Sarea in bucate – cu masura!

feb. 10, 2010 | 0 comments | sarea

Oricare dintre noi are nevoie de sare pentru o buna functionare a organismului. Din nefericire, aproape toti oamenii moderni consuma mai multa sare decat au nevoie. Conform studiilor, din totalul sarii pe care o consumam in mod curent, 10% provine din sarea aflata in mod natural in alimente, 5-10% adaugam noi in mod constient, iar 75% provine din sarea adaugata de producatorii diverselor preparate.

Excesul de sare predispune la aparitia tensiunii arteriale, care poate conduce la boli cardiovasculare (infarct de miocard, insuficienta cardiaca congestiva) si boli renale.

Necesarul zilnic de sodiu pentru a o persoana adulta a fost stabilita la 2300 mg pe zi, ceea ce inseamna o lingurita de sare de bucatarie. In cazul celor cu boli cardiace sau renale, dar si la batrani, cantitatea trebuie redusa la 1500 mg/zi.

Iata cateva strategii pentru a reduce consumul de sare:

– mananca mai multe fructe si legume (acestea au un continut redus de sodiu)
– consuma alimente bogate in potasiu, deoarce acesta contracareaza efectele sodiului in privinta cresterii tensiunii arteriale. Alimentele bogate in potasiu sunt frunzele versi, legumele verzi si strugurii.
– condimentati mancarea cu piper si ierburi in loc de sare
– citit etichetele alimentelor si alegeti-le pe cele cu continut redus de sodiu (abreviatia “%DV” va spune cat este ok – <5% inseamna redus, 6-20% moderat, iar peste 20% crescut)




Acest articol a fost vizualizat de 770 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.