O portie de stiinta

apr. 01, 2007 | 0 comments |

“Totul despre obezitate” – asa s-a numit manifestarea stiintifica la care am fost invitat sambata si la care am participat cu multa bucurie. Este un subiect care ma intereseaza, despre care am citit destula (dar niciodata suficienta) literatura de specialitate si cu care ma intalnesc foarte frecvent in practica curenta (de fapt, pentru asta ma cauta cea mai mare parte a pacientilor mei).

Acest simpozion a fost organizat de catre Abbott Laboratories, o mare companie producatoare de medicamente, care de mai bine de 1 an a implementat si in Romania programul Reductostart, un program national de prevenire si lupta impotriva obezitatii, de educare a pacientior si a publicului in general. De ceva timp sunt si eu partener al acestui program (si cred ca putina lume stie ca siteul lor a trecut prin mana mea la partea de continut – nu ca ar fi de o importanta capitala acest lucru…). De la lansarea programului, au trecut pe la medicii-parteneri peste 3000 de pacienti obezi, de care altfel probabil altfel nu s-ar fi ocupat nimeni sau cine stie ce “guru”…

Simpozionul a fost foarte interesant si foarte bine organizat, acoperind toate aspectele importante ale acestui subiect. Au conferentiat medici specialisti cu renume in tratamentul obezitatii, prezentand date foarte actuale. M-a interesat in principal terapia medicamentoasa a obezitatii. Ei au subliniat faptul ca obezitatea este o boala extrem de grava, cu complicatii si implicatii deosebit de grave si de aceea trebuie tratata de catre medici (in special de catre cei cu pregatire speciala pe aceasta problematica). E bine ca si pacientii sa inteleaga acest lucru si sa nu se lase pe mana oricui are chef sa faca experimente pe ei.

Foarte interesant si capitolul de psihoterapie. Cand o sa am timp o sa intru in detaliu. S-a vorbit printre altele si despre modelele false si periculoase create de catre mass-media… Si noi, cei de la MH, trebuie sa avem foarte mare grija si sa ne gandim foarte bine inainte de a emite o idee, a scrie un articol sau a promova ceva, pentru ca puterea cuvantului scris (si a imaginilor) este foarte mare si cred ca inainte de toate avem responsibilitatea morala fatza de cititorii nostri.
Acest articol a fost vizualizat de 931 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.