Cola si anduranta

aug. 15, 2007 | 0 comments | anduranta, cola

Exista atatea mituri si povesti in jurul consumului de Cola. Nu o sa le reiau. Ca nutritionist nu pot sa fiu “fan” al bauturilor indulcite, care aduc in corp o groaza de calorii “goale”, iar in cazul Colei si o cantitate destul de importanta de cafeina. (Bineinteles, in cazul unui om sanatos, normoponderal, un consum moderat de Cola nu e o problema…)

Interesant este faptul ca in sportul de performanta, Cola este folosita ca “ergogenic aid” in special in sporturile de anduranta. La cele 2 maratoane la care am participat, la punctele de rehidratare se oferea apa si Cola (din pacate nu si bauturi pentru sportivi – a trebuit sa imi aduc de acasa, ceea ce nu ar fi fost o problema, doar ca la Callatis le-au dat altor sportivi… no comment). Prima data cand am vazut Cola pe masa, m-am uitat cam stramb. La ultimul maraton, din lipsa de optiuni, am consumat si cola -la fiecare punct de rehidratare, cate un pahar cu apa si unul de cola. Si mi-a mers foarte bine.

Recent am citit un studiu recomandat de catre profesorii mei de la cursul de nutritie sportiva, in care se facea o comparatie intre efectele mai multor “bauturi” uzuale asupra sportivilor de anduranta (in cazul acesta ciclisti). De fapt, studiul urmarea sa demonstreze daca, cafeina are sau nu efect ergogenic. Asa ca au administrat placebo, cafea obinuita, bautura pentru sportivi (apa + carbohidrati 5-6% + electroliti) sau cola (apa + carbohidrati 12% + cafeina). Foarte interesant este ca lotul care a primit cola a obtinut cele mai bune rezultate, imbunatatindu-si timpii cu cateva secunde (semnificativ din punct de vedere statistic). Explicatia – cafeina (+ carbohidratii – desi procentul din cola este prea mare, comparativ cu bauturile sportive consacrate). Multi sportivi “indoiesc” cola cu apa (ceea ce am facut si eu la maraton, pe acea vreme din instinct, pentru ca mi se parea mult prea dulce – in timpul eforturilor foarte mari, simtul gustului se modifica).

Nu e reclama la Cola ce fac eu aici, ci doar o constatare. Daca ar fi sa fac reclama la ceva, as face la bauturile pentru sportivi. Le-am testat pe mine si stiu ca intr-adevar au efect (iar studiile pe care le-am citit imi confirma asta). Cola nu e o bautura ideala pentru sportivi, insa poate fi de ajutor prin aportul de cafeina. Oricum, acest aport de cafeina + carbohidrati se rezolva foarte simplu cu ajutorul gelurilor, care deocamdata nu sunt mai deloc cunoscute la noi (dar cu siguranta vor deveni).

In ceea ce priveste cafeina, e de retinut faptul ca e una dintre substantele folosite in sport (si scoasa de pe listaWADA – cea cu substantele dopante) care intr-adevar are calitati ergogenice. Mai pe romaneste, este un supliment nutritiv cu calitati reale (spre deosebire de multe altele, care sunt fix apa de ploaie… e nevoie de multa educatie REALA in zona asta). Totusi cafeina nu este utila in orice sport. De exemplu, in sporturile de forta nu s-a dovedit a fi o alegere inteleapta. Nu e vorba de faptul ca iti da sau nu acea senzatie de “treaz” ca sa ai chef de antrenament, ci de efectul asupra puterii dezvoltate in cadrul exercitiilor. Exista un studiu foarte complex in aceasta directie – il stiu pe dinafara, pentru ca trebuie sa fac o lucrare critica pe marginea lui la curs si imi sparg capul de ceva timp cu el…

Asadar, daca esti sportiv de anduranta (nu neaparat de performanta) o sa iti foloseasca daca inainte de concurs o sa bei o cafea slaba cu 30-45 minute inainte; la fel, un gel care contine cafeina, o sa iti prinda bine pe la minutul 30 si apoi peste inca o ora.




Acest articol a fost vizualizat de 845 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.