Semimaratonul Bucuresti 2014, 1:34:27

mai 20, 2014 | 1 comment | Bucuresti, Ro Club Maraton, alergare, petrom, semimaraton

La oricate concursuri in strainatate as merge, nici unul nu se compara cu cele de la noi si mai ales cu semimaratonul si maratonul Bucuresti, care sunt concursurile cele mai dragi mie. Le astept cu nerabdare, pentru ca sunt evenimente deosebite, in care am ocazia sa reintalnesc atat de multi oameni dragi, incat nu as pierde pentru nimic in lume ocazia sa particip. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca de la an la an constat cu incantare ca nivelul competitiei a mai crescut putin si ca ne apropiem din ce in ce de nivelul concursurilor mari si cu traditie.

Semimaratonul Bucuresti a ajuns anul acesta la a 3-a editie. Fiind fratele mai mic al maratonului, a imprumutat toate elementele sale bune, dezvoltandu-se  rapid. Echipa care il organizeaza face o treaba extraordinara si cu greu poti sa gasesti puncte slabe. Asta daca ai vrea sa le cauti cu tot dinadinsul.

Pentru mine, acest concurs are si o alta dimensiune: sarbatoarea Ro Club Maraton! Cu 6 ani in urma, cam in aceasta perioada se nastea clubul. Intre timp a devenit o parte foarte importanta a vietii mele, asa cum este si alergarea. A crescut mult, a trecut prin tot felul de furtuni mai mari sau mai mici, insa acum consider ca s-a asezat pe val, asa cum trebuie si va merge inainte sustinut de cei care cred in el si carora le multumesc ca fac ca acest club sa existe.

Am vrut sa iesim in evidenta si anul acesta, asa ca ne-am organizat un stand frumos, de aceasta data si cu ajutorul unui profesionist, care ne-a creat un design aparte. M-am bucurat sa constat ca standul nostru a fost unul dintre cele mai vizitate, cel putin printre cele care ne-comerciale. La standul nostru am lansat un concurs de articole, cu un premiu foarte atractiv – o participare la Maratonul Atena (cu transport si cazare incluse). De fapt a fost un teasing, pentru ca vom lansa concursul pe 1 iunie. Fiti pe faza!

semi-1

Trebuie sa recunosc ca nu am acordat importanta adecvata acestui concurs, din punct de vedere sportiv. Rusinos, dar oarecum scuzabil.

Am avut un inceput de an fulminant, cu perioada de pregatire pentru Maratonul Roma. A fost extrem de intens, daca stau sa ma gandesc. Dupa maraton m-am relaxat si cumva, n-am prea mai avut chef de antrenamente. Asta nu inseamna ca nu m-am mai antrenat, dar am simtit nevoia sa reduc nivelul. A urmat ultra din Africa de Sud. Intreaga experienta mi-a adus un plus de oboseala, asa ca dupa ce m-am intors am redus si mai mult nivelul antrenamentelor. Asa ca, desi mi-a parut rau, n-am putut sa iau in calcul participarea la acest semi ca o provocare. Cel putin asa am gandit pana cu 2 zile inainte de concurs. Eram decis sa alerg pur si simplu, fara un target anume. Doar ca nu prea pot sa fac asta.  Asa ca am decis sa concurez la modul serios. In fond nu aveam nimic de pierdut.

Am sentimente amestecate in legatura cu acest semi. Pe de-o parte sunt foarte multumit – am un nou PB, 1:34:27. As fi ipocrit sa spun ca nu e bine. Pe de alta parte, fara acel ultra, si cu mai mult antrenament specific, indraznesc sa spun ca puteam mai bine. Nu-i nimic, ramane pe data viitoare. Chiar ma gandeam, ca daca m-as duce brusc prea jos, apoi ar deveni chiar frustrant sa nu mai evoluez o lunga perioada.

Cursa a fost intensa. Am pornit foarte tare, poate chiar prea tare. Trebuia sa ma infranez, dar am incercat marea cu degetul. Primii kilometri au fost ok, insa pe la Piata Alba Iulia m-au ajuns din spate pacemakerii de la 1:30 si mi-am dat seama ca pierd teren. N-am reusit sa stau cu ei. Imi trebuia un ritm cu cel putin 10 secunde mai rapid pe kilometru si n-am fost in stare. Mi se parea destul de cald si ma simteam greoi.

Dupa o alergare destul de deprimanta prin zona Arenei Nationale, unde nu era niciun spectator, ne-am intors in zonele populate, unde mai primeam incurajari, era muzica, animatie. Asta m-a mai remontat putin, dar ritmul meu devenea din ce in ce mai prost. N-am fost in stare sa mai cresc viteza, oricat de mult imi doream.

Partea buna este ca am reusit sa imi imbunatatesc timpul pe semi cu aproape 1 minut si sa mai trec de un prag psihologic, asa ca urmatoarea tinta este sub 1:30, la toamna la MIB. Insa asta presupune multa munca.

semi-2

semi-6

Dupa concurs a urmat si partea de distractie. Ne-am adunat in numar mare la standul nostru si am ciocnit un pahar de sampanie, aniversand cei 6 ani de club, iar apoi am facut traditionala poza de grup. Aici suntem doar o parte, pentru ca in concurs am fost peste 100. Aici se gasesc rezultatele noastre.

Multumesc mult tuturor celor care au ales sa concureze pentru club si au purtat tricoul oficial, care ne ajuta sa ne distingem printre ceilalti alergatori.

semi-3

semi-4

Am dat si un interviu 🙂

semi-5

In final, va las cu niste articole si discutii aprinse pe marginea oportunitatii organizarii unui concurs mare intr-un oras aglomerat, cu toate beneficiile si neajunsurile aferente – aici si aici.

Nu vreau sa mai fac comentarii suplimentare, pentru ca efectiv nu foloseste la nimic. Concursurile de acest gen vor exista in continuare, fie ca deranjeaza pe X sau Y. Imi aduc aminte de o intamplare mai veche: aparusera telefoanele mobile de putin timp; vorbeam la mobil undeva intr-un magazin si vine la mine un individ agitat, sa imi spuna sa las telefonul, ca din cauza telefoanelor face el cancer la creier… Omul era era vizibil deranjat la organul pe care il invoca, asa ca n-am intrat in discutii cu el. Pe vremea aceea aveam un Nokia, care acum este piesa de muzeu si faceam parte dintr-o minoritate care detinea un mobil (nu ma laud cu asta, sa ne intelegem). Astazi avem aproape toti cate un smartphone.

Nu mor caii cand vor cainii.

Cam asa e si cu “protestul” domnului jurnalist fata de un fenomen care aduna zeci de mii de participanti la linia de start in New York, Paris, Berlin si cam toate orasele importante din lume. Si va rog sa ma credeti pe cuvant: le paralizeaza zona centrala pentru cateva ore, asa cum se intampla si cu Bucurestiul cand au loc aceste concursuri de alergare.

16 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.220 ori.

Related Posts

Comments (1)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.