Alte metode de a manca fructele

Sep 18, 2013 | 0 comments | Nutritie, fructe, grapefruit, kiwi, nutritionist

Ca fructele trebuie sa faca parte din dieta noastra zilnica nu mai e de ceva vreme un secret pentru aproape nimeni. Mai mult, expertii recomanda sa mancam cel putin 5 mese de fructe si legume pe zi. Totusi, in realitate, s-ar parea ca experimentam un declin in ceea ce priveste consumuld e fructe la nivel global, in special in randul copiilor, din pacate. Acesta este unul din principalele motive pentu care o echipa de cercetatori din Valencia s-a gandit sa dezvolte produse noi care sa poata stimula consumul de fructe. Principalul factor care afecteaza integritatea si durata folositoare de viata a unui fruct este continutul sau mare de apa. In consecinta, s-a pus accentual pe studierea celor mai bune modalitati de a obtine produse mai “stabile”, care sa poata conserva cea mai mare parte a proprietatilor fructelor. Uscarea prin inghetare si uscarea cu ajutorul unor spray-uri au fost principalele practice folosite de acesti cercetatori.

Grapefruit, kiwi si capsuni

Principalele fructe care au facut obiectul acestui studiu au fost grapefruit, kiwi si capsunele. Cercetoriii le-au stransformat intr-o pudra care poate fi imprastiata deasupra altor feluri de mancare sau care poate lua locul unui ingredient important din cadrul sucurilor, piureurilor, al ceaiului sau laptelui. Alte produse pe care le-au prezentat au fost feliile de fructe uscate ce reprezinta o gustare extrem de sanatoasa. Gandeste-te la aceste modalitati de a savura fructele ca si la niste mijloace inteligente care iti permit sa te bucuri de calitatile nutritionale ale acestora.

Potrivit cercetatorilor din cadrul Universitatii Politehnice din Valencia, consumul de fructe inregistreaza valori atat de scazute deoarece fructele proaspete se pastreaza doar cateva zile, si nu toata lumea are timpul necesar sa mearga la cumparaturi in fiecare zi. Din acest motiv, alegem sa consumam mancare procesata care rezista de la cateva zile la cateva luni si care e foarte usor de preparat. Aceasta tendinta ar putea fi schimbata totusi in timp, in special datorita unor proiecte cume ste cel desfasurat in Valencia.

Grapefruitul, kiwi si capsunile au fost principalele fructe alese pentru a afce fata testarilor din varii motive. In primul rand, grapefruitul este un citric ce are o valoare nturitionala extreme de buna, dar gustul amar il tin departe de multe persoane. Capsunile sunt fructe de sezon, dar aca s-ar regasi sub forma de pudra, ar putea sa patrunda pe mult mai multe piete. Fructele de kiwi contin multa vitamina C, acesta fiind unul din principalele motive pentru care au fost alese.

Cercetarile au aratat ca metoda uscarii fructelor prin inghetare conserva compusii bioactive care sunt responabili pentru efectele benefice pe care grapefruitul il are supra sanatatii noastre. De asemenea, acest procedeu poate sa mentina proprietatile antioxidante ale fructului. Se ot obtine circa 10-15 grade de pudra din 100 de grame de fruct proaspat. Jumatate din aceasta portie ar putea sa ajute la aromatizarea unei salate, de exemplu. Daca am adauga 85 ml de apa la 10 grame de pudra de grapefruit, am obtine sucul corespunzator unei jumatati de fruct proaspat.

Gustarile formate din fructe uscate sunt o alta metoda de a consuma fructele, accentul cazand, din nou, pe fructul de grapefruit.


Acest articol a fost vizualizat de 950 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *