Lactatele sporesc eficacitatea probioticelor

aug. 04, 2015 | 0 comments | Nutritie, eficienta, lactate, nutritionist, probiotice

Eficienta probioticelor in ceea ce priveste imbunatatirea starii de sanatate poate depinde partial de mancarea, bautura sau suplimentele care contin probiotice, conform unui studiu publicat in “Microbiologia Aplicata si a Mediului”, o publicatie a Societatii Americane pentru Microbiologie.

“Descoperirile noastre indica faptul ca modul în care un probiotic este ingerat – prin alimentatie sau provenind din suplimente – ar putea influența eficienta probioticului în privinta beneficiilor sale asupra sanatatii.”, a declarat autoarea dr. Maria Marco, profesor asociat al Departamentului de Stiinta si Tehnologie Alimentara, de la Universitatea din California.

In cadrul acestui studiu a fost analizat probioticul Lactobacillus casei BL23, in cazul unei inflamatii pe colon (colite) la soareci. Soarecii care au luat probioticele din lapte au avut simptome mai usoare decat cei care au consumat lapte fara probiotice sau suplimente pe baza de probiotice.

Cercetatorii au recoltat si o proba de microbiota inainte si dupa ingerare de L. casei. “In cazul acesta, diversitatea de bacterii intestinale rezidente nu a fost alterata prea mult, sugerând că beneficiile probioticul implică un efect direct al L. casei sau de un produs metabolic al acestor bacterii asupra epiteliului intestinal, mai degrabă decât o alterare globală a microbiotei intestinale indigene”, a spus Marco.

L. casei este adaugat, de obicei, pe post de probiotic in lactate si, avand in vedere ca BL23 nu este disponibil in comert, este genetic asemanator cu tulpinile comerciale, iar efectele sale de preventie si reducere a inflamatiilor intestinale au fost dovedite in mai multe studii, a mai adaugat aceasta.

Conform cercetatorilor, produsele lactate sunt cele mai populare alimente bogate in tulpini probiotice. Un lucru remarcabil este ca, întrebarea dacă este vreo diferență intre consumul de probiotice din produsele lactate si cel din alte alimente sau suplimente nutritive nu a fost investigat în mod sistematic în studii clinice sau preclinice. Pornind de la teoria ca bacteriile se pot adapta la mediul lor, autorii studiului s-au gandit si daca ar putea avea o influenta combinatiile in care sunt ingerate probioticele, concluzia fiind ca probioticele pe care le contin lactatele au cel mai puternic impact asupra sanatatii florei intestinale.




Acest articol a fost vizualizat de 1.121 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.