Taurina, nutrient cu rol protector in bolile de inima

oct. 02, 2013 | 0 comments | boli, coronare, inima, protectie, taurina

Un nutrient descoperit în carnea închisă la culoare de la păsări (găsită în special în zona pulpelor) ar putea proteja femeile cu colesterolul mărit împotriva bolilor coronariene (BCI), potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la NYU Langone Medical Center.

Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriție, evaluează efectele taurinei – un nutrient natural prezent în carnea mai închisă la culoare de la pui și curcan, precum și la unele specii de pești și crustacee – asupra bolilor coronariene. Studiul indică faptul că un consum ridicat de taurină a fost asociat unui risc semnificativ mai scăzut de dezvoltare a acestor probleme la femeile cu nivel ridicat al colesterolului. Această asociere nu a fost găsită în cazul femeilor cu nivel al colesterolului mic.

Există foarte puține informații disponibile despre taurină în literatura de specialitate și acesta a fost primul studiu care să facă o legătură între nutrient și bolile coronariene la om.

Aceste boli sunt printre cele mai frecvente cauze ale morții în lume, fiind, în medie, responsabile pentru 1 dintre 5 decese. Boala coronariană ischemică este produsă de formarea plăcilor de aterom în interiorul arterelor coronare, fiind demonstrat faptul că factorii nutritivi sunt importanți factori de risc modificabil pentru BCI.

Studiul a fost efectuat folosind date oferite de la Centrul de Studii de Sănătate pentru Femei a Universității din New York, provenind de la peste 14000 femei cu vârste cuprinse între 34 și 65 de ani, care participaseră în trecut la studii privind cancerul de sân și ale căror date medicale, personale și de lifestyle erau înregistrate în baza de date.

Pentru studiu, cercetătorii au măsurat nivelul taurinei în mostrele colectate în 1985 pentru 223 de femei care au avut sau chiar au murit de BCI în anii ce au urmat recoltării probelor (1986-2006). Rezultatele au fost apoi comparate cu rezultatele provenind din analiza probelor recoltate pentru 223 de participante, care nu au avut un istoric de boli cardiovasculare. Compararea rezultatelor au evidențiat faptul că femeile având un nivel ridicat de taurină aveau șanse cu 60% mai mici să dezvolte sau să moară de BCI. Dacă studii viitoare sunt capabile să reproducă concluziile, suplimentarea taurinei ar putea fi recomandată în cazul femeilor cu un nivel ridicat de colesterol și cu șanse de a dezolva boli coronariene.

Dr. Chen, principalul cercetător, explică faptul că femeile caucaziene au reprezentat mai mult de 80% din eșantionul studiului și, din această cauză, rezultatele nu pot fi generalizate la bărbați sau la alte rase, dar a subliniat importanța continuării unor studii în această direcție.

Nu se cunoaște dacă taurina sintetică folosită ca aditiv în mâncare sau băuturi ar avea același efect ca cel observat în studiu, fapt pentru care efectele acestor produse asupra sănătății ar trebui investigate separat.




Acest articol a fost vizualizat de 886 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.