Cantitatea maxima de proteine eficienta pentru dezvoltarea masei musculare

oct. 24, 2018 | 0 comments | Serban Damian, Superfit, concentrat, nutritionist, proteic

Concentratele proteice sunt larg utilizate de catre sportivi, fiind unele dintre cele mai eficiente si mai sigure suplimente nutritive. In ciuda temerii multora, efectele secundare sunt aproape inexistente in conditiile unei utilizari optime – acest lucru inseamna o adecvare a cantitatii la necesitati si la starea de sanatate a utilizatorului.

Nu de putine ori se fac excese cantitative, din dorinta de a obtine rezultate mai rapide. Exista numeroase studii care au incercat sa stabileasca doza maxima care produce efecte, respectiv sustinerea dezvoltarii masei musculare, dovedita pe de-o parte prin marirea ariei sectiunii fibrelor musculare si pe de alta parte prin cresterea 1RM, adica repetarea maximala cu care se poate face un anumit exercitiu.

In cercetare, meta-analizele reprezinta varful de piramida in ceea ce priveste gradul de incredere pe care il putem acorda validarii unei ipoteze stiintifice. Meta-analiza despre care vorbesc in acest articol a adunat 49 de studii si aduce o concluzie valoroasa privind cantitatea maxima de proteine pe care ar trebui sa o consume o persoana care face antrenamente de forta (minim 6 saptamani), astfel incat sa obtina rezultate si nici sa nu iroseasca acest nutrient. Conform acestei meta-analize, cantitatea este de 1,62 g/kgcorp/zi, ceea ce pentru un sportiv de 80 kg inseamna aproape 130 g de proteine pe zi.

Ar trebui retinuta aceasta valoare, mai ales de catre cei care sunt predispusi exagerarilor. Nu de putine ori se ajunge la cantitati care depasesc 3 g/kgcorp/zi. Aceste cantitati nu reprezinta neaparat o problema pe termen scurt (pe termen lung e alta discutie), insa nici nu aduc vreun beneficiu suplimentar.

 




Acest articol a fost vizualizat de 2.327 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.