Sarea in bucate… de la Isostar

iul. 04, 2016 | 2 comments | endurance, gel, isostar, nutritionist, nutritive, sarat, suplimente

In urma cu 5 ani, in vara lui 2011, eram calare pe muntele Olimp, la unul dintre cele mai dificile concursuri la care am fost vreodata. Cand ma uit la poze nici nu imi vine sa cred ca am fost acolo. Mi-am adus aminte de acest concurs atunci cand am primit pachetul de la Isostar si am gustat noile produse din gama Endurance+. Sa vedeti de ce. Dupa ce urcasem de imi iesise pe nas si aproape ajunsesem la varful muntelui, am trecut pe la un punct de control situat intr-un refugiu. Eram obosit si infrigurat (afara vreo 3 grade, iar eu in tricou). Acolo acolo aveau o masa de alimentare si pe langa clasicele fructe, bauturi izotonice, ciocolata si alte dulcegarii, am putut manca/bea o supa. Imi aduc aminte ca mi-a picat atat de bine in acele momente, nu doar pentru ca era calda, ci pentru ca avea gust sarat. De aici si legatura cu aceasta gama de produse nou lansata de Isostar, care este SARATA.

Toti cei care facem sporturi de anduranta si nu numai, suntem familiarizati cu suplimentele nutritive rapid generatoare de energie, care au in compozitie preponderent carbohidrati (si in secundar minerale, aminoacizi, vitamine). Suntem, de asemenea, obisnuiti ca acesta sa aiba gust dulce. E un lucru cunoscut ca cei mai multi dintre carbohidrati au gust dulce; exista o multime de studii recente ca si numai clatirea cavitatii orale cu o solutie indulcita are efect pozitiv asupra performantelor in sporturile de anduranta (se numeste “rinsing” si daca va intereseaza o sa gasiti studii, mai ales in zona de ciclism). Ce vreau sa spun este ca atunci cand ne gandim la suplimente cu carbohidrati, ne asteptam sa fie dulci.

isostar-1mic

Exista insa momente in timpul curselor de anduranta cand simti nevoia de ceva sarat. Nu mi s-a intamplat de multe ori, dar totusi am experimentat asta mai ales la unele maratoane, si mai ales spre final. Probabil ca la ultramaratoane aceasta nevoie devine chiar mai pregnanta.

Asadar am testat noile produse aduse de Isostar Romania, pe care l-am primit intr-o cutie speciala in care am gasit o cutie de Salty Crunchy Crackers, un gel Salty Veggy Energy, 2 plicuri de bautura High Carb Drink, 1 cutie de High Energy Tablets, un bidon si un flexor pentru mana, acesta cica pentru a-mi testa forta dupa ce folosesc produsele (le-am testat si acum pot sa sparg o nuca de cocos cu mana goala 😀 ).

M-am repezit la crackersi, pentru ca imi era foame in acel moment. Acestia sunt amabalati individual si arata ca un mic sendvici: 2 feliute dintr-un soi de biscuite crocant, care prind la mijloc o crema de cascaval, cu niste urme de sunca. Sunt foarte usurei si se mesteca rapid, topindu-se in gura imediat, ceea ce e un avantaj cand alergi sau faci orice efort fizic. Gustul nu e wow, dar pana la urma nu e un produs gourmet, ci o modalitate de a te hrani rapid, atunci cand esti intr-o cursa lunga. Ingredientul principal este interesant: faina din hrisca. 100 grame din acest produs iti asigura 431 kcal, provenind in principal din carbohidrati, dar si din grasimi (cam multe saturate pentru gustul meu, dar tinand cont ca nu sunt pentru uz curent, trec cu vederea). Contin in schimb 27 g de proteine (din lapte), ceea ce e foarte ok, facandu-le astfel o gustare buna si pentru perioada de refacere post efort. Continutul de sare este destul de redus, sub 1 g la 100 g.

isostar-2mic

Urmatorul produs pe care l-am testat a fost gelul. Am asteptat un antrenament, ca sa il vad/simt cum se comporta in conditii de efort. Am avut putine emotii in asteptarea gustului sarat, pentru ca eu sunt fan gust dulce, mai ales in timpul efortului. A fost o experienta noua, trebuie sa recunosc. Mi-am adus aminte de vremea cand fetele mele erau mici si mai gustam din cand in cand din mancarea lor de bebelusi, aceea la borcanele – un fel de pasta de legume, cu consistenta moale, dar usor grunjoasa, gust nu foarte pregnant de legume, dar in care totusi distingi morcovul si cartoful. Gelul este imbogatit cu maltodextrina si are un adaos important de sare, ceea ce produce un mix interesant dulce-sarat. Va previn ca prima impresie s-ar putea sa nu fie cea mai grozava, tinand cont ca toti suntem invatati cu gustul dulce al acestor produse. Ma imaginez cum as fi desfacut un astfel de gel pe muntele Olimp, obosit si infometat; cred ca ar fi mers de minune. Nu cred ca e un produs pentru o cursa de 10 km, dar oricum asta tine foarte mult si de gusturile fiecaruia. Gelul acesta are 100 g si iti aduce 158 kcal. Sursa principala sunt carbohidratii, 36 g, din care 19 g zaharuri simple. Continutul de sare este de 0,55 g, ceea ce e destul de mult (totusi fiind dedicat andurantei, e acceptabil). In comparatie cu alte geluri similare de la Isostar, aduce ceva mai putina energie pe suta degrame, dar putin mai multa proteina si sare. Un lucru bun este ca are capac insurubabil, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa il consumi pe tot odata.

Dupa antrenament ma astepta bautura izotonica cu rosii si busuioc. Va spun sincer ca daca ii adaugi si niste vodka, ai un Bloody Mary de toata frumusetea 😀 Iar daca nu ii adaugi, ai un gazpacho interesant. Din nou repet: daca esti invatat cu gustul dulce si aroma de fructe a bauturilor izotonice, o sa ai o reactie. Nu spun de care, pentru ca fiecare trebuie sa o descopere pe a sa. Produsul contine preponderent carbohidrati, dar si cateva vitamine si minerale, fiind din punct de vedere al compozitiei perfect pentru hidratare in timpul si dupa efort. Continutul de sare este destul de important, deci atentie la totalul zilnic.

La final, ca sa ma dreg dupa atata gust sarat, cei de la Isostar mi-au pus in pachet tabletele cu dextroza si fructoza, cu gust de lamaie. Acestea nu sunt neaparat un element de noutate, dar mi-au placut foarte mult pentru ca sunt foarte fine si se topesc placut in gura, fara sa lase gustul acela dulce greoi pe care il mai intalnim la unele produse similare.

Va invit si pe voi sa testati aceste produse si sa m-as bucura sa imi impartasiti experienta voastra.

11 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.180 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. George
    iulie 27, 2018

    Exista variante pentru cei care nu mananca carne sau care tin post? 🙂 Eu nu iau suplimente… dar ma gandesc ca sunt necesare daca vrei sa depasesti anumite limite. Sincer, nu ma prea pricep. Din cauza asta va si intreb. Carnea e obligatorie pentru cineva care vrea sa faca performanta? (nu e neaparat cazul meu).

  2. admin
    august 03, 2018

    Da, exista

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.