Reabilitarea margarinei?

ian. 21, 2011 | 0 comments | margarina

Margarina. Subiect sensibil. Aliment controversat. Dar consumat pe scara larga.

O sa ma intrebati: tu mananci margarina? Atat de rar incat pot sa raspund mai curand cu NU. Dar in aceeasi masura nu mananc nici unt. Maioneza foarte rar. Smantana ceva mai frecvent. Uleiuri – in limite decente.

Imi ajung grasimile deja existente in alimente.

Oamenii se impart in doua categorii: cei carora le pasa ce mananca si cei carora nu le pasa.

Cei din prima categorie mananca orice, oricand, oricat. Inclusiv margarina. Inclusiv unt, untura, maioneza.

Cei din a doua categorie se feresc acum de margarina ca de otrava. Asta pentru ca in ultimii 10-15 ani au inceput sa iasa la iveala tot mai multe dovezi care legau consumul de margarina de riscul crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare. Margarina a inceput sa fie blamata, pus la zid (sau “intinsa” pe zid), infierata in sedinte de exorcizare pe tot felul siteuri si bloguri etc etc.

Producatorii de margarina nu au stat cu mainile in san (ca doar nu era sa lase sa moara un biznis infloritor). Au ripostat si au schimbat radical metodele de preparare, venind cu o solutie care cel putin in aparenta pare sa fie sigura pentru sanatate. Sigur, nu s-au multumit cu atat: au mai plusat si cu niste chestiuni discutabile, cum ar fi adaosurile de acizi grasi esentiali (despre care oricine stie ca ne sunt indispensabili etc etc).

Nu mi-am propus sa fiu aparatorul margarinei si nici sa-i fac reclama, ci am vrut sa imi exprim un punct de vedere despre margarinele de generatie noua intr-un articol pe care l-am publicat pe doctor.info.ro. Primul contact pe care l-am avut cu aceste informatii a fost in 2009 cand a avut loc un simpozion la Bucuresti, la scurt timp dupa ce a fost emisa Declaratia de la Barcelona.

Articolul a fost scris pentru cei care pot sa scoata capul din nisip, sa ignore articolele isteroide scrise de te miri cine (specialisti de soi, of course) si sa ramana deschisi la argumente.




Acest articol a fost vizualizat de 1.010 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.