Doneaza sange! Salveaza o viata sau mai multe!

dec. 16, 2017 | 0 comments | donare, rugby, sange

E sezonul darurilor, bunatatii, ajutorului (ok, pentru asta nu ar trebui sa existe un anumit sezon, insa acum suntem mai predispusi sa facem astfel de gesturi). Poate ca nu ai posibilitatea sa dai bani sau lucruri, insa ai ceva pe care l-ai putea darui si care ar putea sa salveze vieti.

Sangele tau.

Eu donez sange de ani de zile. N-am facut niciodata prea mult caz de asta. Am considerat ca trebuie sa ramana o chestiune fireasca si oarecum anonima. La indemnul unei prietene de suflet, voi publica aici o poza de la ultima mea donare; ea mi-a spus ca a dona este o actiune civica si trebuie folosita ca exemplu pentru a-i determina si pe altii sa faca acest gest.

Situatia rezervelor de sange din Romania este foarte proasta (nu stiu ce nu e foarte prost in Ro, dar asta e alta discutie). Oamenii nu se inghesuie deloc sa doneze. Nu avem aceasta educatie civica. Ne gandim mereu ca ar trebuie sa o faca altii si ca pe noi nu ne priveste. Dar nu e deloc asa. Sa ne gandim ca oricand am putea avea un accident – noi sau cineva drag, iar in lipsa sangelui am putea muri fara sanse.

Daca nu ati donat niciodata, s-ar putea sa va temeti si sa va intrebati cum te simti cand donezi si dupa. Ei bine, va asigur ca nu o sa simtiti aproape nimic, nici in timpul si nici dupa. Trebuie respectate cateva reguli:

  • sa fiti odihniti si bine hidratati
  • sa nu fumati o ora si sa nu consumati alcool, grasimi, dulciuri concentrate
  • sa nu consumati medicamente (aspirina, anticoagulante, antidiabetice, etc)
  • o stare buna de sanatate fizica si mentala, stare de igiena personala corespunzatoare

Cantitatea de 450 ml care se recolteaza nu este atat de mare incat sa simti ceva special. Ok, sa nu te duci la un antrenament greu imediat dupa. Trebuie sa te hidratezi corect. Organismul va reface in cateva zile aceasta cantitate de sange fara sa ai de suferit. Din contra, exista beneficii pentru sanatate.

Iti recomand sa te informezi pe acest site – http://www.donare-sange.ro

Daca in urma articolului meu ai donat sange, lasa-mi un mesaj ca sa te pot felicita 🙂




Acest articol a fost vizualizat de 1.302 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.