Intervale kenyene

sept. 08, 2007 | 1 comment |

Spuneam mai de mult ca e timpul sa imi schimb strategia de antrenament, astfel incat la urmatorul concurs sa pot scoate un timp mai bun. Cu ocazia drumului in Ungaria, am avut ocazia sa stau de vorba cu Vlad Stoica, care are o experienta mult mai mare decat mine in antrenamentul de anduranta (si nu numai… putina lume stie ca Vlad a lucrat mult timp ca antrenor personal la nivel de top, fiind scolit prin strainatate; acum nu mai are timp de asa ceva pentru ca a intrat in bussines, dar ar putea sa dea lectii multora).

Intre cele 2 Ironman-uri, Vlad si-a modificat foarte mult strategia de antrenament, pentru ca urmarea sa isi imbunatateasca radical timpul. Acest lucru s-a intamplat (mai mult de 2 ore diferenta, fapt partial explicabil si prin nivelul de dificultate diferit al celor doua concursuri), dar a necesitat o regandire a programului. In sportul de anduranta nu ai cum sa progresezi daca nu cresti intensitatea, iar asta inseamna in principal sa alergi/pedalezi/inoti mai repede.

Antrenamentul cu intervale nu e o inventie noua, insa ramane un instrument extrem de util pentru orice sportiv. M-am decis sa incerc si eu (in ciuda faptului ca e mult mai tentant sa fac antrenamente lungi la puls de concurs…). Vlad mi-a povestit despre “intervalele kenyene”, metoda pe care o folosesc alergatorii kenyeni – niste “jumatati de buletin” care ocupa cu dezinvoltura toate podiumurile maratoanelor internationale si a altor probe de lunga distanta.

Intervalele kenyene se fac asa – un minut alergi la puls maxim, apoi 1 minut alergi foarte lejer, timp in care pulsul tinde sa scada. Eu, deocamdata, fac intervale 400 m cu 400 m, pentru ca aceste “kenyene” sunt prea solicitante. Eventual as putea sa incerc sa fac 1 minut cu 3 minute, pentru ca in intervalul de 1 minut de refacere pulsul meu abia are timp sa revina la un 80%, ceea ce inseamna tot intens.

Ma gandeam la alergatorii kenyeni – baietii astia alearga 42 de kilometri cu o viteza medie de 20 km/h sau chiar mai mult. Daca aveti curiozitatea, incercati sa vedeti ce inseamna 20 km/h si cat puteti sustine o asemenea viteza. Multi oameni nici nu o pot atinge…




Acest articol a fost vizualizat de 1.908 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Sandor_B
    septembrie 27, 2007

    INTERVALELE sunt cea mai rapida metoda de crestere a vitezei, daca sunt folosite judicios.
    Din experienta mea, ele trebuie sa constituie o parte mai importanta a antrenamentului pentru curse scurte=5-10Km (intervale scurte&intense) si pot fi benefice maratonistilor in caz ca sunt mai lungi si mai putin intense (maxim o data pe saptamana).
    Pentru MARATON, sunt mai benefice intervale de 1000-1600m cu odihna 400-800 (revenire la puls de jogging).

    Sesiunile FARTLEK (1min/1min) sunt eficiente in pregatirea pentru concurs (de obicei cu 10 zile inainte) dar nu trebuie exagerate! Un alergator experimentat spunea ca e nevoie de aproape 2 saptamani pentru absorbirea/revenirea la normal dupa un antrenament cu intervale serios.

    Cand alerg pe pista imi place sa variez intervalele (uneori in scara) 400m-repede/200m-jogging + 800/400 + 1200/600 + 800/400 + 400/400

    O parte importanta in cresterea vitezei o are alergarea in TEMPO-ul de cursa.
    Daca ies la 10 Km, alerg 3Km incalzire, apoi 4-5Km TEMPO si restul de “cooldown”.

    Programul asta saptamanal (1 antr.TEMPO+1 antr.INTERV.+1 antr. LUNG) m-a ajutat la stabilirea unui nou record personal la Crosul 15 Noiembrie 2006 (19:25/5Km).

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.