Sindromul intestinului/colonului iritabil (SCI) este o afecțiune în care o persoană prezintă simptome precum diareea, constipația sau ambele, precum si balonare, dureri abdominale, disconfort abdominal, zgomote intestinale, flatulenta. Nu se cunoaste exact are este cauza afecțiunii, insa medicii consideră că SCI este o tulburare care afectează modul în care interacționează creierul și intestinul.
În plus, atunci când o persoană are SCI, poate observa că anumite alimente par să declanșeze sau să agraveze starea lor de sănătate.
Mulți medici recomandă ceea ce se numește o dietă FODMAP pentru a evita declanșarea simptomelor SCI. FODMAP este un acronim folosit de medici și care înseamnă fermentabile-oligo-dizaharide-monozaharide-si-polioli.
Dacă o persoană are SCI, aceasta ar putea să discute cu medicul sau să ceară sfaturile unui nutritionist pentru a determina dacă o dietă tip FODMAP ar putea să îi aducă beneficii și să-și îmbunătățească simptomele. Mai jos sunt enumerate 16 alimente care pot fi evitate atunci când urmați o dietă low-FODMAP: mere, îndulcitorii artificiali (cum ar fi sorbitolul, maltitolul sau xilitolul), iahnia de fasole, brocoli, varza, băuturile carbogazoase (toate!), conopida, nautul, salata de varza, lactoza in produse lactate (cum ar fi lapte, inghetata, smantana si branza de vaci), lintea, perele, varza acra, boabele de soia, pepenele verde (Citrullus lanatus), pizza și alimente prăjite.
Aceste alimente sunt recunoscute de către pacienți ca fiind adesea implicate în dispepsie – care reprezintă un simptom! Nu e o boală! E durerea cu localizare în „capul pieptului”, alături de care vine „la pachet” cu alte manifestări clinice, precum balonarea, disconfortul, greața și eructațiile (râgâitul).
În plus, tot pacienții cu SCI observa că anumite alimente le accentuează perioadele de constipație – printre care pâinea și cerealele de mic dejun făcute din boabe rafinate (nu întregi), alimentele prelucrate, cum ar fi chips-urile și fursecurile, cafeaua, băuturile carbogazoase și alcoolul, precum și o dietă bogată în proteine, dar și produsele lactate (în special brânza).
La polul opus, se află anumite alimente care provoacă probleme digestive de tipul diareei, cum ar fi prea multe fibre (în special cele de tip insolubile, pe care le găsiți în coaja fructelor și legumelor), alimentele și băuturile cu ciocolată, alcoolul, cofeina, fructoza sau sorbitolul, bauturile carbogazoase, mâncărurile grele, alimentele crude și grase, produsele lactate (în special la persoanele care nu pot digera lactoza, zahărul din lapte, așa numita intoleranță la lactoză), alimentele cu grâu (pentru persoanele alergice sau care au o reacție adversă la gluten).
Concluzii
Având sindromul colonului iritabil nu înseamnă că o persoană nu poate mânca legume sau fructe.
Cu toate acestea, ei pot găti alimente bogate în FODMAP și pot încerca să procure acele alimente care le oferă o stare de bine și nu le agravează condiție – „nici măcar de poftă”. Exemple de unele schimbări de comportament în stilul alimentar pe care le puteți face atunci când o persoană are SCI poate include:
Experiența unei persoane cu SCI într-un restaurant e destul de dificilă. De aceea, câteva recomandări există și pentru această arie a vieții de socializare de la acest nivel. Astfel:
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320876.php
Te-ar mai putea interesa si aceste subiecte: