Soia in alimentatia omului

feb. 15, 2011 | 0 comments | soia

 Soia este una dintre cele mai valoroase surse de proteine dintre plante si de aceea se foloseste in alimentatia umana si animala pentru a inlocui alimentele de orgine animala, bogate in proteine. Continutul in proteine al acestei plante depaseste 40% din totalul nutrientilor. Soia se poate folosi pentru a inlocui carnea, in special cea de pui, mai ales cand este imbogatita cu minerale si vitamine. De asemenea, poate deveni un substitut pentru produsele lactate – din soia se fabrica lapte de soia si tofu (branza de soia), dar si margarina vegetala, iaurt si inghetata de soia.

Din soia se face si faina, care este folosita in mare masura la hrana animalelor (de exemplu, hrana pentru caini si pisici).

Boabele de soia contin 20% grasimi, de aceea prin prelucrare se poate obtine si ulei de soia.

Bebelusii cu alergie laptele de vaca beneficiaza de formule instant obtinute din soia.

Datorita bogatiei in proteine, soia este folosita in industria suplimentelor nutritive, pentru obtinerea de concentrate proteice.

Soia este o planta mai aparte prin faptul ca are un continut mare de proteine, insa ramane totusi o sursa inferioara de proteine, in comparatie cu alimentele de origine animala. Unii nutritionisti o considera o sursa completa de proteine, altii nu sunt de acord cu acest lucru. E greu de spus cu certitudine care tip de aliment este mai sanatos, pentru ca fiecare prezinta beneficii, dar si dezavantaje. Cum omul este un animal omnivor, eu cred ca in regimul nostru isi pot gasi locul toate tipurile de alimente, in proportii dictate de necesitati, locul unde traim, traditie, cultura, oferta etc.

Beneficii si riscuri 

Atat beneficiile, cat si riscurile utilizarii acestei plante sunt extrem de controversate. Pentru fiecare afirmatie puteti gasi atat sustinatori, cat si persoane care sa o combata cu vehementa. Este foarte adevarat ca soia se foloseste de mii de ani, iar la popoarele asiatice reprezinta una dintre culturile agricole de baza si una dintre cele mai importante surse de hrana. Pe de alta parte, la poparele occidentale, soia ajunge in cele mai multe cazuri intr-o forma foarte prelucrata industrial, sau dupa ce a suferit mutatii genetice controlate, fiind astfel un cu totul alt aliment decat cel cultivat traditional si preparat dupa metode clasice.

 Unul dintre beneficiile cele mai des citate, este rolul in prevenirea cancerului de san, pe baza observatiilor frecventei acestei afectiuni la populatiile asiatice consumatoare de soia. Explicatia ar consta in prezenta unor izoflavine, genisteina si daidzeina, care fac parte din clasa fitoestrogenilor. Pe de alta parte, unii cercetatori au venit cu dovezi contrare – soia ar putea chiar sa accelereze ritmul dezvoltarii unei tumori mamare. Desi nu s-a demonstrat cu certitudine, se pare ca aceste efecte ar depinde de cantitatea in care este consumata soia (si deci doza de izoflavone introduse in organism), dar si de etapa din viata cand se produce consumul – pubertate, viata adulta sau dupa instalarea menopauzei.

Un alt posibil beneficiu al consumului de soia este influenta asupra instalarii bolilor cardiovasculare, postulandu-se ca un consum mai crescut de soia ar putea avea un rol protector, prin reducerea cantitatii de colesterol, in special LDL colesterol. Desi FDA a aprobat in urma cu ceva timp folosirea unor afirmatii precum “soia protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare”, exista studii care arata ca de fapt efectul este nesemnificativ, iar soia nu ar avea cine stie ce proprietati speciale, ci efectul ar fi datorat faptului ca se reduce consumul altor surse de proteine care aduc si grasimi in organism (carne, lacate), in favoarea unei surse mult mai saraca in lipide. Acesta decizie a FDA a fost controversata chiar de catre unii oameni din interior si am putea specula ca ar putea fi o masura ce are in spate interese comerciale (soia este o sursa ieftina de nutrienti, in comparatie cu cele de origine animala).

O alta controversa este legata de posibila legatura intre consumul de soia si instalarea hipotiroidiei, manifestata prin aparitia gusei. Nu au putut fi aduse argumente solide nici pro, nici contra. Aceeasi situatie este si in cazul afirmatiei ca un consum indelungat de soia ar putea sa se manifeste la barbati prin semne de efeminare, datorita unor tulburari endocrine induse de acei fitoestrogeni. Nicio rolul protector pentru cancerul de prostata nu a putut fi demonstrat.

Ceea ce se stie insa fara dubii, este faptul ca soia se numara printre alimentele care produc alergii si intoleranta alimentara, fiind citata alaturi de lapte de vaca, alune, scoici.




Acest articol a fost vizualizat de 1.264 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.