La un nou început de drum – centrul meu de testare pentru sportivi

ian. 15, 2015 | 4 comments | Serban Damian, Slabire, Superfit, analiza, cardiometabolica, efort, laborator, performanta, sport, sportivi, testare

La un moment dat, în urmă cu câțiva ani, n-aș putea spune exact când, mi-a trecut prin minte un gând.

Gânduri și idei ne vin tot timpul, stau o clipă în prezent, apoi se duc cine știe unde. Doar că unele revin. Și își fac cuib la tine în creier, se instalează comod, se împrietenesc cu tine, eventual fac și niște pui și după un timp nu mai poți să le ignori, ci trebuie să le dai atenție.

De exemplu, îți trece la un moment dat prin cap ideea că ce-ar fi să te apuci de alergat. Dar nu așa, oricum, ci să alergi un maraton. Și până la urmă ajungi să alergi un maraton. Spuneți-mi că nu începe așa toată povestea… Dar nu despre maraton e vorba acum.

În urmă cu niște ani, pasionat fiind eu de niște chestii gen sport, medicină, fiziologie, tehnologie, cercetare mi-a trecut prin minte ideea că ce mișto ar fi să am și eu un laborator pentru sportivi. A venit gândul, mi-a plăcut, am “fantasmat” puțin și s-a dus. După un timp, însă, a revenit. L-am gonit. Că e prea scump (adică cine sunt eu, vreo universitate să îmi permit echipamente scumpe de cercetare…?), că nu mă pricep suficient, că poate nu interesează pe nimeni (mai ales în țara asta), că mai bine fac ce am învățat și n-are rost să mă complic… și multe de genul acesta.

Doar că gândul a început să nu mă lase deloc în pace, așa că anul trecut am decis să o iau pe un drum nou, dar extrem de interesant.

centrul de nutritie Superfit 1

Și, fără a intra în prea multe detalii tehnice, așa a apărut centrul Superfit pentru testarea performanțelor umane, care s-a născut din dorința de a fi alături de sportivii amatori și de performanță, încă din momentul în care iau startul și până când vor urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Îmi place sportul, îmi plac sportivii, vreau să fiu printre ei, să îi ajut să își atingă potențialul maxim și să mă hrănesc cu bucuria de a fi o parte din succesul lor. Și nu sunt vorbe mari, chiar îmi place să fac asta.

Centrul este echipat cu un laborator modern pentru testare sportivă, în care am adus echipamente de ultimă generație, tehnologie modernă și performantă, cu ajutorul căreia pot determina o gamă largă de parametri fiziologici de mare importanță pentru înțelegerea particularităților individuale și pentru optimizarea programului de antrenament.

Toate investigațiile pe care le fac au aplicabilitate practică, nu rezultă doar niște cifre și grafice bune numai pentru pus în studii. Scopul final este acela de a oferi oamenilor soluții validate științific. Americanii spun “if you don’t test it, you guess it”. Ok, până la un punct ne putem baza și pe calcule sau pe experiența antrenorului, însă știința este cea care aduce informații concrete.

Ce fac practic in acest laborator?

Am încercat să acopăr, pentru început, câteva zone de investigații fiziologice de mare utilitate. Pe măsură ce va trece timpul voi adăuga și alte servicii, însă acum puteți beneficia de acestea:

> Testarea cardiometabolică este cea mai performantă și utilă analiză pe care o poate face un sportiv, iar determinarea VO2max este esențială pentru a stabili care este capacitatea de performanță la un moment dat. Este practic o analiză a schimbului de gaze respiratorii, care se corelează foarte bine cu modificările metabolice ce apar la diverse niveluri ale efortului.

Pot să fac testarea în două moduri: pe bicicletă sau pe bandă de alergat. Echipamentul de testare este german și se bazează pe o tehnologie nouă. Am o bandă de alergat foarte bună, cu care pot face față și celor mai rapizi alergători.

Această testare cardiometabolică este investigația pe care ar trebui să o facă periodic orice sportiv, în mod particular cei din sporturile de anduranță, dar și cei din sporturi cu efort intermitent (tenis, jocuri de echipă).

centrul de nutritie Superfit 3

> Analiza compoziției corporale cu ultrasunete este o modalitate foarte precisă de determinare a structurilor organismului, cu vizualizarea straturilor externe (țesut adipos, masă musculară).

Sigur, există o mulțime de tehnici de determinare a compoziției corporale, de la măsurarea circumferințelor sau pliurilor cutanate și până la DEXA. Cel mai frecvent sunt utilizate analizoarele cu bioimpedanță. Am și așa ceva, însă această metodă are limitările ei. Adipometria cu ultrasunete este o metodă ecografică, cu acuratețe mult mai mare față de BIA (există studii care o compară cu precizia oferită de DEXA). Și nu e vorba doar de determinarea compoziției corporale, cât de posibilitatea de a vedea și măsura stratul adipos și cel muscular, ceea ce înseamnă obiectivarea transformărilor ce au loc în organism.

centrul de nutritie Superfit 4

> Analiza posturii, mersului și alergării cu echipament optic computerizat este cea mai modernă și avansată modalitate de a determina parametrii fiziologici de bază ce alcătuiesc mișcarea. Acesta este un echipament sofisticat, la a cărui utilizare încă mai am de învățat. O să povestesc mai multe după ce mă împrietenesc mai bine cu el.

Bineînțeles, acest laborator nu exclude activitatea mea de bază, nutriția, ci o completează într-un mod fericit.

Mă bucur și de faptul că acum am două colege psiholog. Împreună urmărim să oferim pacienților o soluție integrată, atacând problemele din toate unghiurile.

Sunt bineveniți la noi toți cei care visează la performanță: sportivi amatori și sportivi de performanță. Bineînțeles că suntem disponibili și pentru “nesportivi”. Am spus-o de multe ori: performanță nu înseamnă doar să alergi nu știu cât sau orice altceva din zona sportului, ci și să reușești să te desprinzi dintr-un stil de viață distructiv și să ajungi să duci o viață sănătoasă.

Pentru toți avem soluții care să îi ajute să își îmbunătățească stilul de viață, regimul alimentar, programul de antrenament, obținând astfel un corp mai armonios și mai performant.

Deși n-am deschis de mult laboratorul de testări, deja au trecut pe la mine o mulțime de sportivi. Recent am avut bucuria să îl pot testa pe cel mai talentat maratonist român, Marius Ionescu, care deține un record personal pe maraton de 2:13:30. Ceea ce e aproape SF pentru noi muritorii de rând. Testul lui a fost o demonstrație impresionantă a performanțelor fizice la care pot ajunge oamenii.

marius-ionescu

eu-si-marius-ionescu

17 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.476 ori.

Related Posts

Comments (4)

  1. Stan Turcu
    ianuarie 16, 2015

    Bravo Serban! Este un lucru extraordinar. De mult ma tot gandeam sa fac si eu ceva teste.. Cred ca mai spre primavara i-ti voi face o “vizita de lucru”. As dori si un pret informativ, daca poti sa-mi spui).
    Succes in continuare!

  2. Serban Damian
    ianuarie 16, 2015

    Multumesc pentru aprecieri 🙂
    Prietenii mei sunt bineveniti fara sa-si faca griji legate de aspectele materiale 🙂 Asa ca va astept cu drag oricand doriti.

  3. Stan Turcu
    ianuarie 16, 2015

    Am accesat site-ul http://www.superfit.ro si am vazut si preturile. Multumesc!

  4. MOCANU MARIA
    ianuarie 16, 2015

    Felicitari prentru creearea “Centrului de testare”.
    Sa fie intr-un ceas bun!
    Va dorim un an bun!

    Familia Maria si Marian Mocanu

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.