Relaţia dintre somn şi performanţa sportivă

sept. 03, 2019 | 0 comments | alimentatie, atlet, competitie, igiena somnului, rezultate competitionale, somn, sportiv

Sportivii mănâncă, respiră și trăiesc pentru sport – și mai ales, pentru rezultatele lor sportive. Dar, nu trebuie uitat că practicarea sportului la cel mai înalt nivel este însoțită, de obicei, de mai mulți stresori și restricții în viața personală comparativ cu aceia care nu practică un sport de performanță.

Pentru ca să apară rezultatele dorite, pe lângă efort fizic susținut și acordarea unei atenții deosebite pentru nutriție, trebuie luată în considerare și importanța somnului!

Igiena somnului cuprinde domenii diferite – calitativ și cantitativ. În unele situații, anumite tipuri de sport – rugby, atletism, hockey, fotbal, baseball – predispun la apariția tulburărilor de somn – apnee obstructivă de somn, sindromul picioarelor neliniștite, insomnie. (1, 2)

Trebuie să se înțeleagă că somnul este afectat de mai mulți factori, printre care tipul antrenamentului, nivelul competiției, dacă se implică și transport până la locul de desfășurare, durata de veghe înainte de somn, regularitatea programelor de veghe (așa zisul somn social), mediul unde se doarme, precum și expunerea la lumină – iluminatul din dormitor. (3)

Iată de ce și cum somnul influențează performanțele sportivilor!

Exercițiul fizic consumă energie, fluide și solicită foarte mult fibrele musculare. Hidratatarea adecvată – pe măsura efortului depus – reprezintă doar o parte din formarea și recuperarea unui atlet de performanță. Însă ceea ce fac sportivii în momentele de dinainte și după competiție determină și cât de repede se recuperează corpul – psihic, durata de refacere a fibrelor musculare și reumplerea cu nutrienți a compartimentelor intra şi extracelulare.

Un studiu apărut în jurnalul SLEEP și un altul referitor la sportivii care practică artele marțiale confirmă rolul somnului în performanțe – rezultate care arată reduceri ale capacităţii de a lua decizii în a doua parte din competiție, în urma unui somn slab. De asemenea, rezultatele au arătat o precizie crescută la subiecții bine odihniți. (4, 5, 6)

Studiile au mai arătat că o stare vanasată de oboseală poate afecta timpul de reacție mai mult decât o face starea de ebrietate. În acest sens, privarea de somn are un impact comparabil cu intoxicația cu alcoolul, care, pentru sportivi, poate avea un impact major.

O cercetare arată că dacă ești treaz timp de 30 de ore se poate încetini timpul de reacție mult mai mult decât o pot face patru pahare de băutură, în timp ce la nivel celular, au loc profunde modificări ale metabolismului carbohidraților – substrat important în furnizarea energiei. (7)

Concluzie: Fiți cu băgare de seamă cât și cum dormiți atât pe durata pregătirii, cât și înaintea competițiilor!

Surse

  1. Dunican IC, Eastwood PR. Sleep is an important factor when considering rugby union player load. Br J Sports Med. 2017;51(22):1640. doi: 10.1136/bjsports-2016-097122. 
  2. Sleep of professional athletes: Underexploited potential to improve health and performance. Tuomilehto H, Vuorinen VP, Penttilä E, Kivimäki M, Vuorenmaa M, Venojärvi M, Airaksinen O, Pihlajamäki J. J Sports Sci. 2017 Apr; 35(7):704-710.
  3. Does Elite Sport Degrade Sleep Quality? A Systematic Review. Gupta L, Morgan K, Gilchrist S Sports Med. 2017 Jul; 47(7):1317-1333.
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6063976/
  5. https://www.mdpi.com/2075-4663/7/1/1/htm
  6. https://aasm.org/studies-link-fatigue-and-sleep-to-mlb-performance-and-career-longevity/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2657963



Acest articol a fost vizualizat de 2.851 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.