Trecerea la veganism poate preveni aparitia diabetului zaharat de tip 2

apr. 29, 2018 | 0 comments | activitate fizica, alimentatie, diabet zaharat, glicemie, indice de masa corporala, insulina, nutritionist

Diabetul zaharat este o afecțiune care poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, accidental vascular cerebral, dar și probleme ale ochilor (retinopatie diabetică) și picioarelor (neuropatie diabetică). Tot în incidența afecțiunilor și consecințelor intră și prediabetul, care, de asemenea, poate avea efecte asupra stării de sănătate.

Vestea bună este că diabetul zaharat de tip 2 poate fi întârziat sau chiar împiedicat.

Într-o cercetare recentă1, specialiștii au înrolat 75 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 75 de ani. Toți participanții au avut un indice de masă corporală (IMC) cuprinsă între 28 și 40, fiind deci supraponderali sau obezi, dar care nu prezentau istoric de diabet.

Timp de 16 săptămâni, subiecții au fost randomizați în proporție de 1: 1 în două grupuri diferite. Mai precis, un grup a urmat o dietă vegetariană cu conținut scăzut de grăsimi, care consta în fructe, legume, leguminoase și boabe, fără restricții calorice, în timp ce participanții celuilalt grup (numit de controt) au fost rugați să nu facă schimbări în dieta lor.

Cercetătorii au observat că niciun grup nu a efectuat vreo modificare în ceea ce privește  activitatea fizică și nici nu a schimbat utilizarea medicamentelor.

Ca variabile au fost evaluate atât la momentul inițial al studiului, cât și la sfârșitul celor 16 săptămâni funcția celulelor beta, sensibilitatea la insulină, nivelurile de glucoză din sânge și IMC-ul fiecărui subiect.

Rezultatele studiului au arătat că participanții care au urmat dieta vegană cu conținut scăzut de grăsimi au prezentat o reducere semnificativă a IMC, comparativ cu grupul de control.

Mai mult, grupul vegan a înregistrat creșteri ale secreției de insulină după masă, precum și îmbunătățirea sensibilității la insulină. De asemeenea, subiecții care au aderat la dieta vegană au prezentat  reduceri ale nivelului zahărului din sânge în timpul meselor, cât și în perioadele în care s-au abținut să nu mănânce.

Pe baza acestor rezultate, echipa sugerează că adoptarea unei diete vegane ar putea fi o modalitate eficientă de a preveni diabetul de tip 2.

Statistica e destul de îngrijorătoare:

La nivelul Statelor Unite ale Americii, 1 din 3 americani suferă de prediabet, potrivit CDC2 (Centers for Disease Control and Prevention).

Pentru nivelul European, datele3 arată că 60 de milioane de europeni trăiesc cu diabet zaharat.

Concluzie

Prin modificarea stilului de viață – prin adoptarea unei alimentații sănătoase și a efectuării de activități fizice – se poate reduce riscul apariției, declanșării și manifestării diabetului zaharat tip 2.

Sitografie

  1. http://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/189/htm
  2. https://www.cdc.gov/diabetes/data/index.html
  3. http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.390 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.