Dincolo de marele zid

dec. 07, 2008 | 0 comments |

Calatoream spre Austria impreuna cu 2 prieteni maratonisti, Victor si Marian. Ne astepta un concurs si o excursie printr-o tara frumoasa. La un moment dat Victor incepe sa butoneze la radioul masinii mele, cautand Radio Romania. Olimpiada era in desfasurare, iar el stia ceva ce eu nu stiam – la orele pranzului, din capitala Chinei transmiteau 2 dintre cei mai cunoscuti jurnalisti sportivi. Paul Grigoriu si Octavian Vintila.

M-am bucurat sa gasesc la Gaudeamus o carte publicata de catre cei 2 jurnalisti, numita “Dincolo de marele zid. Fata vazuta si nevazuta a Olimpiadei”. Pentru toti cei interesati de fenomenul sportiv si in mod special de Olimpiada, este o carte interesanta, pe care v-o recomand.

Prima parte, mai “practica” si mai la obiect, este scrisa de catre Octavian Vintila. Veti gasi o multime de date interesante din istoria Olimpiadelor si despre aceasta editie de la Beijing, precum si interviuri cu cei care au adus acasa medalii in 2008.

A doua parte este zona d-lui Paul Grigoriu, care ne transmite cateva impresii de la fata locului, intr-o serie de eseuri-povestiri, scrise cu mult talent si umor.

In final, cartea are o sectiune foto (de foarte buna calitate) cu imagini din Olimpiada, in mod special cu campionii nostri.

Mi-a placut dintotdeauna tot ceea ce tine de Olimpiada. Sper ca la un moment dat sa ajung sa ma implic in acest fenoment, mai ales ca acum am pregatire oficiala de nutritionist sportiv, cu acreditare de la CIO. Sportivii nostri au nevoie de toata sustinerea necesara, in special acum cand sportul romanesc este intr-un vadit declin. Stiati ca la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, am avut o delegatie formata din 127 de sportivi, care au participat la 12 discipline sportive? Sportivii nostri s-au intors acasa cu 53 de medalii, dintre care 20 de aur!

De-a lungul anilor, Romania a obtinut 117 medalii la olimpiade, dintre care 82 de aur, 88 de argint si 114 de bronz.

La Beijing “productia” a fost mult mai modesta – 8 medalii, dintre care 4 de aur, 1 de argint si 3 de bronz. Cu toate acestea, am fost pe locul 17 in clasamentul natiunilor, deasupra multor natiuni mult mai puternice si mai bogate.

Astept cu interes Londra 2012!




Acest articol a fost vizualizat de 1.087 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.