Poluantii de mediu si epidemia de obezitate

feb. 23, 2012 | 0 comments | Obezitate, acid perfluorooctanoic, epidemie, mediu, poluanti

Mi se intampla adesea ca pacientii sa imi spuna “nu stiu de ce m-am ingrasat, ca n-am schimbat nimic in ultimii 5-10 ani”. In cele mai multe cazuri nu e asa, iar la o analiza atenta iese la suprafata adevarul: un mix exces alimentar repetat in mod constant, reducerea treptata a nivelului de activitate fizica, procesul de imbatranire… Cu toate acestea, in ultimii ani rata exploziva de crestere a obezitatii nu mai poate fi explicata doar de modificarile stilului de viata. Exista si alti factori care incep usor-usor sa iasa la lumina. Poluarea mediului este unul dintre acestia.

Am citit recent un studiu despre care o sa va povestesc.

S-a constatat ca existenta unui poluant numit acid perfluorooctanoic (PFOA) in sangele unei femei insarcinate poate creste riscul aparitiei obezitatii fiicelor acestora, in jurul varstei de 20 de ani. Rezultatele provin dintr-un studiu recent realizat pe femei daneze, realizat Institutul norvegian de Sanatate Publica.

In ultimele decenii, a existat o crestere brusca a numarului de copii supraponderali si adultii, atat in ​​Norvegia, cat si in intreaga lume. Doar regimul alimentar defectuos si lipsa exercitiilor fizice nu pot explica aceasta crestere in greutate la scara mare. Cercetatorii sugereaza ca nivelurile tot mai ridicate de perturbatori endocrini in mediu ar putea fi un posibil factor care contribuie la aceasta crestere.

Studiul despre care vorbim aici a descoperit urmatoarele: fiicele mamelor cu cele mai mari concentratii de PFOA in sange in timpul sarcinii au fost de trei ori mai susceptibile de a fi supraponderale la varsta de aproximativ 20 de ani, in comparatie cu fiicele mamelor cu cele mai scazute niveluri PFOA.

Calculele au luat in considerare mai multe  variabile, cum ar fi greutatea mamei si factorii ce definesc stilul de viata. O asociatie a fost constatata, de asemenea intre expunerea la PFOA inainte de nastere si nivelurile ridicate de insulina si leptina, hormoni in legatura cu instalarea obezitatii. Nivelurile de insulina si leptina au fost, de asemenea, crescute si la copiii de sex masculin proveniti din mame cu nivel mare de PFOA, dar relatia a fost mai slaba decat in cazul fetelor. In cazul baietilor nu a fost nici un risc crescut de dezvoltare a obezitatii.

Despre studiu

In 1988-1989, aproximativ 1000 de femei gravide din Aarhus, Danemarca, au fost recrutate pentru un studiu si le-a fost prelevat un esantion de sange in saptamana 30 de sarcina, care a fost pastrat inghetat. In perioada 2008-2009, copiii din aceste sarcini au fost contactati si li s-a cerut sa participe la un studiu de follow-up, in care au fost masurate circumferinta abdominala si indicele de masa corporala. Aproximativ 650 de copii a fost de acord sa participe. Cercetatorii de la Institutul norvegian de Sanatate Publica a analizat nivelurile unei anumite varietati de PFC din sangele mamei (e vorba de PFOA).

Date despre PFOA

PFOA apartine unui grup de poluanti de mediu cunoscut sub numele de compusi per- si polifluorinati (PFC). Aceşti compusi sunt utilizati sau au fost folositi intr-o varietate de produse de consum si procese industriale, cum ar fi productia de textile, covoare si  spuma pentru stingerea incendiilor. Preocuparile legate de utilizarea acestor substante a aparut la sfarsitul secolului trecut pentru ca una dintre substantele din aceasta clasa, perfluorooctan (PFOS) a fost gasit raspandit peste tot, atat in viata salbatica, cat si in randul populatiilor umane la nivel mondial. Studiile au aratat ca produsele alimentare reprezintă principala sursa de PFC pentru majoritatea dintre noi, insa si mediul din interiorul locuintelor poate fi o sursa importanta. Substantele din clasa PFC sunt transferate de la mama la copil prin placenta în timpul sarcinii si in laptele matern dupa nastere. Multe dintre PFC persista mult timp si pot afecta organismele vii, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie considerate ca fiind contaminanti de mediu.

Ce inseamnă acest lucru si ce ar fi de facut?

Studiul sugereaza faptul ca factorii poluanti de mediu, in plus fata de regimul alimentar si activitatea fizica, joaca un rol in epidemia de obezitate pe care o constatam astazi.
Din pacate pentru mamele si copiii acestora care au fost expusi la PFOA nu prea mai e nimic de facut. Copiii, acum adulti in devenire trebuie sa fie monitorizati atenti si sa se intervina din timp atunci cand se constata cresterea in greutate.
Cat despre contaminarea mediului… asta e cu totul alt film. Jocurile se fac la un nivel mult prea inalt pentru ca noi muritorii de rand sa avem acces. Putem spera doar ca cei care au controlul sa inteleaga ca e la fel ca poluarea afecteaza in egala masura si pe cel sarac si pe cel bogat, mai devreme sau mai tarziu.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 829 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.