Boala inflamatorie intestinala poate fi consecinta unei toxine produse de Escherichia coli

iul. 02, 2018 | 0 comments | Nutritie, boala inflamatorie, cronica, escherichia coli, intestinala, nutritionist, toxine

Despre bolile inflamatorii intestinale, respectiv Boala Crohn și colita ulcerativă se știau posibilele mecanisme de producere a acestora – căi multe de inflamație și efectele lor, predispoziția genetică, alimentația, dar și cum pot fi recunoscute și după simptomele lor (adică nivelul de afectare).

O nouă cercetare1 aduce în discuție implicarea pe care o toxină din agentul patogen Escherichia coli poate să o aibă. Mai precis, cercetătorii au folosit modele de laborator (șoareci) cu colită si culturi de celule de colon. Ei au proiectat, de asemenea, o versiune sintetică a microcinului B17 (toxină eliberată de E. Coli și care se găsește în flora animală și umană) pentru a vedea dacă ar induce inflamația în colonul șoarecilor.

Oamenii de știință au descoperit că microcinul B17 induce inflamația intestinală in vivo, iar că această inflamație s-a dovedit dependentă de proteine de tip ​​CD1d. Într-o paranteză fiind spus: proteinele CD1d sunt molecule care „mediază prezentarea în primul rând a antigenelor lipidice și glicolipidice” la celulele T (adică un anumit tip de celule albe din sânge care joacă un rol-cheie în imunitatea din lumea animală și umană).

De asemenea, producția restricționată de CD1d a interleukinei 10 (IL-10) de către celulele epiteliale intestinale este limitată prin activitatea căii receptorului de hidrocarbură arii (AhR) ca răspuns la inducerea de oxazol a metaboliților de triptofan. Ca atare, epuizarea AhR în epiteliul intestinal abroga inflamația indusă de oxazol.

Oxazolii sunt acei compuși organici aromatici care au proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare, adică devin o bună bază pentru mai multe antibiotice.

În anul 2015 trăiau aproximativ 3 milioane de americani2, dar și cam tot atâți pacienți se regăseau și în Europa3 cu aceste probleme de sănătate – cele mai crescute incidențe fiind în Scandinavia și Regatul Unit al Marii Britanii.

Implicațiile pe care bolile inflamatorii intestinale le au sunt numeroase; începând cu somajul și multe zile de concediu medical –10% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei şi șase săptămâni concediu medical pe an4.
Ratele de spitalizare au variat semnificativ în rândul țărilor -între 1,2 și 4,3 de internări la 10.000 de persoane pentru Boala Crohn și între 0,7 și 4,7  la 10000 pentru colita ulcerativă3. Cele mai multe perioade de spitalizare ale pacienților cu boli inflamatori intestinale au fost găsite în Danemarca și Scoția, în timp ce acelea mai scăzute, în Spania, Elveția și Olanda.

Diagnosticul se face cu destulă greutate, mai ales că manifestările clinice pe care un astfel de pacient le acuză (diaree cronică, scaune cu sânge, mucus și puroi (între 3-4 și peste 20/zi), apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, dispariția apetitului, scădere în greutate pe o perioadă de cel puțin 4 săptămâni) sunt însoțite și de manifestări extradigestive. Printre acestea, pacienții cu Boli inflamatorii intestinale mai prezintă dureri articulare (20-40% dintre pacienții din Ungaria, Italia, Elveția, Marea Britanie le menționau), manifestări dermatologice (pioderma gangrenosum, eritemul nodos, stomatite aftoase), precum și afectări oculare (uveite, episclerite, care acoperă 3-6% din totalul manifestărilor extradigestive).

Sitografie

  1. https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(18)30568-3
  2. https://www.cdc.gov/ibd/data-statistics.htm
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1873994613000305
  4. https://romanialibera.ro/societate/sanatate/statistici-grave–10-000-de-romani-sufera-de-boli-inflamatorii-intestinale-336485



Acest articol a fost vizualizat de 1.690 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.