Despre produsele “light”

aug. 14, 2011 | 0 comments | Alimente, diet, produse light

In urma cu ceva timp am contribuit la un articol care a aparut in revista Glamour. Tema a fost “produsele light”.

Ce inseamna de fapt “Light”?

Produsele care contin cuvantul “light” pe eticheta se refera la acele alimente sau bauturi care au cu 33% mai putine calorii decat produsul original sau cu 50% mai putine grasimi pe portie.

De ce produsele cu un continut redus de grasime mai rau ne ingrasa? Este adevarat ce se spune, ca cei care au o dieta light, consuma mai multe calorii decat in mod obisnuit?

Daca vom compara doua regimuri alimentare similare, cu singura diferenta ca unul dintre ele contine o serie de alimente light, evident ca acest regim va contine mai putine calorii. Este logic ca prin consumul unui regim cu continut energetic mai redus se va produce scaderea in greutate, in niciun caz cresterea in greutate.
Se intampla insa ca unele persoane care introduc in regim alimente light sa faca greseala sa consume o cantitate mai mare din acestea (decat ar fi consumat in mod normal, din alimentele integrale) sau introduc si alte alimente, cu gandul ca “economisesc” calorii cu produsele light. Se ajunge astfel la situatia aparent paradoxala in care vor creste in greutate, pentru ca in total vor consuma mai multa energie decat inainte. Insa aceasta situatie nu este datorata de prezenta alimentelor light, ci datorita proastei gestionari a regimului alimentar general.

Produsele “diet” inlocuiesc zaharul cu indulcitorii artificiali care sunt periculosi pentru sanatatea noastra. Ce se intampla, mai exact, in organismul nostru?

Nu trebuie sa pornim de la premiza ca toti indulcitorii artificiali sunt periculosi pentru sanatate. Exista o serie de indulcitori artificiali aprobati de organisme de control din intreaga lume, iar acest lucru s-a produs dupa sute de studii care le-au urmarit efectele. E clar ca de fiecare data este de preferat sa alegem alimente naturale, fara adaos de substante chimice. Din pacate este aproape imposibil sa evitam complet consumul de indulcitori artificiali, si poate nici nu ar trebui sa fim atat de radicali impotriva lor. De exemplu, aspartamul, un bine-cunoscut indulcitor artificial, desi a trecut prin nenumarate discutii si controverse, totusi nu a putut fi demonstrat ca fiind nociv pentru sanatatea umana, ba mai mult a fost aprobat ca fiind “sigur” de mai mult de 100 de agentii cu rol de aprobare a substantelor pentru consum uman.
Principala temere privind consumul de indulcitori artificiali se refera la posibilul efect secundar ar acestora de inducere a cancerelor la nivelul tubului digestiv, insa nu s-a putut demonstra acest lucru. O alta problema ridicata, insa de asemenea nedemonstrata, este posibilul efect paradoxal de crestere in greutate (prin inducerea raspunsului insulinic – efect constatat pe soareci, insa nu si la oameni).

Ce trebuie sa stim/ sa facem pentru a nu cadea in capcana produselor “light”? Ni se recomanda sa citim inainte eticheta produsului, dar de multe ori, dupa ce o citim, avem mai multe semne de intrebare decat inainte…

Intrebarea este usor tendentioasa – de ce produsele “light” ar ascunde neaparat o capcana?
Pentru ca totusi sa nu avem niciun fel de surprize neplacuta, ar trebui ca produsul light sa fie similar cu cel integral, mai putin continutul in grasimi, care trebuie sa fie mai redus. O “capcana” ar fi adaugarea de zaharuri si faina, ceea ce in final ar putea conduce la o valoare calorica apropiata de cea a alimentului de baza (in acest fel, chiar daca alimentul contine mai putina grasime, totusi are la fel de multe calorii ca si cel original).
Ar trebui totusi punctat ca produsele light au fost concepute pentru a veni in sprijinul consumatorului, nu pentru a-i pacali.

Exista produse cu adevarat “Light”? Care are fi acestea?

Sigur ca exista – lactate degresate (lapte, iaurt, branza, unt), maioneza, mezeluri – toate acestea au mai putina grasime decat produsele integrale, iar acest lucru se obtine prin procesarea alimentului de baza.
Daca intrebarea se refera la alimente natural “light”, atunci putem spune ca de exemplu, urda este un aliment light fata de telemea sau branza de burduf, carnea de pui sau de curcan sunt light fata de ceafa de porc, albusul de ou este light fata de galbenus.




Acest articol a fost vizualizat de 2.866 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.