Cafeaua si performanta mentala

dec. 02, 2014 | 0 comments | atentie, cafea, concentare, memorie, mentala, nescafe, nutritionist, performanta, sanatate, solubila

Am participat la o noua intalnire cu jurnalistii la invitatia Nescafe, de aceasta data abordand un subiect mai aparte – relatia dintre consumul de cafea si imbunatatirea performantelor mentale. Practic, acesta este unul dintre motivele pentru care ne place atat de mult cafeaua – senzatia de “desteptare” pe care o avem de fiecare data cand ne intalnim cu o cana de cafea 😀

Evenimentul a avut loc la Cafe Antipa si a adunat o parte dintre jurnalistii care scriu in sectiunile de sanatate. La inceput am luat parte la cateva jocuri destinate cresterii performantelor mentale, sustinute de Robert Iancu, iar apoi eu am sustinut partea “teoretica”, pe care o voi sintetiza si in acest articol.

nescafe-2

Cafeaua și starea de vigilență

Numeroase studii au investigat efectele ingestiei de cofeină asupra atenției vizuale. Consumul de cafeină stimulează atât atenția selectivă (cu accent pe stimul relevant), cât și atenția susținută (menținerea atenției concentrată pe o perioadă extinsă de timp) . O administare de 65mg de cafeină, adică atât cât găsim într-o cană obișnuită de cafea, are capacitatea de a crește nivelul de atenție. Dozele mai mari nu au un efect mai important.

O serie de experimente au studiat efectele cofeinei asupra atenției comparând consumatorii ocazionali cu cei care consumă în mod regulat cafea. La consumatorii ocazionali, efectele au fost dependente de doză și cele mai bune rezultate pentru atenția vizuală au fost realizate cu 200 mg de cofeina (echivalentul a circa două căni de cafea). La cei care consumă în mod regulat, cantitatea necesară pentru a spori atât  vigilența, cât și atenția vizuală a fost mai mare, respectiv 400mg.

Efectele cofeinei asupra strării de vigilență devin mai clare în situațiile în care aceasta este mai redusă, cum ar fi în cazul unor afecțiuni (chiar și o simplă răceală), postprandial sau atunci când se lucreză noaptea. La cei care lucrează în schimbul de noapte, starea de vigilență este susținută de 220 mg cofeină, ceea ce înjumătățește numărul accidentărilor.

Cofeina poate reduce inerția după somn, dacă este consumată imediat după trezire. Inerția după somn se caracterizeză prin dexteritate motorie redusă și “ceață” mentală, dacă trezirea s-a produs brusc. Starea redusă de vigilență interferează cu capacitatea de a efectua sarcini mentale și/sau fizice. Tendința naturală este aceea de a te întoarce la somn.

În situația șoferilor care conduc noaptea, s-au constata următoarele:

 – o cafea concentrată ce conține 200 mg cofeină la 125 ml apă este la fel de eficientă ca și 30 de minute de somn, în ceea ce privește alterarea capacității de a conduce. Efectul devine și mai puternic dacă cele 2 se combină: 30 minute de somn, apoi o cafea.

– cafeaua mai diluată (300 ml), care se elibereză mai lent, a dovedit capacitatea de a reduce incidente precum “călcarea” liniei, depășirea vitezei legale și accidentele.

S-a mai constatat că reducerea stării de vigilență și a timpului de reacție induse de consumul de alcool, nu sunt contracarate de administrarea de cofeină.

nescafe-1

Cafeina și memoria

Au fost raportate efectele benefice ale aportului de cafeina privind îmbunătățirea memoriei de lucru. S-a constatat că doze mici de cafeină îmbunătățesc performanța  memoriei, în timp ce doze mai mari o reduc, probabil printr-un mecanism de suprastimulare.

Cafeina s-a dovedit a avea efecte benefice asupra performanței memoriei atât în teste cu dificultate redusă, cât și în cele cu dificultate mare. Se pare că există o legătură și cu tipul de personalitate: coferina îmbunătățește capacitatea de memorare la extrovertiți, dar nu și la introvertiți.

Cafeina și starea de spirit (dispoziția)

Este cunoscut faptul că doze moderate de cofeină (2-5 cești de cafea pe zi) conduc la îmbunătățirea tonusului hedonic (capacitate de a te bucura) și reduc anxietatea. În schimb dozele mai mari pot crește nivelul de anxietate, nervozitate și agitație.

  • Adultii mai in vârsta sunt mai sensibili decât persoanele mai tinere la efectele cofeinei asupra stării de spirit, iar efectele sunt influențate și de momentul din zi, cu efectele cele mai proeminente în a doua parte a dimineții.

  • Mai mult decât atât, starea de spirit nu este modulată doar de cofeina, ci și de așteptarea că va fi consumată cafeină (gândul că vei bea o cană de cafea).

   • Un studiu a sugerat că administrarea de cafea cu cafeina (în comparație cu cea fară cofeină) poate imbunatati dorința de sprijin social și reduce simptomele depresiei, având un rol protector împotriva instalării depresiei.

nescafe-3




Acest articol a fost vizualizat de 1.501 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.