Rezultatele studiului “Atitudini și comportamente în stilul de viață al românilor”, editia 2013

mart. 30, 2013 | 0 comments | atitudini, comportamente, herbalife, nutritionist, romani, stil de viata, stiudiu

Ca și anul trecut, și în 2013 am fost invitat de către compania Herbalife să comentez studiul “Atitudini și comportamente în stilul de viață al românilor”, în calitate de nutriționist independent.

Derulat la nivel naţional şi aflat la a doua ediţie, studiul și-a propus să identifice atitudinile și obiceiurile reale ale românilor cu privire la nutriţie, activitate fizică, sănătate și un stil de viață echilibrat.

Iata cateva date scoase la lumina de  catre acest studiu:

45% dintre respondenţi sunt de părere că alimentaţia sănătoasă reprezintă cel mai important obicei pentru a avea o stare bună de sănătate. Din păcate, majoritatea respondenţilor nu consideră controlul greutăţii şi practicarea unui sport ca având un impact major asupra stării de sănătate.

Ca şi anul trecut, majoritatea respondenţilor (95%) descriu starea lor de sănătate ca fiind bună, foarte bună sau excelentă. În ciuda convingerii lor, mulţi români recunosc că este loc să-și îmbunătățească sănătatea: mai bine de jumătate dintre respondenți (58%) suferă la ora actuală de una sau mai multe boli. 19% declară că au hiperaciditate gastrică, 15% suferă de carenţe de vitamine și minerale,anemie, 13% suferă de obezitate, iar 12% au un nivel crescut al colesterolului.

Printre cei mai importanţi factori care le afectează starea generală de sănătate se numără fumatul, stresul şi lipsa timpului, precum şi grăsimile din alimentaţie, creşterea în greutate şi sedentarismul.

Controlul greutăţii

În 2012, a crescut numărul celor care nu sunt satisfăcuți de greutatea lor corporală şi o consideră prea mare. Mai mult decât atât, 64% dintre respondenții care au ţinut dietă de mai multe ori consideră că ar trebui să țină în continuare un regim pentru scăderea în greutate, însă amână data începerii acestuia. 

Obiceiuri legate de nutriţie şi dietă

Numărul românilor care au ţinut mai mult de o dietă în ultimul an a crescut cu 16 procente, însă numărul celor care au reuşit să ţină dietă mai mult de o lună a scăzut cu 6%. Doar 1% dintre respondenţi consideră că o dietă echilibrată se
traduce prin mese echilibrate, fără excese culinare şi o bună proporţie a nutrienţilor, în timp ce 74% consideră că un program regulat de mese reprezintă o dietă echilibrată.

Cei care au început să ţină o dietă au investit timp în a se educa cu privire la nutriţia echilibrată. Cea mai mare schimbare pe parcursul unei diete a reprezentat-o scăderea consumului de carbohidraţi – cu 12% mai mulţi români faţă de 2011 au realizat acest lucru pe parcursul unei diete.

Principala sursă de informaţii legate de diete continuă să fie internetul, cu o creştere de popularitate de 2% faţă de anul trecut, urmată de medicul nutriţionist, pe locul doi.

Mişcarea şi sportul în 2012

Un număr tot mai mare de respondenți declară că au un stil de viață sedentar. Jumătate dintre respondenți nu fac sport deloc la ora actuală sau nu fac mișcare în mod susținut, numărul lor crescând cu 4% faţă de anul trecut. Mai mult, numărul celor care practică sport de 2-3 ori pe săptămână a scăzut faţă de anul trecut cu 4%.

Ce ne împiedică să facem sport? 51% consideră că sunt mult prea ocupaţi pentru a ajunge la sală sau pentru a alerga în parc şi 20% consideră că sportul implică prea multe cheltuieli, pe care nu şi le permit.

Ce ne motivează să facem sport? 48% sunt motivaţi de faptul că arată mai bine, iar 19% practică sport pentru că le oferă ocazia de a întâlni oameni noi, de a socializa.

31 Like



Acest articol a fost vizualizat de 963 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.