Colesterolul poate fi implicat in mecanismul de aparitie a bolii Alzheimer

mai 21, 2018 | 0 comments | Alzheimer, Nutritie, boala, colesterol, dementa senila, nutritionist, studiu

Demența senilă și, în special, forma bolii Alzheimer reprezintă o problemă de sănătate atât din punct de vedere individual, cât și social și familial. Consecințele unui asemenea diagnostic sunt grave – modificări în viața de familie, implicarea asistenței sociale, considerarea persoanei afectate ca fiind cu handicap (alături de alte boli fie tot de tip degenerativ ale sistemului nervos, alături de scleroză laterală amiotrofică, fie inflamatorie, cum e scleroza multiplă).

Noile cercetări arată cum colesterolul – acea substanță găsită responsabilă pentru multe alte afecțiuni – ar avea legătură și cu apariția bolii Alzheimer. Astfel, cercetătorii Universității Cambridge si Lund au colaborat în acest sens și au constatat că în creier, colesterolul acționează ca un catalizator care declanșează formarea clusterelor toxice ale proteinei beta-amiloid, care este un factor central în dezvoltarea bolii Alzheimer.

Colesterolul, care este una dintre principalele componente ale pereților celulelor neuronale, poate declanșa agregarea moleculelor de beta-amiloid. Agregarea beta-amiloidului duce în cele din urmă la formarea plăcilor de amiloid, într-o reacție în lanț toxică care duce la moartea celulelor creierului.

În timp ce legătura dintre beta-amiloid și boala Alzheimer este bine stabilită, ceea ce a deranjat cercetătorii până în prezent este modul în care beta-amiloid-ul începe să se agrege în creier, deoarece este prezent în mod obișnuit la niveluri foarte scăzute. Folosind o abordare kinetică dezvoltată în ultimul deceniu de către echipa Cambridge și colaboratorii acestora de la Universitatea Lund (din Suedia), cercetătorii au descoperit în studiile in vitro că prezența colesterolului în membranele celulare poate acționa ca un declanșator al agregării beta-amiloid-ului.

Nivelurile de beta-amiloid găsite în mod normal în creier sunt de aproximativ o mie de ori mai mici decât este necesar pentru a observa cum se agregă în laborator – deci ce se întâmplă în creier pentru a îl face agregat? Întrebarea pentru noi acum nu este cum să eliminăm colesterolul din creier, ci despre cum să controlam rolul colesterolului în boala Alzheimer prin reglementarea interacțiunii sale cu beta –amiloid (…) Nu spunem că colesterolul este singurul declanșator al procesului de agregare, dar este cu siguranță unul dintre ele“, a explicat într-un comunicat de presă, prof. Michele Vendruscolo, de la Centrul de Difuzare Boli, Universitatea Cambridge.

Din moment ce este insolubil, în timp ce se deplasează către destinația sa în membranele lipidice, colesterolul nu este lăsat în jurul său, nici în sânge, nici în creier: trebuie să fie transportat în jurul anumitor proteine ​​dedicate, cum ar fi ApoE, a fost deja identificat ca un factor major de risc pentru boala Alzheimer.

Pe măsură ce îmbătrânim, acești transportatori de proteine, precum și alte proteine ​​care controlează echilibrul sau homeostazia colesterolului din creier devin mai puțin eficiente. La rândul lor, homeostazia beta-amiloid-ului si sute de alte proteine ​​din creier sunt rupte. Prin direcționarea legăturii nou identificate dintre beta -amiloid și colesterol, ar putea fi posibilă elaborarea substantelor terapeutice care să mențină homeostazia colesterolului și, în consecință, homeostazia amiloid-beta, în creier”, se mai precizează în același comunicat de presă al Universității.

Demența va afecta aproximativ 150 de milioane de persoane până în anul 2050, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)2. Aproape 10 milioane de oameni primesc acest diagnostic anual, dintre care 6 milioane provin din țări cu venituri mici și mijlocii.

Aproximativ 7,3 milioane de europeni (în 27 de state membre) cu vârste cuprinse între 30 și 99 de ani sufereau de diferite tipuri de demență în 2006 (14,6 la 1 000 de locuitori), potrivit datelor Comisiei Europene3. În cadrul acestui grup, au fost afectate mai multe femei (4,9 milioane) decât bărbații (2,4 milioane).

Sitografie

  1. https://www.cam.ac.uk/research/news/brain-cholesterol-associated-with-increased-risk-of-alzheimers-disease
  2. http://www.who.int/news-room/detail/07-12-2017-dementia-number-of-people-affected-to-triple-in-next-30-years
  3. https://ec.europa.eu/health/non_communicable_diseases/diseases/dementia_en#fragment1



Acest articol a fost vizualizat de 1.109 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.