Lupta cu ateroscleroza

ian. 24, 2012 | 0 comments | ateroscleroza, colesterol, lipide, macrofage, netrin-1, prune, uscare

Cercetatorii de la NYU Langone Medical Center au descoperit recent una dintre principalele cauze ale aterosclerozei, proces patologic prin care in interiorul vaselor de sange se depun lipide, ceea ce conduce la ingustarea lor si dezvoltarea unor afectiuni cardiovasculare. Studiul realizat de ei a fost publicat in Nature Immunology si explica cum macrofagele, celule ale sistemului imunitar contribuie la dezvoltarea acestei afectiuni. Ei au descoperit ca macrofagele care se acumuleaza in placile de aterom secreta o molecula numita netrin-1, care blocheaza migrarea macrofagelor afara din artere, in felul acesta contribuind la dezvoltarea procesului aterosclerotic.

Macrofagele sunt trimise la nivelul peretilor arteriali pentru a curata excesul de colesterol, insa ajung sa fie blocate la acest nivel (continand molecule de colesterol) su provoaca un raspuns inflamator. Aceste macrofage pline cu colesterol devin parte componenta a placii de aterom, la nivelul peretilor arteriali. Pana acum nu se stia de ce placeile de aterom sunt atat de bogate in macrofage.

Asadar aceste celule raman blocate la nivel arterial si conduc la aparitia aterosclerozei. Secretia de netrin-1 nu lasa macrofagele sa paraseasca arterele, pentru ca reprezinta un semnal pentru a stopa orice fel de forma de migrare. Experimentele au aratat ca reducand secretia de netrin-1, placile de aterom au un continut mai redus de macrofage si evolutia aterosclerozei este limitata.

De ce este important acest studiu?
Pentru ca prin descoperirea netrin-1 cercetatorii se pot orienta catre o interventie terapeutica asupra acestei “tinte”, ca tratament a aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare, principalele cauze de mortalitate in zilele noastre.

Prin alimentatie putem influemta doar intr-o masura limitata evolutia aterosclerozei. Este important sa prevenim aparitia ei sau cel putin sa amanam momentul in care incepe sa se instaleze si sa dea nastere la probleme medicale. Mai multe detalii gasiti in filmuletul de mai jos. Un studiu a arata ca alimentele care ar putea sa aiba o oarecare utilitate in lupta cu ateroscleroza sunt prunele uscate. Acestea au capacitatea sa reduca valoarea colesterolului, in special a LDL colesterolului datorita continutului mare de pectina. In plus, sunt bogate in minerale ca magneziu, bor si potasiu. Mai mult decat atat, prunele sunt in topul celor mai bogate fructe in antioxidanti, deci ar putea privit si ca un aliment “anti-aging”. Studiul a aratat ca efectele benefice se observa la un consum zilnic de 10-12 prune uscate.




Acest articol a fost vizualizat de 2.214 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.