10 tipuri de cancer au ca numitor comun obezitatea

ian. 26, 2016 | 0 comments | Obezitate, cancer, nutritionist, studii

Studiile medicale arată că excesul ponderal și obezitatea sunt asociate cu un risc mai crescut de cancer. În afară de leucemie, de altfel, aproape toate tipurile de cancer au ca numitor comun obezitatea.

diet-695723_960_720

Studii epidemiologice furnizează suficiente informații despre evidența riscului de cancer și mortalitate crescută în rândul persoanelor supraponderale și obeze.

Cercetările medicale arată o legătură foarte puternică între riscurile de cancer de colon și rect, de sân (în perioada post-menopauză), de endometru, de rinichi, de esofag. O legătură mai puțin strânsă, arată studiile, există între problema kilogramelor în exces și cancerul de prostată, pancreas și ovar.

Peste un miliard de supraponderali

În ultimele 3 decenii, prevalența obezității a crescut foarte rapid atingând cote epidemice în multe părți ale lumii. La nivel mondial, în prezent, peste un miliard de adulți sunt supraponderali și mai mult de 300 de milioane dintre aceștia sunt obezi. Nivelurile de obezitate variază de la mai puțin de 5% în țări precum China, Japonia și, cu siguranță, anumite țări africane, până la peste 75% în Samoa – zonele urbane, arată cercetările relatate în studiul ”Nutrition and Cancer Prevention”.

În Europa, prevalența obezității variază între 8 și 40% la bărbați și între 5 și 53% la femei, cu cea mai mare prevalență – peste 25% – în Spania, Grecia, Italia (Napoli și Ragusa). La polul opus, cu mai puțin de 10%, se află Franța.

În România, 50% din populație se confruntă cu greutate în exces

Pe lângă tipuri de cancer, obezitatea este principala cauză a unor maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale. Cu astfel de riscuri se confruntă 30% din populație, motivul fiind obezitatea. Iar 20% dintre români sunt supraponderali, ceea ce înseamnă că nici pe ei riscurile nu îi ocolesc.

Astfel, cu peste patru milioane de adulți obezi și 50% din populație peste greutatea normală, potrivit statisticilor din 2010 ale Institutului de Endocrinologie ”C.I.Parhon”, România a urcat pe locul trei al supraponderalilor din Europa (după Grecia și fosta Iugoslavie.)

La începutul anilor 2000, statisticile europene ne clasau pe locul 23 în privința procentului de persoane supraponderale, cu tot cu persoane obeze.

Statistica Institutului ”Parhon” arată că 30% dintre românce sunt supraponderale, precum și 20% dintre bărbați.

Europa: 5% dintre bolnavii de cancer au greutate în exces

Obezitatea este mult mai des întâlnită în state est-europene decât în alte părți, în special în rândul femeilor.

Prevalența obezității rămâne de 1 până la 5% în cea mai mare parte a populațiilor africane din vecinătatea deșertului Sahara.  În anumite părți ale Africii de Sud și în statele vecine, această problemă a crescut la 8 procente în rândul bărbaților și la 34% pentru femei.

Pe zi ce trece, obezitatea devine o problemă tot mai serioasă în anumite orașe ale țărilor aflate în curs de dezvoltare, în special în țări cu economie în tranziție, și ratele sunt de aproximativ 20% în unele orașe.

Kilogramele în plus sunt asociate cu 7.7% dintre cazurile de cancer în Canada și cu 5% în Europa.

”Persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri în Marea Britanie anual”, arată unele cercetări publicate în revista The Lancet.

”Oamenii de știință avertizează că, dacă nivelurile de obezitate continuă să crească, va exista o suplimentare cu 3.700 de tipuri de cancer diagnosticate anual”, relatează BBC.

Cercetările, efectuate pe cinci milioane de persoane, este cel mai mare studiu care confirmă legătura dintre obezitate și apariția cancerului. Astfel, oamenii de la știință de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au adunat datele celor cinci milioane de oameni și au monitorizat schimbările produse în starea lor de sănătate din ultimii șapte ani.

În urma cercetărilor, a reieșit că fiecare 13-16 kg de greutate suplimentară, în cazul adulților, este asociată direct cu un risc mai mare de apariție a șase tipuri de cancer. Cel mai mare risc este de cancer al uterului, urmat de cancerul de vezică biliară, de rinichi, de col uterin și tiroidian iar cea mai mică creștere a riscului s-a înregistrat pentru leucemie. De asemenea, persoanele care au avut un indice de masă corporală mare au înregistrat un risc crescut de a dezvolta cancer la colon, ficat, ovare și de sân post-menopauză.

Creșteri alarmante în SUA și Canada

În SUA, prevalența obezității (IMC ≥ 30kg/mp) în rândul populației adulte a crescut de la 15% în perioada 1976-1980, la 22.9% în perioada 1988-1994 și la 30.5% în 1999-2000. În ceea ce privește excesul de greutate (IMC ≥25 kg/mp), statistile arată o creștere de la 55.9% în 1988-1994, la 64.5% în 1999-2000; creșterile au apărut la femei și la bărbați, pentru toate tipurile de vârstă.

În Canada, cercetările efectuate în 2000 și 2001 arătau că jumătate dintre adulți erau supraponderali (56% bărbați și 39% femei) și 15% dintre ei erau obezi (16% bărbați și 14% femei).

Trebuie menționat faptul că valorile ar putea fi mai mari dacă se ia în considerare și faptul că există o tendință a indivizilor de a-și ”subaprecia” greutatea.

Surse:
Institutul de Endocrinologie ”C.I.Parhon”
Revista ”The Lancet”
BBC
Atif B. Awad, Peter G. Bradford, ”Nutrition and Cancer Prevention”, Taylor & Francis Group, 2006



Acest articol a fost vizualizat de 1.174 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.