Sindromul Burnout (partea 2)

mart. 29, 2016 | 0 comments | burnout, epuizare, nutritionist, oboseala, sindrom

Semnale de alarmă cauzate de Sindromul Burnout

Epuizarea profesională are un impact negativ masiv asupra sănătății fizice și mentale, iar semnalele de alarmă transmise de organism trebuie să fie motive suficiente pentru a schimba ceva în atitudinea noastră față de muncă. Chiar dacă treci prin experiențe neplăcute cauzate de dureri de spate, depresie, boli de inimă, obezitate, sau doar te îmbolnăvești foarte des, trebuie să ai în vedere faptul că un rol important în toate acestea îl joacă locul tău de muncă. Vei ști când epuizarea îți afectează sănătatea și va trebui să decizi dacă modul în care abordezi viața profesională merită consecințele. Este foarte important să învățăm să spunem ”NU” atunci când este cazul.

sindrom burnout

Dificultăți la nivel cognitiv

Un alt semnal de alarmă transmis de organism este lipsa memoriei și a concentrării. Noi cercetări efectuate de către American Psychological Association și de către National Opinion Research Center la Universitatea din Chicago arată că stressul lovește în cortexul prefrontal, acea parte a creierului care este responsabilă pentru funcția executivă. Această funcție are impact asupra memoriei, asupra abilităților de a lua decizii, asupra controlului emoțional și asupra concentrării. Când observi că faci greșeli prostești, că uiți chestiuni importante, că ai excese pe fond emoțional, sau că iei decizii mai puțin bune, atunci trebuie să știi că ești epuizat.

Dificultăți în muncă și în relațiile personale

Stressul se răsfrânge peste tot ceea ce faci, în special în modul în care reacționezi cu oamenii. Chiar și atunci când, la locul de muncă, simți că îți menții nivelul de stress sub control, acesta poate avea consecințe asupra relațiilor de acasă, cu cei dragi. Și, de cele mai multe ori, sunt afectate negativ relațiile de cuplu. Stressul îi poate determina pe mulți să ridice tonul vocii, să-și piardă controlul și să se implice în conflicte inutile și absolut copilărești. Alții sunt mai înclinați către distanțare și către evitarea persoanelor pe care le iubesc și de care le pasă.

Aducerea muncii acasă/Imposibilitatea de a ne deconecta de la muncă atunci când suntem acasă

Îți este familiar sentimentul trăit atunci când, întins pe pat, te gândești la toate sarcinile de muncă pe care nu ai reușit să le îndeplinești și speri să nu fi omis ceva foarte important. Când acasă fiind nu-ți poți controla gândurile în ceea ce privește locul de muncă, înseamnă că suferi de acest sindrom Burnout.

Oboseală

Sindromul Burnout, de cele mai multe ori, conduce la o epuizare totală pentru că stress-ul preia controlul asupra minții și a corpului.

Semnele de oboseală cauzată de burnout sunt date de trezirea fără energie după o noapte de somn bun, consumarea unor cantități mari de cafea pentru a ne intra în ritm sau starea de somnolență la locul de muncă.

Negativismul

Burnout poate transforma o persoană pozitivă într-una negativă, pesimistă. Dacă observi că te concentrezi asupra părților negative ale situațiilor, judecându-i pe alții și simțindu-te cinic, este clar că negativismul a preluat conducerea asupra ta și este timpul să faci ceva în privința aceasta.

Satisfacție scăzută

Aproape tot timpul, Burnout duce la stări supărătoare de insatisfacție. Proiecte și oameni care te încântau până nu de mult acum nici nu îți mai stârnesc curiozitatea. Această adâncă stare de insatisfacție face munca foarte dificilă deoarece simți că oricât efort ai depune este în zadar.

Pierderea motivației

Începem să muncim într-o fază de ”lună de miere”, atunci când vedem totul prin ochelari cu lentile roz. Când te afli în această fază, motivarea vine în mod natural. În faza de burnout, lupți pentru găsirea motivației pentru a-ți atinge obiectivele profesionale. Poți să duci la îndeplinire sarcinile de serviciu, ba chiar să le îndeplinești cu succes, dar s-a pierdut motivația ce te condusese până aici. În loc să faci treaba de dragul muncii în sine, motivația ta se transformă în teama de – a depăși termene-limită, de a dezamăgi oameni ori de a-ți pierde locul de muncă.

Probleme legate de performanță

Oamenii care au probleme legate de epuizare sunt, de regulă, profesioniști care își îndeplinesc cu succes toate obiectivele. Astfel că, în momentul în care nivelul lor de performanță scade, ceilalți observă foarte greu sau chiar deloc. Este crucial să-ți monitorizezi  scăderea de performanță. Care erau rezultatele tale în urmă cu o lună? Dar în urmă cu șase luni? Dar cu un an înainte? Dacă observi o scădere a performanțelor tale, a venit vremea să afli dacă în spatele acestei scăderi se află epuizarea.

O lipsă a îngrijirii propriei persoane

Viața este o luptă constantă împotriva lucrurilor care ne fac să ne simțim bine pe moment dar care nu sunt neapărat bune pentru noi. Când treci prin epuizare, te controlezi mai greu și atunci cazi mai ușor pradă tentațiilor. Și aceasta se întâmplă deoarece nivelul crescut de stress compromite modul de decizie și autocontrolul. Iar la toate acestea, se mai adaugă și nivelul scăzut de motivație și încredere în propria persoană.




Acest articol a fost vizualizat de 1.048 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.