Dulce, fibra si omega-3!

sept. 04, 2014 | 0 comments | Nutritie, acizi, fibre, grasi, nutritionist, omega 3

ulei-omega-3In primul rand, ce sunt acizii grasi omega-3? Si de ce ar trebui sa ii includem in orice dieta zilnica? Acizii grasi n-3, supranumiti si „omega-3”, sunt acizi grasi polinesaturati esentiali  pentru o nutritie sanatoasa. Iar noi toti avem nevoie de acestia pentru numeroase functii corporale, precum: controlul fluxului sangvin si sustinerea celulelor nervoase. Si, de vreme ce nu ii putem sintetiza in mod natural, trebuie sa ii preluam din alimentatia zilnica.

Acizii grasi omega-3 sunt asociati si cu multe beneficii pe termen lung aduse sistemelor noastre metabolic si imunitar. Astfel, bolile de inima si, foarte posibil, atacul vascular cerebral (AVC) pot fi prevenite cu succes printr-un consum zilnic de omega-3. In acest sens, studii de nisa recente au identificat o gama mai larga de afectiuni care pot fi prevenite sau combatute. Cancerul mamar, lupusul si artrita reumatoida sunt cateva dintre aceste afectiuni.

Exista doua mari tipuri de omega-3 in dieta noastra. Primul tip este acidul alfa-linolenic (AAL/ALA), care se gaseste mai ales in uleiurile vegetale din: fasole de soia, canola, seminte de in si nuci, precum si in legume verzi: varza de Bruxelles, kale, spanac si salata verde.

Celalalt tip de omega-3 se imparte in: acidul eicosapentaenoic (AEP/EPA) si acidul docosahexaenoic (ADH/DHA), pe care le putem gasi mai ales in uleiul de peste gras, precum somonul. Iar corpul uman poate converti o parte din ALA in EPA si DHA.

Dupa omega-3, vine omega-6 – acizii grasi n-6 – care, la fel ca in cazul celui dintai, sunt acizi grasi polinesaturati esentiali, ceea ce inseamna ca noi nu ii putem sintetiza in mod natural. In gastronomia occidentala, omega-6 este obisnuit in: floarea-soarelui, porumb, seminte de bumbac, dar si in… fasole de soia. Si, tot la fel ca omega-3, omega-6 poate reduce LDL – colesterolul „rau” – si inflamatia la nivelul celulelor adipoase viscerale, protejandu-va atat ficatul, cat si inima.

Din alimente sau din… suplimente?

Daca nu consumi in mod obisnuit, zilnic, produse bogate in omega-3 sau 6, atunci orienteaza-te catre suplimentele alimentare care contin asa ceva, respectiv intr-un dozaj de 500 mg/zi, existand si variante pentru vegetarieni. Iar, daca ai suferit de curand un eveniment coronarian, atunci nu numai ca este foarte recomandat sa iti consulti cardiologul, dar sa si folosesti o doza dubla de omega-3 sau 6 in fiecare zi. Iar daca iti procuri doza zilnica alimentara de omega-3 in mod natural, chiar din alimente, nu mai este nevoie de suplimentele nutritive, nu?

Acum, in incheierea acestei prezentari a celor doua tipuri de acizi grasi esentiali, iti ofer o reteta dulce si delicioasa care contine nu numai omega-3, ci si fibre; multe fibre!

Reteta:

1/2 cereale integrale

1 masura de apa

1 banana, taiata

1 lingurita de nuci taiate

1 lingurita de scortisoara

Mod de preparare:

 > Combina cerealele cu 1 masura de apa intr-un vas de yena si seteaza cuptorul cu microunde la high sau la maximum de grade Celsius admise.

> Acopera continutul deja existent cu: feliute de banana si nuca, dar si cu scortisoara, respectiv… dupa gust.

 Timp de preparare: 5-10 minute, maximum.

 Valoare nutritional-energetica:

  •  310 cal / portie
  • 9 gr grasimi / portie
  • 1 gr grasimi saturate / portie
  • 4,5 gr grasimi polidesaturate / portie
  • 1,5 gr grasimi monodesaturate / portie
  • 8 gr proteine / portie
  • 57 gr carbohidrati / portie
  • 9 gr fibra / portie
  • 0 mg colesterol / portie
  • 0 mg sodiu / portie



Acest articol a fost vizualizat de 1.059 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.