Consumul redus de alcool poate fi benefic pentru creier

feb. 26, 2018 | 1 comment | alcool, boala Alzheimer, inflamaţie, nutritionist, oms, organizatia mondiala a sanatatii, sistem glifatic

Consumul scăzut de alcool diminuează inflamația și ajută creierul să elimine toxinele, inclusiv cele asociate cu boala Alzheimer, arată un studiu1 al University of Rochester Medical Center.

Noul studiu, care a fost realizat pe șoareci, a analizat impactul expunerii acute și cronice la alcool.

Atunci când au studiat creierul animalelor expuse la niveluri ridicate de alcool pe o perioadă lungă de timp, cercetătorii au observat prezența unor niveluri ridicate ale unui marker molecular specific pentru inflamație, în special în celulele numite astrocite, care sunt regulatorii cheie ale sistemului glifatic.

Sistemul glifatic este un sistem recent descoperit care a fost evidențiat ca avea rol în eliminarea deșeurilor macroscopic, care utilizează un sistem unic de canale perivasculare format din celule astrogliale, pentru a promova eliminarea eficientă a proteinelor solubile și a metaboliților lor din sistemul nervos central (SNC).

Ei au observat prejudiciul adus capacităților cognitive ale animalului și al abilităților motorii în urma aportului de alcool – scăzut/crescut/grup control.

Animalele care au fost expuse unor doze scăzute de alcool, similare cu aproximativ 2 ½ băuturi pe zi, au prezentat, de fapt, mai puține procese inflamatorii în creier, dar și o eficientizare a sistemului glifatic în eliminarea deșeurilor, comparativ cu șoarecii din grupul de control, care nu au fost expuși la vreo doză de alcool.

Performanța testelor cognitive și motorii ale animalelor care au fost expuse la doze scăzute de alcool a fost identică cu cea a exemplarelor din grupul de control.

Datele privind efectele alcoolului asupra sistemului glifatic se potrivesc aparent cu modelul în formă de „J”, care se referă la efectele dozelor alcoolului asupra sănătății generale și a mortalității – dozele mici de alcool sunt benefice, în timp ce consumul excesiv este în detrimentul sănătății generale.

În plus, studiile au arătat că aportul de alcool mic până la moderat este asociat cu un risc mai mic de demență, în timp ce consumul de alcool pe o perioadă lungă de timp crește riscul declinului cognitiv.

În ceea ce privește Boala Alzheimer, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății2 (OMS), această afecțiune se regăsește în rândul a 50 de milioane de oameni, dar și pe locul al șaptelea al cauzelor de deces.

Referitor la consumul de alcool, acesta e factor favorizant pentru 7 tipuri3 diferite de cancer – colon+rect, mamar, de esofag, laringe, hepatic (de ficat), cavitate bucală și de gât, partea superioară. În plus, aceeași sursă specifică că relația doză-efect dintre alcool și cancer este clară: cu cât este mai mare consumul de alcool, cu atât este mai mare riscul de cancer. De exemplu, o femeie își dublează riscul de a dezvolta cancer mamar când consumă 4 pahare de vin pe zi, iar acest risc crește de 130% atunci când bea 8 pahare pe zi. O notă importantă este de constatat: nu există un prag mai scăzut, ceea ce înseamnă că și cantități mici de alcool cresc riscul de cancer.

Alte date statistice4 îngrijorătoare referitoare la consumul de alcool:
1 din 8 decese în regiunea europeană a OMS au fost cauzate de consumul de alcool, care au dus la apariția cancerului.

Printre măsurile care pot avea un efect marcat asupra ratelor de deces ale cancerului propuse se află limitarea disponibilității băuturilor alcoolice.

 

Sitografie

  1. https://www.urmc.rochester.edu/news/story/5268/in-wine-theres-health-low-levels-of-alcohol-good-for-the-brain.aspx
  2. http://www.who.int/mental_health/neurology/dementia/en/
  3. http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/news/news/2018/02/raising-awareness-of-the-link-between-alcohol-and-cancer
  4. http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/news/news/2017/12/who-highlights-link-between-alcohol-and-cancer-at-the-european-parliament

 

Dr. Simona Simionescu, Medic Rezident, Anul I, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca.




Acest articol a fost vizualizat de 1.645 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Cris
    februarie 28, 2019

    Totusi, poate ar trebui mentionat ca anumite bauturi alcoolice au si un efect benefic asupra organismului. 🙂

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.