Parcul IOR – sugestii pentru a fi mai “friendly” pentru alergatori

ian. 30, 2013 | 1 comment | IOR, alergare, parc, proiect

De parcul IOR sau Al.I.Cuza cum ii spune oficial, ma leaga niste ani buni de plimbari (cuplu tanar, apoi cuplu cu copii 😀 ), dar si multi kilometri parcursi in alergare. Am vazut acest parc inflorind in ultimii ani, cand a trecut de la paragina la stadiul actual, in care este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri din capitala. De asemenea, a devenit tot mai “alergabil”. In urma cu un timp am mers la primarie pentru a depune un proiect de imbunatatiri. Pe vremea aceea nu a prezentat interes, poate si pentru faptul ca era in legatura cu un concurs de proiecte pentru a obtine un grant de la o banca. Conicidenta sau nu, dupa cativa ani, in parc au “crescut” doua tasnitori cu apa potabila. E drept ca functioneaza doar vara, dar sunt binevenite mai ales la alergarile lungi. De asemenea, a aparut o zona cu aparate fitness, pe care am vazut ca lumea chiar le foloseste.

In acel proiect mai inclusesem si ideea de a monta pe aleea de langa lac niste borne “kilometrice” – de fapt din 100 in 100 metri. Ar fi fost o cheltuiala foarte mica, insa utila pentru alergatori, care ar fi putut astfel sa faca intervale de viteza, avand ca repere aceste borne.

Nu s-au construit, din pacate.

Anul trecut, cu ocazia Maratonului Valencia, am vazut ca prin alte parti se poate.

Orasul Valencia era strabatut in urma cu 50 de ani de catre un rau, care insa avea prostul obicei sa inunde. La un moment dat a fost o inundatie groaznica – pe unele case din centrul istoric au fost puse semne ca sa se reaminteasca nivelul la care ajunsese apa – iar centrul vechi este mult mai sus decat albia raului. Asa ca spaniolii s-au hotarat sa sa devieze cursul raului Turia in afara orasului. Pe fosta albie a raului au amenajat un parc, Gradinile Turia. Nu este exagerat de frumos, insa este un loc perfect de plimbare si mai ales de alergare si ciclism. Are cam 10 km de la un capat la altul, este lat, linistit si plin de oameni care fac sport. Acolo, pe marginea aleei se gasesc exact aceste borne despre care povestesc si pe care le vedeti in imaginile de mai jos. Sunt niste simple blocuri de beton, cu tablite prinse de ele. Simplu si de efect.

Azi am inregistrat la Primaria Sectorului 3 o cerere din partea Ro Club Maraton, in care propun sa faca acelasi lucru in IOR. E nevoie de 31 de astfel de borne. Ce ziceri, e vreo sansa? Sa inceapa pariurile 🙂

Am adaugat la cerere si o idee ce apartine lui Ilie Rosu – un ceas electronic cu secundar, care sa arate ora – deci ceva util pentru toti cei ce vin in parc, dar si pentru cineva care vrea sa alerge o tura si nu are ceasul cu cronometru la el.

Noi visam si la o banda de alergare din tartan, asa cum este cea de bicicleta, insa aici deja vorbim de costuri mult mai mari si n-am mai indraznit sa includ si asta. As fi multumit macar cu acele borne.

Operele arhitectului Santiago Calatrava sunt construite la unul din capetele acestui parc.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.226 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Lutyk
    ianuarie 31, 2013

    In parcul Catalunya din Sabadell aveau pe langa fiecare alee pietruita sau asfaltata o poteca de zgura pentru alergat. Asa ceva cred ca nu ar implica costuri foarte mari.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.