Detoxifierea – realitate vs. interes comercial

mart. 21, 2013 | 0 comments | detoxifiere, realitate, sanatate

În fiecare primăvară răsar nu numai florile, dar și discuțiile, articolele și sfaturile despre detoxifierea organismului. De cele mai multe ori, acestea sunt însoțite de recomandări de produse care, potrivit producătorilor, ar ajuta la acest proces.
Încă de la început trebuie spus că organismul nostru are propriul sistem de eliminare a toxinelor. Este foarte bine să fim atenţi la ce şi la cum mâncăm, însă exista suspiciunea că așa zisele „diete de detoxifiere” au, în mare parte, un substrat comercial.

Aceste diete pornesc de la prezumția că hrana pe care o consumăm zilnic conţine o multitudine de substanţe nocive. În timp, acestea s-ar acumula în organism şi ar produce o serie de simptome neplăcute care pot altera starea de sănătate: oboseală, dureri de cap, stări proaste şi chiar diferite boli.

Susţinătorii curelor de detoxifiere spun că acestea sunt absolut necesare şi ne ajută în mod real să ne simţim mai bine. Plecând de la această premisă, au apărut tot soiul de soluţii „minune” de curăţire a organismului.
Curele de detoxifiere, recomandate periodic, la fiecare schimbare de sezon sau cel puţin la un interval de 6 luni, constau, potrivit adepţilor lor, în regim alimentar şi în utilizarea unor produse speciale.

În privinţa regimului, recomandările sunt standard: evitarea alimentelor prăjite, conservate sau afumate, a E-urilor (ceea ce este aproape imposibil), a cafeinei şi nicotinei, înlocuirea dulciurilor cu fructe, consumarea a cel puţin doi litri de apă pe zi, aportul de alimente cu conţinut bogat de fibre, renunţarea la zahăr. Ideea de bază este că fructele şi legumele conţin mai puţine toxine, în timp ce carnea şi alte alimente de orgine animală generează acumularea de substanţe toxice în organism.

O altă sugestie vizează consumul de „hrană vie”, adică alimente nutritive în stare naturală. Pentru efecte maxime, aceste recomandări sunt completate cu diverse produse naturiste special create pentru eliminarea toxinelor.
Aici intervine partea comercială. Aproape că nu există material pe această temă în care să nu fie prezentat un anumit produs care susţine cura de detoxifiere. Printre acestea se numără ceaiuri, antioxidanţi sau diverşi compuşi de curăţire a colonului.
Unele persoane susţin că, după astfel de diete, se simt mult mai bine, mai “uşoare” şi mai pline de energie. Cu toate acestea, specialiştii spun că e vorba, mai degrabă, de autosugestie, prin faptul că oamenii sunt convinşi că fac ceva pozitiv pentru sănătatea lor. De asemenea, întrucât, în perioadele de detoxifiere, se induce şi o micşorare a cantităţii de alimente consumate şi a aportului caloric, se poate genera o senzatie de stare de bine.

Pe de  altă parte, în anumite condiţii, dietele de acest gen pot afecta organismul şi pot produce ele însele neplăceri. Privarea de la anumite alimente, care conţin substanţe necesare organismului, poate determina anemie, hipotensiune sau aritmii.

La aceeaşi concluzie au ajuns şi specialiştii din cadrul organizaţiei caritabile “Sense About Science”: „Nu există dovezi că produsele promovate drept “detoxifiante” ale organismului ar da vreun rezultat”. Oamenii de ştiinţă de la “Sense About Science” au testat 15 produse, de la apă îmbuteliată până la diferite produse cosmetice cu efect exfoliant. Proprietăţile detoxifiante sunt “ca şi inexistente”, a fost verdictul lor. În multe cazuri este vorba de înlocuirea de către firma producătoare a unor cuvinte simple precum “spălare” sau “curăţare” cu „detoxifiere”.

Concluzia este că, pentru menţinerea unei stări de bine şi pentru păstrarea sănătăţii, este suficient să mâncăm sănătos şi să ne odihnim suficient. Restul e marketing.




Acest articol a fost vizualizat de 928 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.