Lipsa somnului predispune la obezitate

iul. 16, 2013 | 0 comments | Obezitate, insomnie, lipsa, nutritionist, somn, studii

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Chicago, lipsa somnului sau diminuarea orelor de somn în timpul nopţii este profund dăunătoare sănătăţii, pentru că, potrivit americanilor, îngreunează metabolismul şi nivelului secretiei hormonilor.

După un experiment la care au fost supuşi 11 tineri fără probleme de sănătate, în timpul căruia aceştia au fost privaţi de patru ore de somn timp de şase nopţi, cercetătorii au stabilit că abilitatea subiecţilor de a procesa glucoza din sânge a scăzut, în unele cazuri chiar până la nivelul diabeticilor.

insomnie

Un alt studiu i-a avut drept subiecţi pe mai mulţi bărbaţi şi femei cu masa corporală normală. Jumătate dintre ei dormeau normal, în timp ce cealaltă jumătate dormeau în jur de şase ore pe noapte sau chiar mai puţin. Testul toleranţei la glucoză a dezvăluit că cei care dormeau mai puţin treceau prin perioade de schimbări hormonale care ar fi putut să afecteze viitoarea lor constituţie fizică. S-a ajuns la concluzia că aceştia, pentru a menţine nivelul normal al glicemiei aveau nevoie cu mai mult de 30% de insulină, comparativ cu persoanele participante la studiu care dormeau mai mult.

Somnul insuficient conduce, de asemenea, şi la tulburari psihologice care cresc apetitul şi asimilarea de calorii. Medicii americani au ajuns, deci, la concluzia că, în afară de problemele de nutriţie, somnul de doar câteva ore sau lipsa somnului este un factor de netăgăduit în apariţia obezităţii.

Cazurile de insomnii sau apnee în timpul somnului conduc, potrivit specialiştilor americani, la probleme de greutate excesivă. Faptul că, în ultimii ani, s-a constatat că timpul rezervat somnului a scăzut considerabil atât la populaţia adultă, dar şi la tineri şi adolescenţi, a fost o provocare pentru cercetători. Specialiştii în probleme de nutriţie, dar şi cei în probleme de somn, au ajuns, împreună, la concluzia că cele două categorii de probleme de sănătate au reacţii adverse la persoanele predispuse la obezitate.

Copiii au fost din nou în atenţia cercetătorilor. S-a ajuns la concluzia, după elaborarea unor studii precise, că unul din trei copii născuţi în anul 2000 au dezvoltat probleme legate de diabet. Mai rău, copiii sub 10 ani dezvoltă deja diabetul de tip 2, care era întâlnit doar la adulţii cu vârste de peste 40 de ani.

Nu numai insomniile pot duce la îngrăşare. Obezitatea la copii a devenit o problemă majoră şi pentru un alt motiv: creşterea alarmană a sindromului apneei în timpul somnului. Dar şi în cazul adulţilor, peste 18 milioane de americani suferă de apnee, care este asociată persoanelor cu greutate peste limita normală. Cu cât un om ia în greutate, în special în zona trunchiului şi a zonei gâtului, riscul apariţiei problemelor de respiraţie în timpul somnului creşte considerabil.




Acest articol a fost vizualizat de 890 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.