Anxietatea și alimentația

aug. 07, 2018 | 0 comments | alimentatie, alune, anxietate, nutritionist, oua, peste gras, scortisoara, seminte de dovleac

Anxietatea este o stare pe a experimentat-o fiecare dintre noi!

Ții minte nopțilele de dinaintea unui examen sau prezentări în public? Precum și lanțul slăbiciunilor alimentare pe care îl determina – consumat dulciuri, băuturi carbogazoase („pentru energie”)?

Simptomele anxietății diferă, precum și durata acestora – se spune că dacă manifestările durează peste șase luni, atunci afecțiunea este generalizată (boala anxioasă generalizată). Printre aceste simptome se numără: frică, tensiune, îngrijorarea excesivă în ceea ce privește evenimentele și problemele de zi cu zi, iritabilitatea, dificultatea de concentrare, probleme în relațiile personale și profesionale, palpitații, ritm cardiac crescut, dar și tensiunea musculara sau/și presiune în piept.

Conform studiilor, alimentația poate reprezenta o metodă eficientă de a scădea intensitatea anxietății – și chiar să o amelioreze pe o perioadă de timp (depinzând de individ!).

Astfel, printre alimentele sau plantele recomandate a fi consumate în acest scop se numără alunele braziliene, peștele gras, ouăle, semințele de dovleac, ciocolata neagra, turmericul, mușețelul, iaurtul, ceaiul verde, curcanul, scorțișoara sau spanacul.

Poate te întrebi „De ce (tocmai) aceste alimente?”.

Dacă ne uităm la recomandările1 specialiștilor nutriționiști din Statele Unite ale Americii, unele produse enumerate mai sus sunt surse importantete de seleniu, un nutrient implicat atât în sănătatea celulară (aceste mineral are efecte antioxidante), dar cu efect și asupra infecțiilor, reproducerii și sănătăţii glandei tiroide. În funcție de vârstă, cantitatea de seleniu diferă de la 15 mcg, pentru nou-născuți și sugarii de șase luni, și până la 77 mcg, doza recomandată femeilor care alăptează.

Un alt motiv este acela al prezenței vitaminei E, pe care, unele studii2 o indică a fi eficientă și în ameliorarea anxietății, precum și în depresie.

Consumul somonului, macroului, sardinelor, păstrăvului sau/și a heringului s-a dovedit utilă în astfel de probleme mentale prin aportul de omega-3. Astfel, studiile3 au indicat asocierea între consumul somonului de Atlantic și scăderea variabilității ritmului cardiac, precum și a frecvenței cardiace – raportate individual. Cu toate acestea, peștii menționați conțin și foarte mult omega-6, care se presupune că ar avea alte efecte – de aceea sunt necesare mai multe studii. Un alt motiv pentru care se indică acest consum, de somon sau/și de sardine, este acela că ei sunt surse și de vitamina D, căruia i s-a specificat4 mai demult, încă din 2014, rolul antianxiogen.

Referitor la consumul de ouă, acest aliment reprezintă o sursă de proteine, precum și de triptofan5 (aminoacid ce ajută la crearea serotoninei, neurotransmițătorul cel mai important ce are efecte asupra modulării somnului, comportamentului, memoriei și dispoziției).

O cană de semințele prăjite, fierte sau uscate de dovleac, fără sare, conține 1,67 g de proteine, 2,7 g e fibre, 49 de calorii, 0,17 g de grăsimi, 11 g de carbohidrați, dar asigură și 200% DZR de vitamină A (*14.000 U.I), precum și 19% din DZR de vitamină C (*4.8mg/120 g). Efectele semințelor de dovleac prin potasiul și zincul conținut – echilibrează balanța electrolitică, „rezolvă” presiunea sângelui, dar și reduc stresul și anxietatea7.

Despre consumul de ciocolată neagră s-au scris foarte multe, așadar o să vă menționez câteva dintre beneficiile sale:

-consumul a 40 g de ciocolată neagră ajută la scăderea perceperii stresului în rândul studentelor8

-flavonoidele prezente în ciocolata neagră reduc gradul de neuroinflamație, moarte celulară de la acest nivel, dar și îmbunătățesc fluxul sangvin9

 Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă recomand cartea mea „Ecuația slăbirii”.

 

Sitografie

  1. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/Selenium-Consumer.pdf
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28531460
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25431880
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24732019
  5. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/01125?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=dfault&order=asc&qlookup=egg&ds=SR&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  6. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/45192341?fgcd=&manu=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=PUMPKIN%2C+UPC%3A+039000045049&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=pumpkin+seeds+anxiety
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350893/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997290/
Designed by Freepik

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.811 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.