Ne primim circa o treime din apa necesara din alimentele “solide” si este surprinzator cat de multa apa contin acestea. Fructele si legumele au cea mai mare contributie, dar carnea, pestele, painea si lactatele au si ele un aprt semnificativ.
Painea – cele mai multe tipuri de paine contin circa 38% apa. Painea dospita contine 29% iar cea nedospita numai 10%. Biscuitii simplii nedospiti si cei cu crema contin circa 4% apa, iar cei pentru digestie 3%. Placinta cu branza si budinca cu stafide contin circa 38%.
Lactatele – branza moale contine circa 58% apa, cea tare 38%, iar cea moale, rasa, circa 50%. Untul si margarina contin circa 16%, iar inlocuitoarele dietetice circa 50%. Laptele are circa 90% apa. Smantana are intre 48% si 79% apa.
Pestele si fructele de mare – procentul de apa al diferitilor pesti este asemanatoare. Codul, eglefinul, calcanul, platica si pastravul au circa 75%. Fructele de mare contin de regula si mai multa apa, pana la 85%. Ansoa are 42%, iar macroul 47%.
Fructele – partile comestibile ale majoritatii fructelor contin de regula circa 70-80% apa. Pepenii contin un procent mare, in general cam 90%. Fructele uscate, precum stafidele si curmalele, au 16%, respectiv 12%.
Gemurile si dulceturile – mierea are 23% apa, iar dulceata de fructe si jeleul de lamaie au aproximativ 30%. Dulceata cu un continut redus de zahar are un procent mai ridicat de apa, circa 65%. Marmelada are 28%, iar siropul auriu numai 20%.
Carnea, inclusiv de pasare – majoritatea fripturilor au circa 50% apa. Carnea de pasare contine de regula mai mult, procentul tipic fiind de 65-70%. Salamul contine doar 28% apa. Continutul de apa al scuncii variaza intre 13% si 67%. Carnatii au intre 45% si 54% apa.
Legumele – legumele contin cel mai mare procent de apa. Castravetele contine 96%, iar rosiile 93%, in timp ce spanacul, morcovii si broccoli 89%.
Te-ar mai putea interesa si aceste subiecte: