Oamenii au un tip de mers foarte eficient

feb. 18, 2010 | 0 comments | mers

Cele mai multe mamifere alearga aterizand pe partea din fata a labei piciorului, in timp ce oamenii calca mai intai pe calcai (in cele mai multe cazuri).  Deloc surprinzator, studiile au aratat ca aterizarea pe varful picioarelor este mai eficienta. Se pune intrebarea: de ce am ramas la acest gen de calcatura aparent ineficienta, in timp ce corpul uman a fost in timp transformat si adaptat pentru alergarea pe distante lungi, cum ar fi maratonul?

Cercetatorii de la Univeristatea din Utah au incercat sa gaseasca un raspuns si au ridicat ipoteza ca acest stil de mers mostenit de la maimute ar putea fi mai avantajos atunci cand mergem. Ei au studiat o serie de voluntari tineri care au fost pusi sa mearga si sa alerge (cu aterizare pe calcai). Mersul s-a desfasurat in trei modalitati – normal, cu aterizare pe calcai; cu aterizare pe partea anterioara a talpii (cu calcaiul usor ridicat); pe varfuri.

Apoi i-au pus sa alerge normal si cu aterizare pe varfuri. Ulterior au calculat cantitatea de energie necesara pentru mers si alergare si au constatat ca mersul cu calcaiele usor ridicate creste cu 53% necesarul energetic fata de mersul normal, iar mersul pe varfuri este chiar mai consumator de energie. In privinta celor 2 forme de alergare nu s-a constatat nicio diferenta.

Tipul uman de mers cu aterizare pe calcaie ne face extrem de eficienti, in timp ce in alergare ambele posturi sunt la fel de eficiente. Mersul presupune un consum energetic cu 70% mai mic decat alergarea pe aceeasi distanta. Avantajul in ceea ce priveste eficienta se pierde imediat la trecerea la mers pe varfuri.

Analizand rezultatele, echipa de cercetatori a constatat ca pierdem mai putina energie atunci cand calcam mai intai pe calcaie decat pe varfuri si de asemenea transferam mai multa energie de la un pas la altul, ceea ce ne imbunatateste performanata.

Iata deci de ce inca folosim tipul de mers al stramosilor nostri, care erau nevoiti sa parcurga distante mari in mers pentru a gasi hrana.

Studiul a fost publicat in The Journal of Experimental Biology

Te-ai gandit vreodata cum calci in timp de alergi?




Acest articol a fost vizualizat de 773 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.