Hidratarea – 9 – Semnele si simptomele deshidratarii la sportivi

sept. 15, 2011 | 0 comments | deshidratare, hidratare

Deshidratarea intervine atunci cand exista o pierdere excesiva de apa din organism, conducand la un dezechilibru al lichidelor in organism.

Apa circula permanent in organism, intre celule si in interiorul acestora. Principalele moduri prin care apa se pierde din organism sunt transpiratia, urinarea, respiratia si, din cand in cand, diareea si varsaturile. Cand pierderea de apa depaseste aportul de apa intervine deshidratarea. Deshidratarea poate fi de doua feluri: voluntara si involuntara.

>>Deshidratarea voluntara apare in mod firesc atunci cand un sportiv isi ignora nevoia de a bea lichide, are un reflex slab al setei si/sau nu vrea sa poarte cu sine o sticla de apa sau sa consume lichide inainte si in timpul antrenamentului. Anumiti sportivi care practica sporturi cu categorii de greutate, cum ar fi wrestlerii, boxeurii, canotorii sau calaretii se vor abtine intentionat de la consumul de lichide pentru a atinge criteriile de greutate impuse de sportul respectiv.

>>Deshidratarea involuntara intervine atunci cand sportivul respectiv nu are controlul asupra aportului sau de lichide si nici asupra ratei cu care lichidele sunt pierdute sau absorbite. Aceasta se intampla cel mai adesea atunci cand rata transpiratiei este mai mare decat capacitatea de consum si absorbtie a lichidelor din stomac. Unii atleti nu pot cateodata sa aiba acces constant la lichide datorita naturii sportului lor. Un exemplu in acest sens este un jucator de fotbal care, trebuind sa fie pe teren continuu timp de 45 de minute cat dureaza jumatate din meci, nu poate avea acces la lichidele de care are nevoie si se poate deshidrata involuntar. S-a demonstrat ca jucatorii de fotbal, la temperaturi mari, pot pierde in timpul unui meci chiar 2-3 litri de lichide prin transpiratie. Sportivii pot vedea cat de daunatoare poate fi deshidratarea pentru performanta lor fizica si mentala. Pentru sportivii aflati in situatii similare, cel mai bun moment sa consume lichide ar fi inainte de meci, in pauza de la jumatatea acestuia, in timpul ingrijirilor medicale sau in timpul cat sunt substituiti. Culoarea si frecventa urinei sunt indicatori buni dupa care ei isi pot determina gradul de hidratare. Urina de culoare deschisa, apropiata de cea a paiului si frecventa indica un nivel adecvat de hidratare. In schimb, urina inchisa la culoare si rara semnaleaza deshidratarea. Trebuie insa avut in vedere ca anumite vitamine pot da urinei o culoare mai inchisa si un miros mai puternic, dand un semnal fals de deshidratare.

Ca sa poata fi considerati la un nivel optim de hidratare, sportivii ar trebui sa simta nevoia sa urineze inainte si dupa concurs sau antrenament. Daca nu au aceasta nevoie, sunt cel mai probabil intr-o stare de deshidratare si pot prezenta unele dintre simptomele prezentate mai jos.

Prin transpiratie se pierd electroliti vitali pentru organism. Consumul de bauturi pentru sportivi cu electroliti in timpul si dupa antrenament poate substitui o parte din electrolitii pierduti.

Cateva modalitati de a preveni deshidratarea sunt:

1. Consumul regulat de lichide de-a lungul zilei; incepe devreme si bea des.
2. Evita consumul unei cantitati prea mari de lichide de-o data.
3. Consuma mai multe mancaruri sarate si adauga mai multa sare alimentelor.

Sportivii trebuie sa identifice semnalele obisnuite ale deshidratarii si ar trebui sa fie constienti de aceea ca s-ar putea sa nu le prezinte pe toate de-o data

Semne si simptome ale deshidratarii

– Scaderea apetitului
– Scaderea puterii de concentrare
– Urina inchisa la culoare, concentrata
– Volum mic al urinei
– Greata si senzatie de voma
– Stare de agitatie
– Maini si picioare umflate
– Letargie
– Confuzie
– Agitatie
– Dureri de cap
– Convulsii
– Risc crescut de accidentari
– Scaderea fortei musculare si a vitezei
– Buze uscate, crapate

Atletii ar trebui sa fie constienti de aceea ca nevoia lor de fluide este data de nivelul lor de activitate fizica si de mediul in care se afla. Graficul din imaginea 14 arata evolutia nevoii de lichide la diferite niveluri de activitate fizica.

De retinut : Administrarea intravenoasa de lichide este in general recomandata sportivilor care au pierdut circa 7% sau mai mult din masa lor corporala prin transpiratie. O asemenea situatie apare mai ales atunci cand un sportiv nu poate retine suficiente fluide in organism datorita varsaturilor sau diareei.

11 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.475 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.