Ceaiul are multiple efecte benefice asupra organismului

mart. 26, 2013 | 0 comments | beneficii, ceai, sanatate

Cu multe secole înainte ca compoziţia chimică a ceaiului să fie cunoscută oamenii au observat efectele pozitive ale acestuia. Plantaţiile de ceai indiene inspiră şi alături de locul privilegiat acordat ceaiului în tradiţia britanică şi în ceremonialul chinezesc vin să confirme studiile cercetătorilor contemporani asupra calităţii terapeutice a ceaiului. S-a observat că ceaiul fortifică organismul, stimulează capacitatea de muncă, înlătură oboseala. Mult timp s-a considerat că efectul tonifiant al ceaiului este vizibil doar atunci când este consumat pentru a potoli setea şi pentru a încălzi organismul. Mai târziu, s-a observat că ceaiul menţine energia deoarece funcţioneză şi ca substanţă care înlătură senzaţia de foame. Într-adevăr, fără a înlocui hrana, ceaiul ajută omul să suporte lipsa acesteia. Consumul de ceai în condiţiile unei alimentaţiii insuficiente nu doar împiedică scăderea masei corpului, dar permite păstrarea unui randament înalt de muncă.

Japonezii numesc ceaiul elixirul sănătăţii. Polifenolii conţinuţi in ceiaiul verde reprezintă antioxidanţi puternici, unii dintre cei mai buni alături de vitamina C, E. Preparată în mod corect această băutură conţine o gamă vastă de vitamine B, C, P, PP, K. Ceaiul conţine flavonoizi, aminoacizi, teină, polizaharide, cantităţi importante de  iod, zinc şi catehine – microelemente care inhibă substanţele producătoare de mutaţii ale celulelor, ameliorează circulaţia sangvină, înlesnesc vindecarea bolilior de ficat, rinichi, a reumatismului.

În  funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul negru, ceaiul oolong (ceaiul bleu marin) şi clasicul ceai negru.  Pentru mulţi dintre noi servirea ceaiului a devenit o obişnuinţă. Dacă am avea o atitudine mai atentă faţă de acest ritual cotidian am putea aduce un aport mult mai mare sănătăţii noastre decât s-ar putea crede. Preferinţele consumului de ceai depind de gustul fiecăruia, însă indiferent de tipul favorit ceaiul este benefic întregului organism.

Ceaiul acţionează ca un vasodilator asupra sistemul cardiovascular, înlătură spasmele vaselor de sange, contribuie la dilatarea vaselor sangvine şi la circulaţia sângelui, menţine o tensiune arterială normală. În acest sens, prejudecăţile persoanelor care suferă de hipertensiune sunt nejustificate. Dimpotrivă, în cazul tensiunii arteriale ridicate catehinele din ceai, consumate în mod mai concentrat, duc la scăderea tensiunii arteriale şi în toate cazurile elimină durerile de cap şi zgomotul din urechi.

Efectele pozitive ale ceaiului asupra sistemul nervos sunt explicate prin prezenţa cafeinei sau teinei care combinate cu alte alcaloide ca teobromina sau teofilina determină calmarea sistemului nostru nervos. Fluxul de energie pe care îl simţim consumând ceai este diferit de senzaţia de deprimare care apare uneori după consumul de cafea sau cacao. Creşterea activităţii creierului, adică intenisificarea procesului de gândire şi aprofundare este rezultatul alimentării cu oxigen a vaselor creierului care sunt dilatate. Ceaiul ameliorează respiraţia, purifică organismul şi mai ales sistemul sanguin de toxine.

Multiplele consecinţe pozitive asupra organismului declanşează și efectul „psihic”: odată cu consumul ceaiului se trezeşte starea de bine, persoanele devin mai binedispuse şi tolerante. Acest aspect fusese cunoscut din timpurile cele mai vechi când s-a creat obiceiul de a duce tratative de afaceri şi mai ales dispute diplomatice la o ceaşcă de ceai.




Acest articol a fost vizualizat de 905 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.