din ce în ce mai puțin eficient, iar stratul adipos crește la un consum din ce în ce mai mic de alimente.

8. Dietele cu restricție calorică mare stimulează apetitul și induc poftele. Cand corpul trece printr-o perioadă de înfometare, aceasta declanşează creşterea apetitului şi apariția poftelor, în încercarea de a te determina să mănânci mai
mult.

9. Dietele cu restricție calorică mare  îți reduce energia și capacitatea de muncă. Regimurile extrem hipocalorice te vor face să te simți mai obosit, letargic şi în imposibilitatea de a menţine un nivel ridicat de activitate fizică sau
intelectuală.

Iată deci că această atitudine este una cât se poate de greșită. Cei care caută soluții rapide, care să îi scape de excesul ponderal peste noapte, nu fac decât să se adâncească în probleme.

Sfatul meu este să vă înarmați cu răbdare și să vă propuneți un ritm modest al scăderii în greutate (0,5-1 kg/săptămână, în medie), ceea ce înseamnă un deficit caloric moderat. Chiar dacă urmați un regim de scădere în greutate nu trebuie să aveți senzație de foame. Un program de scădere în greutate bine gândit vă va ajuta să slăbiți eficient, fără frustrări și fără înfometare.

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.079 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.