Conferinta Internationala de Nutritie Sportiva (Newcastle, decembrie 2013)

ian. 04, 2014 | 10 comments | Nutritie sportiva, anglia, concluzii, conferinta, newcastle

Pe finalul anului trecut, cu o saptamana inainte de Craciun, am participat la o conferinta in Anglia, unde mi-am dorit mult sa ajung. Nu e greu de inteles de ce, tinand cont ca s-a numit “International Sport + Exercise Nutrition Conference 2013”. Este probabil cea mai importanta conferinta dedicata strict nutritiei sportive si aduna cei mai mari specialisti din domeniu din intreaga lume. Multi dintre ei mi-au fost profesori la CIO, acolo unde am obtinut specializarea in nutritie sportiva. Asadar, un fel de “candy shop” pentru cei care au de-a face cu nutritia sportiva.

Conferinta s-a desfasurat intr-un oras din nord-estul Angliei, Newcastle upon Tyne, suficient de mare incat sa aiba 2 universitati, aeroport si cel mai mare centru comercial din UK.

Imi propun sa va povestesc pe larg despre temele discutate la aceasta conferinta, dar nu in acest post, unde voi face doar o trecere in revista, ci abordandu-le pe rand (of, sper sa am timpul necesar…). Am aflat o multime de lucruri interesante, am intalnit multi “colegi” si am avut ocazia sa ii ascult si sa stau la cativa metri distanta de profesionisti ale caror carti le-am citit si le am in biblioteca. Unii dintre ei sunt un soi de “rock stars” in domeniul nutritiei sportive; desigur, pentru cine nu are tangenta cu aceasta zona, sunt doar niste nume oarecare, insa pentru a mine a fost incitant sa ii vad fata in fata si sa le ascult opiniile asupra unor subiecte “fierbinti”. Ca la mai toate conferintele la care am participat, unele subiecte au fost tratate cu profesionalism, altele destul de dezamagitor (uneori m-am intrebat – scuzati lipsa de modestie – daca sunt eu asa de bun, sau sunt ei prea slabi…). Conferinta s-a intins pe 3 zile si a avut in unele segmente cate doua sesiuni concomitente, ceea ce nu mi-a placut, pentru ca am fost nevoit sa aleg intre subiecte care ma interesau in aceeasi masura. In fiecare seara a existat si “program social”, adica mancare si bautura plus, ceea ce a fost mult mai atractiv, invitati speciali.

conf1

In prima zi, conferinta a fost deschisa de Louise Burke, renumit nutritionist sportiv din Australia, autor a unor studii si carti de referinta in domeniu. E a abordat subiectul practicii bazate de dovezi in nutritia sportiva, mai exact provocarea la care este supus practicianul atunci cand trebuie sa aplice “in the field” rezultatele studiilor stiintifice. Trebuie spus ca nutritia sportiva (si nutritia in general) este un domeniu plin de controverse, in care daca avansezi cu studiul iti dai seama cat de putine lucruri se stiu cu certitudine, gasesti studii care se bat cap in cap, specialisti care se contrazic (nu ii aduc in discutie pe “guru” care au pareri transante, pentru ca de fapt ei nu conteaza…). Ca specialist, daca vrei sa procedezi corect, trebuie sa te bazezi pe certitudini, iar acestea pot sa apara doar in urma unor studii riguroase. Apoi apare problema transpunerii in practica a concluziilor studiilor. Complicat. Si destul de dezamagitor sa iti dai seama ca stim atat de putine lucruri.

Unul dintre subiectele mele preferate a fost cel in care a fost analizata conexiunea dintre un stil de viata activ, alimentatie sanatoasa si sustenabilitate. Tema a fost dezvoltata de prof. Nanna Meyer de la Universitatea Colorado. Mi-a placut mult prezentarea ei – scapam din vedere “the big picture”, in care trebuie sa ne preocupe si sanatatea planetei, nu doar cresterea economica si productivitatea. O sa revin asupra acestei teme dupa ce ma documentez suplimentar. In paralel cu aceasta prezentare, s-a discutat despre triada femeii sportive, un alt subiect de maxim interes pentru nutritionistii sportivi.

Am continuat cu o prezentare dedicata vitaminei D, una dintre vitaminele esentiale fara de care statusul osos este compromis, insa nu doar acesta, ci si cel imunitar, iar la sportivi este afectata si forta musculara, ceea ce se traduce prin reducerea performantelor. Dupa aceste subiect, s-a discutat despre relatia dintre caldura, hidratare si creier. Hipertermia este o problema serioasa, la fel si deshidratarea, ambele avand un efect devastator asupra creierului – trebuie subliniat ca nu vorbim despre situatii extreme, ci despre un grad moderat, dar care pentru un sportiv poate sa insemne limitarea capacitatii de efort si deci o piedica serioasa.

Una dintre prezentarile l-a care s-a inghesuit lumea a fost cea despre “zona gri a dopingului”, adica hrana, suplimente nutritive si droguri recreationale. Dr. David Mottram de la Universitatea John Moores din Liverpool a punctat cateva aspecte la care trebuie sa fim foarte atenti atunci cand facem recomandari.

Prima zi de conferinta s-a terminat cu un alt subiect care m-a interesat mult – relatia dintre nutritie si imunitate, cu accent particular pe suplimentarea cu probiotice, care desi nu afecteaza in mod direct performanta fizica, sunt considerate utile pentru sportivi prin faptul ca influenteaza pozitiv functia imunitara.

conf2

Ziua a doua a debutat cu un subiect “juicy” – dieta Paleo. E mare moda acum cu aceasta dieta Paleo. La noi parca a trecut destul de nebagata in seama si chiar ma intreb de ce, pentru ca romanii au un apetit destul de mare pentru “diete”. Cum latra unul mai tare despre “keto”, “grupe de sange”, “Dukan”, cum apare o mica isterie in jurul lui. Dieta asta Paleo este abordare destul de tentanta, cu elemente de adevar in ea, insa ca orice exagerare nu are cum sa traiasca mai mult decat un foc de paie (ah, cat imi place cand timpul imi dovedeste ca am dreptate in anumite privinte). Trei specialisti au analizat aceasta dieta, atat din perspectiva pacientului obisnuit, cat si a sportivului, iar concluziile sunt exact cele pe care vi le-am spus – partial lucruri bune (dar care se stiu de mult), partial exagerari, partial minciuni, mult marketing… so forget it.

Am participat apoi la o masa rotunda pe tema aportului de proteine si dezvoltarea masei musculare. Nutritionistii, dar mai ales producatorii si vanzatorii de suplimente nutritive, mananca o paine buna de pe urma proteinelor 😀 Nu pot sa spun ca mi-a adus prea multe elemente noi aceasta discutie, dar mi-a intarit anumite convingeri. Din pacate am ratat discutia paralela despre carnitina, care acum este folosita ca “supliment pentru slabit”, in ciuda lipsei unor dovezi in acest sens, insa studii noi arata ca nu este de neglijat ca supliment, avand un rol important in reglarea selectiei tipului de substrat energetic pe care muschii il utilizeaza in timpul efortului, ceea ce influenteaza substantial performanta. E un subiect de aprofundat.

Au urmat apoi 2 prezentari foarte bune despre nutritia sportiva in fotbal si in rugby, sustinute de oameni care chiar fac asta zi de zi, ceea ce a adus o perspectiva valoroasa. Oricat de buna ar fi teoria, pana nu ai ocazia sa o pui in practica, nu stii exact cu ce te confrunti. Au mai existat cateva prezentari despre aspecte clinice in nutritia sportiva, insa nu am ajuns la ele, pentru ca am fost la o prezentare despre relatia dintre somn, nutritie si cresterea in greutate (in mod particular la sportivi). Au fost prezentare studii care arata legatura dintre somnul insuficient si afectarea nivelului unor hormoni care regleaza apetitul (leptina si ghrelina). Ca sa nu mai vorbim de faptul ca prea putin somn accentueaza “poftele” pentru alimente bogate in carbohidrati rafinati – pentru asta nu era nevoie de un studiu, puteam sa le povestesc si eu din experienta mea 😀

conf3

A treia zi a fost mai scurta. A trebuit sa iau o decizie dureroasa – sa particip la prezentarea despre dietele bogate in carbohidrati si utilitea lor pentru sportivi sau sa merg la o prezentare despre controlul greutatii pe termen lung. Am ales a doua prezentare, pentru ca despre prima am citit de m-am saturat, si nu regret alegerea, pentru ca am aflat lucuri interesante despre teoriile comportamentale si primele studii care se fac pe tema comportamentului dupa scaderea in greutate, in ideea gasirii unor abordari eficiente pentru mentinerea unei greutati optime (dupa parerea mea, este cel mai important subiect atunci cand vorbim despre pacienti care trebuie sa slabeasca).

Ziua a fost incheiata cu o prezentare in plen despre “noutati” in zona suplimentelor nutritive, dar care sincer sa fiu nu mi-a adus atat de multe informatii pe cat as fi dorit.

Pe langa toate aceste prezentari, conferinta a avut si o sectiune de postere, unde ca la orice conferinta sunt prezentare studii, unele dintre ele foarte interesante. In plus, a existat si o zona a sponsorilor – multe de povestit si aici, dar cu alta ocazie.

Revin asupra celor 2 invitati speciali, care au fost cireasa de pe tort, in cele 2 seri ale conferintei. In prima seara am simtit ca a venit Craciunul mai devreme, pentru ca am stat la doar cativa metri distanta de cel mai important specialist in fiziologie sportiva (si probabil si nutritie sportiva), David Costill. Omul acesta, un american de 70 de ani, a avut o contributie imensa la intelegerea fiziologiei sportive. Ne-a povestit despre viata lui, cum se lucra in urma cu 40 de ani, ce studii a facut… o incantare.

conf4

In a doua seara a fost invitata Kelly Holmes, o atleta care a luat doua medalii de aur la Olimpiada de la Atena si care este o eroina in UK, drept dovada ca a fost facuta “Dame”, adica echivalentul lui “Sir”. Sa mai comentez cum isi onoreaza altii sportivii…? Tipa avea un mare chef de povestit si am stat vreo 90 de minute sa o ascultam povestind despre cariera ei sportiva, felul cum se antrena, ce manca si cum a castigat cele 2 medalii. Viata de sportiv pare foarte “cool” povestita asa, la o discutie relaxata, insa din povestile ei reiesea si munca enorma pe care a depus-o ca sa ajunga in punctul maxim al carierei ei.

conf5

Din fericire, dupa conferinta mi-a mai ramas o zi ca sa vizitez pe indelete orasul Newcastle upon Tyne, care se numeste asa pentru ca se afla pe raul Tyne. E un oras destul de maricel, insa nu are nici pe departe aerul Londrei. Zona de interes turistic nu e foarte mare, poti sa vezi cam tot ce e important in jumatate de zi, dar daca vrei sa incluzi si un shopping mic (sau mare) ai nevoie de mult mai mult. In centrul orasului au o pietonala cu magazine felurite si un centru comercial imens, in care poti sa stai linistit cateva zile. Fiind si in saptamana de Craciun, era o forfota de nedescris, tot felul de reduceri si oferte – atmosfera perfecta pentru cumparaturi.

Cel mai important reper turistic este castelul normand de pe la 1100, dar care nu e cine stie ce. Au cateva poduri peste Tyne, dintre care unul interesant, o constructie moderna din sticla si un centru expozitional destul de anost. Mai interesanta este zona cu cladiri istorice, gen Calea Victoriei, care este eleganta, dar destul de sobra. Noaptea, in puburi e agitatie mare, si galagie pe masura.

newcastle5

newcastle1

newcastle4

newcastle2

newcastle3

newcastle6

Magazinul Fenwick, aflat in centrul orasului, este unul dintre cele mai vechi, dar si elegant si scump. Am filmat una dintre laturile acestuia, care era amenajata pentru Craciun, si bineinteles atragea toti trecatorii.

 

17 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.614 ori.

Related Posts

Comments (10)

  1. marie vranceanu
    ianuarie 05, 2014

    Felicitari!

  2. Serban Damian
    ianuarie 05, 2014

    Multumesc frumos!

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.