Alergia la alune ar putea avea un leac, si anume vaccinul

iun. 20, 2018 | 0 comments | alergie, alergie alimentara, aluna, anticorp ige, nutritionist, simptom, vaccin

Exista foarte multe persoane alergice la alune (personal, sunt și eu un caz, dar e altă poveste, haha!) care privesc cum alții consumă aceste produse fără să pățească cine știe ce reacție – de la dermatită și mâncărimi ale pielii la limba umflată sau maxilar și mandibulă enorme sau respirație îngreunată.

The Centers for Disease Control and Prevention1 (CDC) estimează că numai în America ar fi 4-6% dintre copii afectați de o astfel de alergie, deși American Academy of Allergy Asthma and Immunology2 (AAAA) apreciază că numai în 2012 erau aproximativ 6,6 milioane de copii diagnosticați în 12 luni (adică într-un an, 9% dintre copiii americani au fost diagnosticați cu o alergie alimentară). În plus, 30.4% dintre copiii care au alergii alimentare prezentau alergii multiple alimentare – respectiv cel puțin un produs alimentar. Tot în cazul copiilor alergici la alimente, arahidele sunt cele mai răspândite alergene, urmate de lapte și apoi de crustacee3.

După ce realizați o parte din impactul pe care îl au alergiile alimentare la nivelul Statelor Unite, să vedem cifrele din Europa, că totuși România e aici localizată – deși, la cum involuează limba română, se prea poate să prezentăm disconforturi!

Din datele European Academy of Allergy and Clinical Immunology4, la ora actuală există 150 de milioane de europeni diagnosticați și suferinzi de alergii – diverse!-, iar ca o predicție (sumbră), că până în anul 2025, jumătate dintre oamenii care vor fi pe tărâm european vor suferi de o alergie, indiferent de sex, etnie, statut social sau zonă geografică.

De aceea, o descoperire5 recent publicată în Journal of Allergy and Clinical Immunology efectuată pe șoareci sensibilizate la proteinele de arahide, astfel încât sistemul lor imunitar a produs anticorpi IgE și celulele lor LTh-2 s-au comportat în același mod ca în cazul unei reacții alergice, arată că pot fi șanse ca aceste cifre să nu capete o așa proporție.

Când au fost expuse la arahide, rozătoarele astfel sensibilizate au dezvoltat aceleași simptome alergice, cum ar fi mâncărimi ale pielii și respirația obstrucționată – simptome întâlnite și la oameni.

Cercetătorii au administrat rozătoarelor o doză de vaccin nazal timp de 3 luni și au măsurat răspunsul lor alergic la două săptămâni după doza finală, se precizează în același articol.

Vaccinul a protejat cu succes rozătoarele de expunerea la arahide, cu teste care arată o activitate scăzută a celulelor LTh-2, precum și scăderea titrului anticorpilor IgE.

Cu toate acestea, cercetătorii nu știu cât durează această apărare imună împotriva alergenelor, însă momentan vestea este una cât de se poate de bună.

Sitografie

  1. https://www.cdc.gov/healthcommunication/toolstemplates/entertainmented/tips/Allergies.html
  2. http://www.aaaai.org/about-aaaai/newsroom/allergy-statistics
  3. Gupta, R, et al. The Prevalence, Severity and Distribution of Childhood Food Allergy in the United States. Pediatrics2011; 10.1542/ped.2011-0204.
  4. http://www.eaaci.org/documents/EAACI_Advocacy_Manifesto.pdf
  5. http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(16)32093-0/fulltext#sec4

Dr. Simona Simionescu, Medic Rezident Igienă, Masterand în „Malpraxis în practica medicală”, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.




Acest articol a fost vizualizat de 1.272 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.