Aur olimpic la maraton

aug. 19, 2008 | 0 comments | aur, maraton, olimpiada

38 de ani, 1,60 metri, 48 kilograme, Romania, medalie de aur, Olimpiada, maraton.

 

Intr-un cuvant CONSTANTINA DITA-TOMESCU !!!!

 

 

 

 

O mare campioana aduce tarii noastre si in mod particular noua, iubitorilor de maraton, cel mai frumos dar la care puteam visa – aurul olimpic in proba „regina” a atletismului, maratonul.

Aflata la o varsta la care alti sportivi de performanta s-au retras de mult, iar oamenii „obisnuiti” abia daca pot alerga cateva sute de metri, Constantina Dita-Tomescu a reusit sa obtina un rezultat exceptional, castigand maratonul feminin la Jocurile Olimpice de vara din Beijing, in dimineata zilei de duminica 17.08.2008.

Ea a depasit alte 83 concurente obtinand un timp de 2 ore 26 minute si 44 secunde, conducand concursul timp de mai mult de o ora – o performanta incontestabila, tinand cont de valoarea participantelor la aceasta proba.

“A fost o mare performanta”, a spus ea reporterilor. “La campionatul mondial din Canada, toata lumea a spus ca nu voi putea alerga. Dar am aratat astazi ce pot face.”

Fosta campioana mondiala, Catherine Ndereba din Kenya a castigat medalia de argint la diferenta de o secunda, sprintand pentru a termina in fata chinezoaicei Zhou Chunxiu, care a castigat in cele din urma medalia de bronz. Ndereba a terminat cu de 22 de secunde in spatele castigatoarei, in 2:27:06.

Dita-Tomescu arata atat de puternica atunci cand a intrat pe Stadionul National, in ovatiile a peste 60.000 de spectatori. Uralele au crescut in intensitate atunci cand sportiva noastra a intrat prin tunelul stadionului, insa ea si-a vazut de treaba si s-a asigurat ca trece linia de sosire prima, pentru ca abia apoi sa isi indrepte atentia asupra publicului.

“Inainte de cursa ma gindeam la medalie, dar recunosc ca nu la aur. Erau prea multe atlete de valoare ca sa sper atit de departe. Stabilisem cu antrenorul ca daca se alearga mai lent pe prima parte, sa maresc ritmul in a doua jumatate. Am tras tare si chiar m-am mirat ca nimeni nu a venit dupa mine. Poate au crezut ca nu o sa rezist. Pe ultimii doi kilometri am simtit oboseala si am inceput sa ma uit inapoi. Imi era teama ca voi pierde medalia. Mi s-a mai intimplat asta si la Olimpiada de la Atena, cind am terminat doar a 20-a si la Mondialele de la Edmonton, in 2001, cind eram in frunte la 30 de kilometri. Abia pe ultimii 200 de metri am fost sigura ca am cistigat”, a spus Pusa Tomescu.

Constantina s-a desprins de pluton la jumatatea distantei catre finalul celor 42 de kilometri. Doar 7 sportive, formand un grup au reusit sa o urmareasca la o oarecare distanta. “Am tras tare pentru ca imi doream aceasta medalie de aur,” a spus Constantina Dita-Tomescu.

Alaturi de Constantina, alte doua alergatoare au reprezentat cu onoare tara noastra. Lidia Simon, vicecampioana olimpica de la Sydney, a sosit a opta, iar Luminita Talpos a incheiat cursa pe locul 18. “Sint fericita pentru realizarea Pusei, a fost extraordinara. Este o zi mare pentru atletismul nostru, pentru Romania. Personal, mi-am dorit o clasare intre primele sase. Nu mi-a reusit, dar asta ma ambitioneaza sa merg mai departe. Vreau sa mai fac o Olimpiada”, a marturisit Lidia Simon. Nici Luminita Talpos nu e prea fericita: “Sint mai mult dezamagita decit obosita. Imi reprosez ca am stat tot timpul in pluton. Am intrat in ritmul altora, in loc sa ma duc in fata, sa-mi fac propria mea cursa. In plus, mi s-a desprins o unghie de la piciorul drept si am simtit mereu dureri”.

Britanica Paula Radcliffe, una dintre favoritele cursei a terminat cursa in doar 2:32:38, cu 6 minute in spatele sportivei noastre. 

 

 




Acest articol a fost vizualizat de 785 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.