Alimente ce contribuie la controlul tensiunii arteriale

mart. 15, 2015 | 0 comments | Alimente, Nutritie, arteriala, hipertensiune, nutritionist, tensiune

iaurtRegimul alimentar are un rol esential pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Alimentele cu un continut ridicat de antioxidanti, proteine si fibre pot contribui la controlul tensiunii arteriale si iti protejeaza organismul. Iata ce trebuie sa consumi zilnic pentru a combate aceasta afectiune cronica:

Banane. O gustare exotica delicioasa, care diminueaza riscul de hipertensiune si iti reface rezervele de energie. Bananele sunt o sursa importanta de potasiu, care stimuleaza eliminarea excesului de sodiu din sange, reduc stresul si previn depunerea colesterolului pe peretii arterelor. Consuma 1-2 banane la micul dejun, combinate cu 2 lingurite seminte de susan, suc de morcov si 2 lingurite de miere pentru a-ti incepe ziua in forta. La pranz, poti savura un piure din 3 banane, o jumatate de mango, o felie de pepene galben si 3 felii de papaya, iar seara amesteca 300g branza dietetica, 1 banana, 5 smochine si 8 curmale pentru o cina deosebita. Bananele pot fi consumate si intre mese sau chiar inaintea antrenamentelor la sala daca vrei sa iti imbunatatesti rezistenta fizica si sa realizezi mai multe exercitii complexe care iti remodeleaza silueta.

Ovazul integral. Cerealele integrale, in special ovazul, sunt o sursa excelenta de fibre solubile, fiind la fel de eficiente pentru reducerea tensiunii. In plus, stabilizeaza glicemia si reduc nivelul colesterolului. Evita sa cumperi cereale cu zahar sau diferite arome. Pentru a obtine beneficiile mentionate trebuie sa consumi ovazul integral, fara ingrediente artificiale sau conservanti. Fierbe o jumatate de cana de ovaz cu o cana de apa sau lapte timp de 45 de minute, la foc mic, apoi lasa 10 minute la racit, pana ce lichidul este complet absorbit. Cu putina imaginatie, poti folosi ovazul integral ca ingredient principal in cadrul retetelor tale preferate.

Pentru micul dejun, amesteca ovazul fiert cu 6 capsuni, 3 felii de ananas, 5 smochine si 1 lingurita de sirop de artar. De asemenea, poti combina ovazul fiert cu legume la cuptor (vinete, dovlecei, ciuperci, ceapa, ardei gras si usturoi) pentru a prepara o garnitura delicioasa pentru carnea de vita sau peste. Daca ti-e pofta de o gustare sarata, mixeaza ovazul cu 4 linguri de branza dietetica, o lingura unt de alune, 5 migdale prajite si putina sare de mare. In locul deserturilor cu multe calorii, care adauga centimetri in plus, poti pregati o „mini-prajitura” asezand in straturi ovaz fiert, piure de banana, felii de mar copt, o lingurita de miere si nucsoara.

Sucul de sfecla rosie. Un aliment-minune care scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare si revitalizeaza organismul. Sucul de sfecla rosie contine foarte multe vitamine, prevenind anemia si senzatia de epuizare. Un pahar de suc de sfecla pe zi, consumat dimineata pe stomacul gol sau cu 30 de minute inainte de masa de pranz sau cina stimuleaza eliminarea toxinelor din organism, mentine tensiunea in limite normale si accelereaza metabolismul.

Semintele de in. Cu un gust dulceag, asemanator cu al nucilor, semintele de in reduc tensiunea arteriala si au beneficii importante pentru inima si sistemul cardiovascular. Previn depunerea grasimilor in artere datorita continutului ridicat de fibre si acizi grasi de tip Omega 3. Semintele de in mentin densitatea osoasa, combat constipatia cronica si stimuleaza imunitatea. In plus, favorizeaza eliminarea kilogramelor in exces si conturarea unei siluete armonioase pentru ca sunt foarte satioase si te ajuta sa rezisti in fata „tentatiilor dulci”. Pentru a asigura absorbita substantelor nutritive semintele de in se consuma rasnite. Adauga 2 linguri de seminte de in la cerealele cu lapte sau iaurt de la micul dejun si vei fi plin de energie toata dimineata. La o salata de mere, ananas, pere si mango, o lingura de seminte de in intensifica savoarea fructelor. De asemenea, legumele la cuptor, orezul fiert sau pastele cu sos vor avea un gust deosebit daca le combini cu 2 linguri de seminte de in.

Iaurtul degresat. Contine mult calciu, magneziu si potasiu, minerale care previn hipertensiunea si fortifica organismul. Potrivit studiilor de specialitate, persoanele care consuma cel putin 500 ml de iaurt in fiecare zi pot reduce cu 31% riscul afectiunilor cardiovasculare si al hipertensiunii arteriale. Pentru a-ti proteja sanatatea este important sa alegi iaurtul simplu, degresat, fara conservanti, arome artificiale sau zahar. In acest mod vei reusi sa previi acumularea kilogramelor in plus si sa ai mereu un tonus excelent. Iaurtul adauga retetelor culinare un gust fresh, racoritor.

La micul dejun, combina 200 ml de iaurt degresat cu 4 linguri de fulgi de ovaz integral, 150g de afine sau capsuni si o lingurita de miere si iti vei incepe ziua cu zambetul pe buze. Pentru masa de pranz, amesteca 200 ml de iaurt si o lingurita de fulgi de migdale cu legume la cuptor sau cu o salata de cruditati si vei obtine un preparat delicios, care te mentine in forma. La cina, un sos pregatit rapid din 300 ml iaurt, 3 catei de usturoi, 2 linguri de branza dietetica, 3-4 frunze proaspete de menta, putin marar, piper si sare de mare intensifica aroma fripturii de curcan sau pui. Daca ti-e pofta de o gustare intre mese, savureaza 150 ml iaurt cu nuci crude, migdale, kiwi sau curmale.




Acest articol a fost vizualizat de 969 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.