Încerci să slăbești și nu îți iese cum te aștepți? O enzimă e de vină.

feb. 12, 2018 | 0 comments | Obezitate, adipocit, enzima tank-kinaza1, nutritionist, tbk1

Ți-ai porționat mâncarea în porții mai mici și ai redus unele alimente în întregime, dar tot nu pierzi din greutate cât de mult îți dorești și te simți frustrat?

Un nou studiu1 al Universității din California, Școala de Medicină La Jolla, San Diego efectuat pe șoareci a arătat că acțiunea complexă a unei enzime poate fi în centrul problemei tale. Mai precis, echipa de cercetători a descoperit consecințele și mecanismele enzimei TANK-kinaza 1 (TBK1), pe care aceștia au identificat-o ca fiind cheia atunci cand vine vorba de procesul organismului de „a decide” cantitatea de grăsime pe care o metabolizează, cât și pe aceea pe care să o păstreze în depozit, mai ales într-o perioadă de post.

Utilizând modele de șoarece, cercetătorii au observat prima buclă de feedback: stresul cronologic declanșat de obezitate provoacă inflamație prin activarea căii NFKB. Această cale induce genele asociate cu inflamația și obezitatea, inclusiv cu TBK1. Atunci când TBK1 este activată, aceasta închide AMPK, aflat printre principalii responsabili de cheltuielile energetice, reducând astfel capacitatea celulei de a arde calorii și care duce la depozitarea grăsimilor. Acesta este mecanismul prin care obezitatea reduce cheltuielile cu energia. După cum se dovedește, enzima AMPK „simte”, de asemenea, schimbările în nivelul de energie din timpul postului și crește cheltuielile prin instruirea celulelor – în special a adipocitelor (celulele adipoase) – pentru a arde grăsimea ca sursă de energie. Dar, atunci când postul activează AMPK inițiaza TBK1, care în cele din urmă inhibă rolul AMPK în arderea grăsimilor.

Potrivit explicațiilor specialiștilor, această buclă de feedback blochează consumul de energie atât prin inflamații, cât și prin post. De asemenea, cheltuielile energetice au fost refăcute atunci când am șters TBK1 de la șoarecii de celule grase. Dar a apărut altceva care ne-a surprins – a existat o creștere a inflamației.

TBK1 este implicat într-o a doua buclă de feedback: în timp ce NKFB induce TBK1, TBK1 se întoarce și inhibă NFKB. Iar acest tip de interacțiune (activarea TBK1) reduce în mod normal inflamația, fără să o elimine complet, determinând însă o calitate scăzută. Cu toate acestea, fără TBK1, inflamația crește.

Ștergerea TBK1 la șoarecii obișnuiți a avut ca rezultat pierderea în greutate și creșterea inflamației, dar la șoarecii cu greutate normală nu a existat nici o schimbare, se precizează în același comunicat de presă al universității.

Cu alte cuvinte, restricționarea caloriilor poate reduce inflamația. Inhibarea TBK1 are potențialul de a restabili echilibrul energetic în obezitate prin creșterea capacității de a arde grăsimile. De notat este că această enzimă TBK1 nu este singura cale de contabilizare a cheltuielilor energetice în post sau obezitate.

Concluzii

Aceste informații oferă o nouă perspectivă asupra modului în care s-ar putea dezvolta medicamente care inhibă TBK1 sau alte enzime implicate în metabolism. Un inhibitor posibil al TBK1 se numește Amlexanox, ce e un medicament antiinflamator și antialergic utilizat pentru tratarea astmului, dezvoltat în anii 1980, în Japonia.

În legătură cu acest medicament, într-un studiu2 randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo din 2017 pe care cercetătorii l-au efectuat timp de 12 săptămâni de tratament cu amlexanox (inhibitor al IKKɛ și TBK1) pe 42 de pacienți obezi cu diabet zaharat de tip 2 și a unei boli hepatice nonalcoolice grase s-a dovedit că acesta a redus semnificativ HbA1c în cazul persoanelor diabetice obeze. În plus, tratamentul cu Amlexanox nu a afectat în mod egal toți subiecții, în timp respondenții tratați cu amlexanox au prezentat o inflamație inițială mai mare. Un aspect pozitiv a fost că expresia genelor asociate consumului de energie au crescut în rândul respondenților.

Sitografie

  1. https://health.ucsd.edu/news/releases/Pages/2018-02-08-enzyme-plays-a-key-role-in-calories-burned-both-during-obesity-and-dieting.aspx
  2. http://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131%2817%2930348-0

Dr. Simona Simionescu, Medic Rezident, Ingienă, „UMF Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca




Acest articol a fost vizualizat de 1.211 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.