Consumul grăsimilor potrivite ar putea salva 1 milion de vieți pe an

feb. 04, 2016 | 0 comments | Nutritie, Slabire, grasimi, nutritionist, polinesaturate, saturate, studiu

Conform studiului efectuat de American Heart Association, înlocuirea carbohidraților rafinați și grăsimilor saturate cu uleiuri vegetale ar putea salva anual 1 milion de vieți.

Corelația dintre o dietă bogată în grăsimi saturate și bolile de inimă este deja bine documentată.

Relațiile dintre diferitele tipuri de grăsimi și consecințele lor asupra sănătății sunt însă mai complexe. Cercetări și analize noi, efectuate la nivel global, arată că dacă se dorește salvarea de vieți, schimbările în dietă sunt necesare în întreaga lume. Cu totul, echipa a investigat dieta și a adunat informații privitoare la disponibilitatea hranei din 186 de țări. Totodată, au reanalizat și reluat studii longitudinale anterioare urmărind modul în care anumite grăsimi influențează bolile de inimă.

Pentru prima oară, povara la nivel global generată de bolile de inimă a fost măsurată în contextul consumului de grăsimi: prea multe grăsimi saturate comparativ cu prea puține grăsimi poli nesaturate.

Publicat în Jurnalul American Heart Association, Dr.Dariush Mozaffarian, autorul studiului explicat rezultatele studiului: „La nivel global, factorii de decizie politică se concentrează pe reducerea consumului de grăsimi saturate. Totuși, am descoperit că am obține un impact mult mai mare asupra mortalității generate de bolile de inimă dacă am promova cu prioritate creșterea consumului de grăsimi polinesaturate în locul celor saturate și al carbohidraților rafinați, și reducerea consumului de grăsimi trans.

grasimi

Beneficiile grăsimilor polinesaturate

Nu toate grăsimile sunt neapărat dăunătoare; niciunele însă nu trebuie consumate în exces. Profilul fiziologic al grăsimilor saturate, polinesaturate și trans este diferit, și necesită un tratament diferențiat

Este important să ne amintim că grăsimile sunt esențiale pentru funcționarea organismului. Grăsimile nu sunt folosite doar ca sursă de energie pentru activitățile celulare și fizice, ci influențează și răspunsul inflamator, dispoziția și sunt vitale în comunicarea intercelulară.

Grăsimile polinesaturate sunt prezente predominant în alimente pe bază de plante și în uleiuri. Consumul acestor uleiuri îmbunătățește în fapt nivelul colesterolului în sânge, scăzând riscul de boli de inimă și de atac cerebral. Există totodată dovezi că grăsimile polinesaturate determină o scădere a riscului de diabet tip-2.

Grăsimile polinesaturate se găsesc în nenumărate alimente, inclusiv soia, ulei de floarea soarelui, tofu, nuci, semințe și peste gras (de exemplu uleiuri cu acizii grași omega-6).

Grăsimile și Bolile de inimă la nivel global

După cum vă închipuiți, un proiect cu o bază de cercetare atât de extinsă a generat o cantitate vastă de informație. Iată câteva dintre cele mai notabile descoperiri:

  • 3% din totalul global al deceselor cazate de boli de inimă (711,800 persoane) este atribuit unui consum prea mic de grăsimi polinesaturate în locul celor saturate.
  • 3.6% din totalul global al deceselor cazate de boli de inimă (250,900 persoane) este atribuit consumului în exces de grăsimi saturate. Diferența consistentă dintre aceste 2 cifre se consideră că se datorează proprietăților protectoare ale grăsimilor polinesaturate.
  • 7.7% din totalul global al deceselor cazate de boli de inimă (537,200 persoane) este atribuit consumului în exces de grăsimi trans. Aceste grăsimi se găsesc în alimente coapte și prăjite dar și în grăsimea folosită la gătit în unele țări.
  • Cele mai mari rate ale mortalității generate de bolile de inimă, pe fondul consumului mic de grăsimi polinesaturate cu acizi grași omega-6, sunt prezente în țările fostei Uniuni Sovietice, și în mod special în Ucraina.

In cadrul analizei, echipa a comparat datele din 1990 și 2010 pentru a măsura diferențele relevante în ratele mortalității:

  • Decesele cauzate de consumul insuficient de uleiuri cu omega-6 a scăzut cu 9%
  • Decesele cauzate de consumul mare de grăsimi saturate a scăzut cu 21%
  • Decesele cauzate de consumul mare de grăsimi trans a crescut cu 4%.

Referindu-se la tendințele globale în bolile de inimă cauzate de alimentația defectuoasă, Dr.Mozaffarian a declarat:

„Oamenii cred că grăsimile trans sunt doar apanajul țărilor bogate, datorită produselor ambalate și de tip fast-food. Dar în țările cu venit mic și mediu pe cap de locuitor, precum India și Orientul Apropiat, se folosesc pe scară largă, în case și de către vânzătorii stradali, grăsimi pentru gătit, parțial hidrogenate.

Datorita politicilor stricte, numărul deceselor cauzate de consumul de grăsimi trans scade în Occident (cifrele însă rămân considerabile în US și Canada), însă în multe țări cu venit mic și mediu pe cap de locuitor pare să crească, devenind astfel o problemă globală.”

Autorul speră că descoperirile lor vor ajuta națiunile să își dezvolte și rafineze recomandările privind consumul de alimente. Deși este un pas mic către sănătatea globală, raportul subliniază importanța considerării informațiilor existente înainte de a decide cu privire la politica globala.

Medical News Today a prezentat recent cercetări care arătau că grăsimile saturate sunt mult prea des înlocuite cu alternative nesănătoase.




Acest articol a fost vizualizat de 1.208 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.