Ar putea o bacterie din laptele de vacă să conducă la artrita reumatoidă?

feb. 16, 2018 | 0 comments | artrita reumatoida, boala crohn, lapte, map, mycobacterium avium subspecia paratuberculosis, nutrienti, nutritionist

De când suntem mici ni se spune de importanța și calitățile laptelui – și e vorba în special de calciu, vitamina D și potasiu.

De altfel, ghidurile1 dietetice pentru americani recomandă ca persoanele cu vîrsta de peste 9 ani să consume în fiecare zi trei porții de lapte, brânză sau iaurt; aceia cu vârsta între 4-8 ani ar trebui să consume 2-1/2 cești zilnic– unde o porție de lapte este o ceașcă de 225 ml.

Noile cercetări2 sugerează că o bacterie găsită în laptele de vacă și carnea de vită poate duce la apariția și manifestarea poliartritei reumatoide în cazul persoanelor care sunt deja predispuse genetic. De asemenea, aceeași bacterie poate fi un factor declanșator comun atât pentru artrita reumatoidă, cât și pentru boala Crohn.

Cercetătorii au analizat mostre clinice din rândul a 100 de persoane cu artrită reumatoidă. Dintre acestea, 78% au prezentat o mutație genetică similară persoanelor cu boală Crohn: gena PTPN2/22. Dintre persoanele cu artrită reumatoidă și cu această mutație genetică, 40% au avut Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis (MAP).
„Noi credem că indivizii născuți cu această mutație genetică și care sunt expuși mai târziu la MAP prin consumul de lapte sau/și carne contaminate provenite din bovine infectate prezintă un risc crescut de a dezvolta artrită reumatoidă”, a explicat unul dintre coordonatorii cercetării, Saleh Naser

Specialiștii sunt încântați de această asociere, pentru că nu se stie cauza artritei reumatoide  – iar pentru răspunsuri clare există încă un drum lung de parcurs.

Cu toate acestea rămâne o provocare pentru oamenii de știință: de ce MAP este mai predominantă în cazul acestor pacienți – indiferent daca este prezentă pentru că au RA [artrită reumatoidă] sau dacă a provocat RA la acești pacienți?

În acest scop, cercetătorii intenționează să efectueze studii suplimentare, în speranța că rezultatele lor vor fi reproduse și că vor dezvolta linii medicamentoase care să combată MAP sau să o înlăture.

Statistica3 din 2013 despre artrita reumatoidă în Europa și Asia Centrală arata următoarele:

  • rata anuală a mortalității (la 100.000 de persoane) este de 0.8
  • ani de viață sănătoasă pierduți (la 100.000 de persoane) – 104.2 (este o boală invalidantă în timp, care transformă diminețile în coșmar pentru pacient)
  • Procentul de schimbare a anilor anteriori de viață sănătoasă a scăzut la 100.000 de persoane între 1990 și 2013 – anii de viață sănătoasă pierduți, numiți și ani de viață adaptat invalidității (DALYs), reprezintă suma anilor de viață pierduți la moartea prematură și anii trăiți cu dizabilitate (ajustată pentru severitatea unei afecțiuni). În cazul de față, procentul e de 6.3%.
  • Rata anuală a mortalității la 100.000 de persoane din cauza poliartritei reumatoide în Europa și Asia Centrală a scăzut din 1990 cu 12,8%, în medie cu 0,6% pe an.
  • Mortalitatea din cauza artritei reumatoide în Europa și Asia Centrală în rândul bărbaților atinge un vârf la vârste de peste 80 de ani – iar cel mai puțini pacienți afectați de sex masculin sunt la vârsta de 30-34 de ani. În cazul femeilor, poliartrita reumatoidă afectează cel mai mult la vârsta de peste 80 de ani – cel mai puțin mortal pentru femei este segmentul de 20-24 de ani. Rata maximă a mortalității femei versus bărbați a fost mai mare în cazul reprezentatelor sexului frumos – 9 decese la 100 000 de femei în anul 2013, comparativ cu 3,3 bărbați din 100 000.

 Concluzii

  • Cele mai multe boli inflamatorii, inclusiv artrita reumatoidă (RA), au fost întotdeauna clasificate ca boli autoimune din cauza tulburărilor genetice și asocierea cu factorii declanșatori din mediu. Predispozițiile genetice includ polimorfisme cu un singur nucleotid (SNP) care afectează alelele diferitelor gene.
    Din cauza inflamației intense, hiperplazia articulațiilor apare împreună cu distrugerea cartilajului și a osului, ceea ce conduce la dureri și deformări extreme ale extremităților4.
  • Conform recomandărilor specialiștilor din Johns Hopkins5, terapia de eliminare a alimentelor este o metodă de determinare a hipersensibilităților alimentare a pacienților. Altfel spus, prin eliminarea anumitor alimente se evită un anumit tip de hrană sau grup de alimente cum ar fi laptele, carnea sau alimentele procesate (care sunt cunoscute a fi suspecte de alergie primară). Aceste alimente sunt eliminate din dietă pentru o anumită perioadă de timp și apoi sunt reintroduse treptat câte unul, pentru a determina dacă oricare dintre ele provoacă o reacție. Astfel, într-un studiu controlat s-a demonstrat că ameliorarea temporară a semnelor și simptomelor RA se poate obține prin eliminarea și modificarea dietei – s-au studiat simptomele asociate cu sensibilitățile alimentare. În timpul acestui studiu, când pacienții au fost pe o dietă în care s-au eliminat grupe de alimente, simptomele pacienților cu RA s-au îmbunătățit semnificativ. Cu toate acestea, atunci când pacientul a reintrodus laptele în dietă, s-au înregistrat episoade de durere, articulații umflate și rigiditate.
  • Continuă să existe o mare discuție cu privire la faptul dacă alimentele ameliorează artrita sau dacă au vreun efect. Sunt date disponibile (studii) care au fost interpretate și care arătă că ar putea exista o asociere între alimente și durerea articulară pentru pacienții cu poliartrită reumatoidă.

 

Dr. Simona Simionescu, Medic Rezident, Anul I, Igienă, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

 

Bibliografie

  1. https://www.cnpp.usda.gov/dietary-guidelines  
  2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2018.00011/full
  3. http://global-disease-burden.healthgrove.com/l/75912/Rheumatoid-Arthritis-in-Europe-And-Central-Asia
  4. Smolen, J. S., Aletaha, D., Koeller, M., Weisman, M. H., and Emery, P. (2007). New therapies for treatment of rheumatoid arthritis. Lancet. 3701, 861–1874. doi: 10.1016/S0140-6736(07)60784-3
  5. https://www.hopkinsarthritis.org/patient-corner/disease-management/rheumatoid-arthrtis-nutrition/



Acest articol a fost vizualizat de 1.442 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.