Senzorul care te anunţă că vei lovi zidul

aug. 23, 2013 | 0 comments | alergare, maraton, senzor, zid

Toţi cei care practicăm sporturi de anduranţă ne punem întrebarea dacă şi când vom “lovi zidul” într-o cursă. Mie nu mi s-a întâmplat până acum şi sper să nu beneficiez vreodată de această experienţă. Există o mulţime de teorii legate de ceea ce stă la baza acestui fenomen fiziologic, şi încă nu s-a ajuns la un consens. Recent a fost creat un biosenzor care se aplică pe piele, la fel ca un tatuaj temporar şi care ar putea să anunţe sportivii (maratonişti, ciclişti, triatlonişti) că sunt pe cale să lovească zidul. Studiul care însoţeşte lansarea acestui dispozitiv a fost publicat în revista Analytical Chemistry. Senzorul ar putea fi util atât sportivilor, cât şi antrenorilor.

Practic, acest biosenzor monitorizează nivelul de lactat din transpiraţie. Lactatul este forma ionică a acidului lactic, un produs de metabolism care apare în timpul eforturilor ce intră în zona anaerobă, adică atunci când energia este generată cu deficit de oxigen. Acidul lactic nu este un metabolit inutil, sau o “toxină” aşa cum era considerat cu ceva timp în urmă, ci este la rândul său o sursă de energie în anumite condiţii. Ideea este că atunci când se acumulează în muşchi (semnalând o perioadă lungă în care organismul a funcţionat în deficit de oxigen) induce oboseală musculară şi determină sportivul să se oprească sau să reducă intensitatea efortului, astfel încât să se poată trece pe generare de energie în regim aerob. “Lovirea zidului” implică şi acumularea de lactat în muşchi.

În prezent, măsurarea nivelului de lactat se face prin metode de laborator ce presupun recoltare de sânge, deci nu se poate obţine o valoare instant. Biosenzorul despre care vă vorbesc are capacitatea să determine instantaneu valoarea lactatului, ceea ce îl face foarte valoros pentru că poate să ofere informaţii despre performanţa fizică şi statusul fiziologic la un anumit moment al antrenamentului sau cursei. Deocamdată este în faza de testare şi studiere, aşa că nu vă gândiţi că îl puteţi cumpăra de undeva, însă m-aş hazarda să afirm că în viitorul apropiat vom putea să avem astfel de dispozitive care să ne arate în timp real ce modificări fiziologice se produc în corpul nostru pe durata efortului.

Sursa foto




Acest articol a fost vizualizat de 900 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.