Top 20 tendințe în fitness pentru anul 2016

feb. 01, 2016 | 0 comments | 2016, Fitness, trenduri

Colegiul American de Medicină Sportivă (ACSM) a publicat rezultatele sondajului anual al trendurilor în fitness, și pentru prima oară profesioniștii spun că tehnologia mobilă (purtabilă) va fi trendul principal anul viitor. Aflat la a 10-a ediție, sondajul s-a bucurat de participarea a peste 2800 de profesioniști din domeniile fitness și sănătate din toată lumea.

  1. Tehnologie „purtabilă” (wearable technology)

Apărută doar cu câțiva ani în urma, tehnologia purtabilă include: dispozitive tip „fitness trackers” (ce contorizează activitatea fizică), ceasuri „smart”, dispozitive de monitorizare a pulsului și dispozitive GPS „tracker”. Pentru exemplificare, avem dispozitivele de monitorizare fitness și activități de la Misfit, Garmin, Jawborne şi Fitbit. Recentul lansat Apple Watch este un alt exemplu. Unii analiști estimează că pană în anul 2018 se vor vinde peste 485 de milioane de Apple Watch. Conceptul „revenirii la simplitate” impus în industrie de economia slăbită pare ca se disipă.

garmin-vivo-wearable

  1. Antrenament cu propria greutate corporală

Antrenamentul bazat pe greutatea corporală nu a apărut pe listă înainte de anul 2013 deoarece a devenit popular (ca trend bine definit) în sălile de sport din lume doar în ultimii 2 ani. Aceasta nu înseamnă că nu fusese practicat și înainte; de fapt, de-a lungul secolelor oamenii și-au folosit propria greutate corporală ca o formă de antrenament de rezistență. Însă „recosmetizarea” acestei forme de antrenament, promovată în mod special de cluburile comerciale, a dus la popularitatea sa în toate tipurile de săli de sport. Un astfel de antrenament folosește puțin echipament, ceea ce îl face un mod foarte ieftin de a exersa eficient. Majoritatea persoanelor cred că acest antrenament se limitează la flotări si tracțiuni, însă este mult mai mult de atât. După cum sugera și no#1 în topul de anul trecut, antrenamentul cu propria greutate corporală este un trend de viitor.

  1. Antrenament pe intervale de intensitate (HIIT)

Aflat pe primul loc în topul anului 2015, antrenamentul pe intervale de intensitate implică scurte reprize de exerciții de mare intensitate urmate de perioade de odihnă sau recuperare si, în mod normal, durează mai puțin de 30 de minute. (nu este neobișnuit ca acest antrenament să dureze mult mai mult). Deși figura ca posibil trend în sondajele anilor trecuți, fără însă a intra în top 20, antrenamentul pe intervale de intensitate devine no#1 în sondajul din 2014 în ciuda avertismentelor multor respondenți cu privire la riscurile conexe. Acest tip de antrenament rămâne în continuare foarte popular în sălile de sport din lumea întreagă chiar dacă implică un risc mare de accidentare.

  1. Antrenamentul de forță.

Antrenamentul de forță este popular în toate sectoarele industriei de sănătate și fitness și în rândul multor tipuri de clienți, fiind un trend puternic încă din primul an de sondaj. Mulți tineri, clienți ai programelor comunitare dar și ai cluburilor sportive comerciale, se antrenează în mod exclusiv cu greutăți. Azi, însă, există și alte categorii de persoane care folosesc antrenamentul de forță pentru a-și îmbunătăți sau menține tonusul: bărbați și femei, tineri și bătrâni, copii, pacienți cu boli cronice stabile. Mulți profesioniști din domeniul sănătății și al fitness-ului au integrat în rutinele de exerciții recomandate pacienților și clienților elemente de antrenament de forță. Nu este deloc neobișnuit ca programele de reabilitare cardiovasculară și pulmonară sau cele de management al bolilor metabolice să includă antrenamentul de forță în setul de exerciții recomandate pacienților.

  1. Profesioniști educați, certificați și cu experiență în fitness.

Continuitatea acestui trend se datorează și acreditărilor oferite de organizații naționale de acreditare terți pentru profesioniști din domeniile: sănătate, fitness și exerciții pentru situații clinice. În contextul creșterii economice și al aglomerării și creșterii competitivității pe piața profesioniștilor în fitness, crește și interesul pentru reglementarea acestei industrii (demersul poate fi făcut din interior sau din exterior, de către guvernanți de exemplu). Registrul European al Profesioniștilor în Exerciții fizice (eREPs) este un proces independent de înregistrare a instructorilor, antrenorilor și profesorilor care lucrează în Europa în domeniile sănătate, fitness și activități fizice. REPs îndeplinește o funcție similară în UK, fiind un registru public, independent care recunoaște calificările și expertiza instructorilor de exerciții pentru îmbunătățirea sănătății din UK.

  1. Antrenorul personal.

Cum tot mai mulți antrenori studiază și se certifică, ei devin din ce în ce mai accesibili tuturor sectoarelor industriei de sănătate și fitness. Deși au existat câteva variații minore relativ la modul de desfășurare al acestui tip de antrenament – grupuri mici vs. 1-la-1 – respondenții din cadrul acestui sondaj cred că antrenorul personal va fi în continuare un membru important al centrelor de sănătate și fitness. Antrenorul personal este angajat de către programe comunitare, centre comerciale de profil, programe corporatiste de „wellness” și programe medicale de fitness sau lucrează pe cont propriu.

  1. Fitness funcțional.

Reproducând activitățile fizice pe care o persoană le execută în cadrul rutinei zilnice, fitness-ul funcțional este definit ca antrenamentul de forță folosit în îmbunătățirea echilibrului, coordonării, forței și rezistentei, în scopul creșterii capacității de execuție a activităților de zi cu zi ale unei persoane. Unii respondenți au spus că, în mod normal, asociază fitness-ul funcțional cu programe de fitness destinate adulților mai în vârstă, în funcție de necesitățile clientului. Fitness-ul funcțional este folosit și în programele clinice pentru a reproduce activități efectuate în jurul casei.

  1. Programele de fitness pentru adulții în vârstă.

Profesioniștii din domeniul sănătății și al fitness-ului ar trebui să profite de această creștere exponențială a pieței de resort oferind populației vârstnice programe de exerciții sigure și corespunzătoare vârstei lor. Adulții în vârstă și foarte activi (vechii atleți) pot fi cooptați de către organizațiile comerciale și comunitare în programe mai riguroase de exerciții (care să includă antrenamente de forță și sporturi de echipă). Chiar și bătrânii mai fragili pot să își îmbunătățească echilibrul și capacitatea de execuție a activităților zilnice prin intermediul unor rutine corespunzătoare de fitness funcțional. Se consideră că pensionarii, pe lângă faptul că dispun de sume mai mari de bani nealocați unui scop anume, au și tendința să cheltuiască mai înțelept și pot avea mai mult timp la dispoziție pentru a se implica într-un program de exerciții fizice de exemplu. Generația „baby boom” (persoane născute in US intre 1946-1964) a îmbătrânit și iese la pensie, iar cluburile de fitness ar trebui să profite de această piață în creștere exponențială. Programele de fitness pentru persoanele în vârstă vor rămâne un trend puternic pentru anul 2016.

  1. Programele de slăbire

Asocierea dintre exerciții și scăderea în greutate este o tendință către integrarea unui program rezonabil de exerciții în programul de scădere în greutate (concentrat pe restricționarea consumului caloric). Exercițiile fizice ca parte a programelor de scădere în greutate au fost în trend încă de la începuturile acestui sondaj. Conform sondajului pentru 2016, organizațiile, în mod special cele comerciale ce oferă programe de scădere în greutate, vor continua să incorporeze sportul regulat alături de restricționarea consumului caloric. Combinația exerciții fizice-dietă este esențială pentru menținerea scăderii în greutate și poate îmbunătății gradul de respectare a dietei restrictive (calorice) și în mod special a programelor de pierdere în greutate. Majoritatea dietelor mediatizate includ pe lângă rutina pregătirii meselor zilnice și exerciții fizice.

10. Yoga

Într-o ușoară cădere față de anul trecut, yoga trece de pe locul 7 pe locul 10 în 2016. Yoga se prezintă într-o varietate de forme, inclusiv Power Yoga, Yogalates și Bikram Yoga (executată în medii fierbinți și cu umiditate ridicată). Alte forme de Yoga sunt: Iyengar Yoga, Ashtanga, Vinyasa Yoga, Kripalu Yoga, Anuara Yoga, Kundalini Yoga, și Sivananda Yoga. Materialele educative sunt disponibile în abundenţă; la fel și numărul tot mai mare de certificări aferente nenumăratelor tipuri de yoga. Yoga pare că se reinventează și împrospătează în fiecare an, devenind astfel un mod mai atractiv de a exersa.

Următoarele 10

  1. Antrenament cu antrenor personal – grup
  2. Worksite health promotion
  3. Wellness coaching
  4. Activități in aer liber
  5. Antrenament specific unui anumit sport
  6. Antrenament de flexibilitate și mobilitate
  7. Aplicații de exerciții fizice pentru Smartphones
  8. Antrenamente în circuit
  9. Antrenament Core
  10. Măsurarea rezultatelor.

Concluzie

Trendurile au fost definite ca evoluții ce se dezvoltă într-un interval de timp și staționează pe o perioadă (descrise de obicei ca schimbare de comportament), în timp ce un moft „vine și pleacă”. Din cele 20 de tendințe în fitness pentru anul 2016, 17 au fost pe listele anilor trecuți. Tehnologia purtabilă este cea care preia locul 1 al topului, surclasând antrenamentul cu propria greutate corporală și cel pe intervale de intensitate. Pentru anul viitor, va fi interesant de urmărit dacă acesta este într-adevăr un trend sau doar un moft. Conform sondajului efectuat de ACSM, Pilates, ciclismul de interior, exercițiile de echilibru și cu mingea de stabilitate continuă să existe în industria de sănătate și fitness însă nu sunt la fel de populare.

Sursa: ACSM’S Health & Fitness Journal




Acest articol a fost vizualizat de 1.198 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.