Infecţia gingivală şi asocierea cu Boala Alzheimer

sept. 09, 2019 | 0 comments | boala Alzheimer, igiena orala, infectie gingivala, stomatolog

Infecția gingivală poate fi asociată cu Boala Alzheimer, potrivit unor cercetări recente. (1) Mai precis, noile studii indică infecția cu Porphyromonas gingivalis, o bacterie cunoscută pentru cauza bolii gingivale ca fiind implicată și în demența senilă (Alzheimer).

Cine este Porphyromonas gingivalis?

P. gingivalis este agentul infecțios cel mai cunoscut pentru cauza parodontitei, o boală inflamatorie care „mănâncă” constant la nivelul gingiilor și oaselor care susțin dinții, în parte din cauza producției rob de gingipaine, enzime puternice care afectează structura anumitor proteine.

Asocierea infecției gingivale și demența senilă de tip Alzheimer

În ultimii ani, oamenii de știință au început să asocieze boala Alzheimer cu infecția cu P. gingivalis arătând faptul că acești microbi iubitori de țesut oral că pot avea capacitatea de a ajunge în creier.

În studiu realizat de o echipă condusă de Stephen Dominy și Casey Lynch de la Cortexyme (companie cu sediul în San Francisco, care dezvoltă terapii pentru persoanele diagnosticate cu B. Alzheimer), a găsit gingipaine bacteriene în creierul a peste 90% dintr-un grup de peste 50 de pacienți decedați care au avut B. Alzheimer diagnosticată.

Cu cât persoanele respective au avut mai multe gingipaine, cu atât creierul a prezentat semne chimice de deteriorare, inclusiv acumularea unei proteine ​​numite tau.

În condiții normale, această proteină ajută neuronii să mențină integritatea structurală. Dar, în creierele care progresează spre B. Alzheimer, această proteină poate suferi modificări chimice anormale și se pot încurca în noduri în interiorul celulelor creierului, compromițându-și capacitatea de a-și transmite semnale reciproce.

Să nu ne grăbim cu concluziile, în schimb putem reflecta puțin

Precum spunea și un specialist neurolog, Ming Guo, pacienții cu boală senilă sunt diferiți. În lumea medicală se poate dovedi că infecțiile bacteriene pot reprezenta doar o altă posibilă cale prin care se poate ajunge la declin mental care ajunge să fie o boală complexă.

De asemenea, rămân și multe dileme. Încă nu este clar cum P gingivalis trece prin barierele creierului sau cât trăiesc aceste bacterii în interiorul gurii sau creierului – cercetările arată că P gingivalis poate fi întâlnit și în cazul a 40% din persoanele clinic sănătoase și care nu dezvoltă B Alzheimer. (2)

Despre impactul bolii Alzheimer

Organizația Mondială a Sănătății ne indică aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume ce au demență, boală ce reprezintă a cincea cauză de deces. (3)

În România trăiesc peste 300.000 de persoane ce suferă de Boala Alzheimer. (4)

Cât despre infecțiile gingivale, acestea pot fi prevenite și controlate printr-o igienă orală eficientă și o vizită la șase luni sau maximum un an la medicul stomatolog. (5)

Surse:

  1. https://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau3333
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC105308/
  3. https://www.who.int/mental_health/neurology/dementia/en/
  4. https://recorder.ro/human-link-imblanzeste-alzheimerul/
  5. https://www.miodent.ro/bolile-gingivale-preventie-semne-de-alarma-si-tratament/

Dr. Simona Simionescu, Medic Rezident Igienă, Anul III, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca




Acest articol a fost vizualizat de 1.570 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.