Un conservant alimentar poate amplifica efectele tratamentului schizofreniei

iul. 18, 2018 | 0 comments | Bucuresti, aditiv alimentar, benzoat, industrie alimentara, nutritionist, schizofrenie, sodiu

Benzoatul de sodiu, un conservant alimentar/aditiv alimentar utilizat pe scară largă în industria alimentară poate contribui la îmbunătățirea simptomelor negative în rândul pacienților cu schizofrenie, cum ar fi lipsa empatiei și motivației atunci când aceștia sunt tratați cu Clozapină, arată cercetătorii din Chang Gung University College of Medicine (Taiwan).

Cu alte cuvinte, conservantul alimentar comun numit benzoat de sodiu îmbunătățește simptomele pacienților diagnosticați cu schizofrenie cu forma rezistentă la Clozapină, potrivit unui nou studiu1 randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo cu o durată de 6 săptămâni și care a inclus 60 de persoane diagnosticate cu boala.

Specialiștii au explicat într-un comunicat de presă că Clozapina este considerată agentul antipsihotic de ultimă linie pentru pacienții cu schizofrenie refractară, adică pentru pacienții ale căror simptome nu răspund la antipsihoticele disponibile. În același timp, aproximativ 40-70% dintre pacienții cu schizofrenie refractară nu reușesc să se îmbunătățească nici măcar cu Clozapina, și de aceea forma de boală se numește „schizofrenie cu rezistență la Clozapină” – și se ​epuizează toate opțiunile potențiale de tratament.

Studiul de față este primul care demonstrează că benzoatul de sodiu – care și-a dovedit efectul de potenţare și asupra altor medicamente antipsihotice – funcționează în rândul pacienților rezistenți la Clozapină.

În ceea ce privește dozele de benzoat de sodiu, cercetătorii au administrat două doze diferite de aditiv, respective de 1 sau 2 grame pe zi, pentru a găsi răspunsul la întrebarea „Care doză are cel mai mare impact asupra simptomelor, dar și cu efecte secundare minime?”.

Rezultatele studiului au arătat că:

– în comparație cu placebo, benzoatul de sodiu a ameliorat simptomele negative, cum ar fi lipsa emoției și a motivației – care au o influență mai mare asupra rezultatelor funcționale ale unui pacient decât cele mai proeminente simptome psihotice.

– doza mai mare de benzoat de sodiu a ameliorat și evaluarea simptomelor generale și a calității vieții.

Chiar dacă benzoatul de sodiu a îmbunătățit funcția cognitivă atunci când acesta a fost combinat cu alte antipsihotice în studiile anterioare, tratamentul suplimentar nu a avut nici o influență asupra funcției cognitive.

Un aspectat important: pacienții care au primit benzoat de sodiu nu au prezentat efecte secundare, ceea ce confirmă faptul că tratamentul este sigur pentru utilizarea la dozele testate.

Mecanismul de acțiune al benzoatului de sodiu este destul de simplu:
benzoatul de sodiu funcționează la prevenirea descompunerii D-serinei, o substanță chimică creier care joacă un rol important în semnalizare sinptică (în cazul persoanelor cu schizofrenie aceasta semnalizare e perturbată în creier). Acești receptori pentru D-serină sunt obiectivele pe termen lung pentru dezvoltarea medicatiei în schizofrenie, iar benzoatul de sodiu este probabil primul instrument semnificativ pe care a trebuit ca cercetătorii să-l aibă în vedere – pe mai departe.

Cercetarea de față poate fi privită doar ca o linie de urmat pentru tratamentul schizofreniei de a și de a înțelege comutatoarele moleculare care „pot fi atacate” pentru a normaliza funcționarea circuitului creierului – destul de complex și la început de descifrat.

În ceea ce privește impactul schizofreniei la nivel mondial, această maladie psihiatrică afectează 21 de milioane de oameni și este o boală tratabilă, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății2 (OMS). De asemenea, aceeași sursă specifică problemele prezente în acest sector – 1 din 2 pacienți nu primește tratamentul sau îngrijiri pentru simptomele bolii.

 

Dr. Simona Simionescu, Rezident Igienă, Anul I, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Sitografie

  1. https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/food-preservative-enhances-schizophrenia-treatment
  2. http://www.who.int/mental_health/management/schizophrenia/en/



Acest articol a fost vizualizat de 1.694 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.